Belg wordt autopersoonlijkheid van het jaar: deze auto’s ontwierp Luc Donckerwolke

Luc Donckerwolke Car Person of the Year 2022

De World Car Awards hebben hun ‘Car Person of the Year’ gekozen, en daar is een Belg als winnaar uit de bus gekomen. Volgens de organisatoren was Luc Donckerwolke, hoofdontwerper van de Hyundai-groep, vorig jaar de meest invloedrijke persoon van de autoindustrie.

Elk jaar kiest de organisatie achter de World Car Awards niet alleen hun beste auto van het jaar, maar gaan ze ook op zoek naar wie de belangrijkste persoon van de autosector geweest is. Vorig jaar ging de titel nog naar Akio Toyoda, de immer charismatische CEO van Toyota, en dit jaar is het de beurt aan onze eigenste Luc Donckerwolke. Dit is waarom.

Belgische Koreanen

De Belgische auto-ontwerper is sinds 2015 werkzaam bij Hyundai Motor Group, dat naast Hyundai ook Kia en Genesis onder zijn rangen telt. Hij vervult er de rol van Executive Vice-President for Design en Chief Creative Officer — kortom: hij is er de baas van de ontwerpafdeling. Je kan er dus prat op gaan dat er geen nieuw model van die merken de fabriek uit rolt zonder dat Luc Donckerwolke er voor iets tussen zat.

Kia EV6 2022

De World Car Awards-jury was het voorbije jaar vooral onder de indruk van zijn werk met de Hyundai Ioniq 5, de Kia EV6 en de Genesis GV60, een reeks onderhuids gerelateerde elektrische toppers. Daarnaast feliciteert het panel hem ook voor zijn creatieve toets bij de ontwikkeling van twee resto-mods: de Hyundai’s Pony en Grandeur. Je merkt het al: Donckerwolke schrikt voor weinig uitdagingen terug.

Postermateriaal

Dat blijkt ook uit zijn carrière voor hij bij Hyundai terecht kwam, want die is doorspekt met grote — en vaak snelle — namen. Zo begon Donckerwolke zijn loopbaan in 1990 bij Peugeot, waar hij na twee jaar wegging om bij Audi te gaan werken. Na een tussenstop bij Skoda, waar hij het merk zowat op de kaart zette met de eerste Octavia en Fabia, groeide hij door tot hoofdontwerper bij Lamborghini en later schopte hij het ook tot designdirecteur van Bentley.

Het resultaat is een heuse waslijst aan iconische modellen; te veel om op te noemen, eigenlijk. Hieronder pikken we er dus even de relevantste uit. Geniet gerust van een staaltje Belgische trots wanneer je deze auto’s nog eens op de weg — of op een slaapkamerposter — ziet verschijnen.

Audi A2 (2000)

Audi A2 2000

Lamborghini Murciélago (2002)

LAmborghini Murciélago 2002

Lamborghini Gallardo (2004)

Lamborghini Gallardo 2004

Bentley Flying Spur (2013)

Bentley Flying Spur 2013

Hyundai Kona (2017)

Hyundai Kona 2017

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws