Eerste test + video: Hyundai Ioniq 5 Core 73 kWh (2021)

Rijtest Hyundai Ioniq 5 review Belgie

Zuid-Korea heeft een nieuw langeafstandswapen om de elektrische Europeanen het vuur aan de schenen te leggen. Dit is de Ioniq 5, een elektrische crossover naar het recept van Hyundai. Wij gingen op pad met de meest interessante "2WD long range"-variant. De 73 kWh in Hyundai-taal.

Onderschat nooit een nieuwkomer. Dat credo past wonderwel bij het Zuid-Koreaanse Hyundai. Want de underdog in autoland heeft de voorbije 20 jaar gigantische stappen gezet op vlak van innovatie, design en - ook niet onbelangrijk - afwerking. Of hoe een budgetmerk kan uitgroeien tot een volwaardige speler in de hogere liga. Eén klein probleem echter, want een leasingrijder laat heus zijn Audi A4 niet staan voor een Hyundai i40. Wat ook bewezen werd met de verkoopcijfers van de i40. De komst van de elektrische auto heeft het speelveld echter volledig gelijk getrokken in leasingland. Hét moment voor Hyundai om deze Ioniq 5 te lanceren.


Bekijk hier onze videoreview:


Zeg niet hatchback

Al sinds de 45 Concept die in 2019 werd getoond op Duitse bodem was het duidelijk dat Hyundai's nieuwste elektrische auto een designstatement zou worden. Het uiteindelijk resultaat, deze Ioniq 5, werd gepend onder supervisie van Belg Luc Donckerwolke en houdt het midden tussen retro, futuristisch en... blokkig. Werp je een snelle blik op de foto's, dan zou je durven denken dat het hier over een hatchback gaat met de dimensies van pakweg een Volkswagen Golf. In de realiteit is dit echter een hatchback met de dimensies van een Volkswagen Tiguan. Op de openbare weg oogt hij daardoor zeer surreëel. Hij laat zelfs een Tesla Model 3 er wat... gewoontjes uit zien.

Rijtest Hyundai Ioniq 5 review Belgie

Het helpt natuurlijk ook dat deze Ioniq 5 rondom uitgerust is met "pixel led-verlichting". Hippe lingo van Hyndai om aan te tonen dat de voor- en achterlichten bestaan uit een hoop diodes die het lichtsignatuur lekker gepixeld over laten komen. Kwestie van de Tik Tok-generatie op hun wenken te kunnen bedienen. Vloeiende lijnen? Dat past niet op mijn smartphone!

Nachtkastje

Binnenin de Ioniq 5 bewandelt Hyundai een klassieker pad. In die zin dat ook in dit interieur nog een stuur en pedalen aanwezig zijn. De gigantisch, euhm, sensuele versnellingshendel met zilveren tip lijkt dan weer uit het nachtkastje van vrouwlief te zijn getrild. Het dashboard is sober (bijna kaal) te noemen en laat zich typeren door de twee grote digitale schermen. Uniek in autoland is dat de omlijsting van die schermen niet zwart, wel wit is. Of dat naar ieders smaak is, dat is andere koek natuurlijk. Wel is het goed om weten dat je desgewenst de witte achtergrond van de schermen kan switchen naar een zwarte. De witte randen, die blijven echter steeds aanwezig.

Rijtest Hyundai Ioniq 5 review Belgie

Laten we de digitale poehah even achter ons (want ja, deze Ioniq 5 heeft Apple Carplay, Android Auto en optioneel zelfs een 44-duim groot head-updisplay die zowat heel de ruit beslaat), dan valt op dat de binnenzijde van deze Ioniq 5 bijna lachwekkend ruim is. Niet enkel optisch - dit is het eerste interieur ooit van Hyundai met enkel maar horizontale lijnen - ook puur qua volume. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het elektrische onderstel onder deze knaap. De vloer van het interieur is letterlijk vlak en de wielen staan ver naar de hoeken geduwd waardoor het dashboard een stuk verder "onder de motorkap" kan geduwd worden. Hoewel deze Ioniq 5 dus nog geen 5 meter meet, kan hij wel pronken met de beenruimte van een Mercedes S-Klasse achterin én stukken meer opbergruimte. De verschuifbare achterbank is de kers op de taart.

Giga-powerbank

Onderhuids staat de Ioniq 5 op een nagelnieuw modulair platform dat Hyundai samen met zusterbedrijf Kia ontwikkelde voor een vloot elektrische auto's. Enkele party features van dat E-GMP-platform zijn de skatebordstructuur (voor die vlakke vloer in het interieur), de 800 volt-architectuur (om pijlsnel op te kunnen laden) en het V2L-systeem (wat de Ioniq 5 in essentie een gigantische powerbank maakt waaruit je stroom kan tappen). Op termijn zullen die fundamenten ook dienen voor een grotere Ioniq 6 en 7 maar ook voor een meer bescheiden Ioniq 3 en 4. Al wil Hyundai dat laatste enkel tussen pot en pint bevestigen.

Rijtest Hyundai Ioniq 5 review Belgie

Nu goed, voor de Ioniq 5 besloot Hyundai bij lancering 3 versies te voorzien. Het is te zeggen: 3 vermogens, twee accuvolumes. In de basis wordt de Ioniq 5 uitgerust met een accu van 58 kWh (netto) en een elektromotor op de achteras van 170 pk. Daarboven zet Hyundai een versie met een netto accu van 72.6 kWh en een vermogen van 218 pk. Die grotere accu kan je ook krijgen met een extra elektromotor op de vooras waardoor het vermogen stijgt naar 305 pk. Nuttig om weten is dat de kleine batterij aan maximaal 175 kW DC kan opladen, de grote batterij aan 232 kW DC (of 11 kW AC). Om je een idee te geven: je moet al een Porsche Taycan kopen om diezelfde oplaadsnelheden te verkrijgen. Waardoor Hyundai hier even de boel op z'n kop zet.

wie haalt de 550?

Hanteerden we vroeger het credo: meer is beter! Dan moeten we bij elektrische auto's dat standpunt wat aanpassen. Want hoewel 305 pk in zo'n hatchback met reuzengroei plezant lijkt, zal de "single motor long range"-variant in de realiteit de meest interessante zijn. In mensentaal: de versie met 72.6 kWh aan batterij en die 218 pk sterke elektromotor op de achteras. In naam van de wetenschap gingen we met die variant op pad tijdens een eerste kennismaking vanuit Sint-Amands naar Oud-Heverlee. Een retourtje van zo'n 140 kilometer waarbij we snelweg afwisselden met gewestwegen.

Rijtest Hyundai Ioniq 5 review Belgie

Viel meteen op: het relatief lage verbruik van deze Ioniq 5. Zowel op lage als hoge snelheden. In een dorpse omgeving (zone 50 en 70) kruipt het verbruik vlot richting de 13 kWh/100 km. Op de autostrade (120 km/u) stijgt dat verbruik naar zo'n 18 à 19 kWh/100 km. Dat zijn waarden waar je met je Audi e-tron enkel maar van kan dromen en ook de compactere MG ZS EV doet het zo goed niet. Om maar te zeggen dat het nagelnieuw platform onder deze Hyundai zijn vruchten afwerpt. Kortom: 400 kilometer ver rijden met deze Ioniq 5 moet een eitje zijn. Meer nog, we gaan er prat op dat zuinige gebruikers wel eens richting de 500 kilometer per lading kunnen.

Zoals de maatstaf

Hoe rijdt deze Ioniq 5 ? Wel, zoals een elektrische crossover. Geen mop! Want hoewel we te midden van een elektrische revolutie zitten, hebben we ondertussen al in het snuitje dat constructeurs goed naar elkaar kijken. Net zoals vroeger élke constructeur een 2-liter diesel met 115 pk aanbood, biedt nu elke autobouwer een elektrische auto met zo'n 215 pk en een accu van rond de 75 kWh aan. De hernemingen van de Ioniq 5 zijn dankzij het instant koppel van 350 Nm vlot en de motor op de achteras zorgt voor een plezierige rijervaring. Kom je uit de gemiddelde auto met klassieke verbrandingsmotor, dan word je compleet weggevaagd door de rijervaring, kom je uit een Tesla, dan zal het wat braafjes aanvoelen.

Rijtest Hyundai Ioniq 5 review Belgie

In essentie heb je hier een uitermate stille, comfortabel gedempte en trillingsvrije crossover met meer interieurruimte dan een Amerikaanse sloep uit de jaren 70. De C-stijl achteraan fnuikt dan weer wel het zicht naar achteren (opletten bij het afslaan dus) en de achterruit zou baat hebben bij een ruitenwisser (opletten in de regen dus). Al zijn dat kleine details op een auto die voor de rest zonder verpinken 80% van het huidige EV-lanschap in haar onderbroek zet.

Vergeet dat logo

Hoe duur mag een Hyundai zijn? Vroeg het ons 15 jaar geleden en we zouden zeggen dat je hoogstens het budget van twee dozijn eieren mag uitgeven aan zo'n Zuid-Koreaan. Tegenwoordig zijn de kaarten wel wat anders geschud. Niet in het minst omdat de Hyundai-Kia-groep anno 2021 extreem technologisch vooruitstrevende auto's naar voren weet te schuiven. Vergeet dus even de badge op de snuit van deze Ioniq 5. Meer nog, laat de term Hyundai gewoonweg vallen. Dit is een Ioniq 5. Punt. Doe je dat, dan zal je niet zo hard struikelen over de basisprijs van 45.999 euro. De instap Core-uitvoering met grote accu die wij reden (en zichtbaar is in de video en op de plaatjes) kost 49.249 euro. Hoewel de "instapversie", heeft die wel alle toeters en bellen aan boord. Bijbetalen doe je voor gizmo's zoals een schuifbare armsteun, zonnecellen op het dak en grotere velgen (die dan weer een impact op de range hebben).

Rijtest Hyundai Ioniq 5 review Belgie

Hoe zit het dan met de concurrentie? Je kent ze waarschijnlijk beter dan ons. Zo heb je onder andere de Skoda Enyaq iV 80 (€ 47.295), de Audi Q4 40 e-tron (€48.500) en Ford Mustang Mach-e (€48.000). Auto's die op het eerste gezicht goedkoper zijn maar ga je eenmaal samenstellen, dan zal je merken dat geen enkele concurrent de ruimte, snufjes en snellaadmogelijkheden van de Ioniq 5 aan kan bieden voor dezelfde prijs. Toch is er één vermaledijde kaper op de koperkust. Want zustermerk Kia biedt de technisch verwante - en knapper gestileerde - EV6 aan voor 47.999 euro. De grootste concurrent is dus een interne concurrent. Daar sta je dan, als Duits premiummerk.

Conclusie

Hyundai is zo'n automerk dat niet graag blaasjes verkoopt. Dat lijkt niet te veranderen met de komst van het Ioniq submerk. De Ioniq 5 is een uitermate puike, ruime en comfortabele gezinscrossover die onderhuids technologieën herbergt die je - naast de Kia EV6 - op geen enkele concurrent in zijn prijsklasse kan krijgen. Europese automerken stonden er bij, keken er naar en hebben enkel nog een badge-imago om zich achter te verschuilen.

Laatst gepubliceerd

Reacties (4)

Plaats een reactie
John 22:56
afbeelding van John

Is deze dan qua model te vergelijken met een Opel Signum van weleer?

Yvesw 09:24
afbeelding van Yvesw

Awel, daar moest ik ook meteen aan denken. Een Signum met de binnenruimte van een Zafira op de afmetingen van een Astra... If that makes sense.

Kwiepneus 00:25
afbeelding van Kwiepneus

Heb de video bekeken: interessant gebracht en boeiend verslag met veel info. Top!

Yves72 19:53
afbeelding van Yves72

Spijkers met koppen. Komende weken gaat mijn A6 Avant lease binnen voor een Santa Fe hybrid. Vier jaar heel graag gereden met de A6, maar technologisch staan de Zuid-Koreanen ondertussen mijlen verder...

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws