Eerste test + video: Audi Q4 e-tron (2021)

Audi Q4 e-tron review rijtest 2021 info

Met de e-tron SUV en de e-tron GT berline heeft Audi twee elektrische prestigemodellen in haar gamma. Het is echter tijd voor een volume-EV. Deze Q4 e-tron moet de Belgische leasingrijder de stap naar de elektrische wagen laten zetten. Tijd voor een eerste indruk!

De start van Audi's elektrisch verhaal is niet zonder slag of stoot verlopen. Want toen de in België geproduceerde e-tron SUV in 2019 het straatbeeld opreed waren software- en hardwareproblemen schering en inslag. Hoewel de problematische plooien van de e-tron ondertussen grotendeels platgestreken zijn - en Audi een knijtergoeie e-tron GT heeft gelanceerd - blijft het feit staan dat de grote SUV niet gebouwd is op een specifiek EV-platform. Met alle gevolgen van dien. Op twee jaar tijd kan er echter veel gebeuren. Dat bewijst deze Q4 e-tron.


Bekijk hier onze video:


Namenchaos

Oké, de Q4 e-tron. De alweer derde auto in Audi's elektrische line-up die aantoont dat het merk haar logische naamgeving wat kwijt is. Want vraag de man of vrouw in de straat wat nu het verschil is tussen een e-tron, e-tron GT, Q4 e-tron of A3 e-tron en je krijgt een error in de ogen te zien. Ter verduidelijking: Ja, er bestaat een A3 e-tron en nee, die is niet volledig elektrisch. Tot voor kort gaf Audi namelijk de e-tron-naam aan haar plug-inmodellen. Deze Q4 e-tron is dan weer geen plug-in maar wel een volledig elektrisch model, net zoals alle recente e-trons.

Audi Q4 e-tron review rijtest 2021 info

Laat het ons dan ook niet moeilijker maken dan het is. Deze Q4 e-tron is in essentie de Audi-variant van de Volkswagen ID.4 en de Skoda Enyaq. Twee elektrische crossovers die op onze redactie hoge punten weten te scoren. Waardoor het vanzelfsprekend is dat ook deze Q4 e-tron met een mooi rapport naar huis mag. Toch? Wel, dat zochten we op een druilerige dag uit in ons Belgenland. Gewapend met de Q4 e-tron 35. De instapversie van de elektrische crossover.

Viriele looks

First things first; hoe wil Audi zich met deze Q4 e-tron onderscheiden van broertjes Skoda Enyaq en Volkswagen ID.4? Wel, door indruk te maken met het design en een foutloos interieur. Uiterlijk is de Q4 e-tron alvast een soort van afgetrainde e-tron geworden. Minder plomp en een stuk scherper. Meer nog, hoewel dezelfde dimensies als een Enyaq en ID.4 oogt de Q4 e-tron vrij compact. Is je auto een verlengstuk voor een bepaalde tekortkoming in je leven, dan kan je hier wel eens op afknappen. Wij kunnen de gedrongen styling met korte overhangen en scherpe lichten wel smaken. Het geeft de Q4 e-tron iets viriel.

Audi Q4 e-tron review rijtest 2021 info

Dat de doorheen de jaren gegroeide single frame grille op deze EV compleet nutteloos is geworden heeft het designteam zonder twijfel zweterige nachtmerries gegeven. Al vonden ze troost in het LED-lichtsignatuur dat je als chauffeur met een druk op de knop kan instellen in vier verschillende designs. Een primeur op een productie-auto! Dat 90% van de klanten nooit deze functie zal gebruiken, dat is dan weer een ander verhaal. Vorsprung durch technik!

Ruimtewonder

Hoewel de Q4 e-tron de parkeerruimte van een klassieke Q3 inneemt mag je niet de fout maken door te denken dat dit een compacte SUV is. Dankzij de fundamenten onder deze Q4 e-tron konden de bouwblokken zo ver mogelijk naar de voor- en achterkant worden geduwd. Het resultaat? De dimensies van een Q3 maar de interieurruimte van een Q7! Oké, misschien wat overdreven. Want in realiteit zal het eerder op het niveau van een Q5 zijn. Al vertellen we er wel meteen bij dat deze Q4 e-tron met zijn 520 liter een grotere koffer heeft dan die Q5 en zelfs meer dan rivalen BMW iX3, Mercedes EQC, EQA én Volvo XC40 P8 Recharge. Het vergt dus even een herkalibratie van je hersenen. Dat de dimensies van het exterieur niet meer alles zeggen over de ruimte in het interieur.

Audi Q4 e-tron review rijtest 2021 info

Om maar te zeggen dat het luchtig vertoeven is in de Q4 e-tron. Vooraan heb je bakken plaats en een heerlijk ruimtegevoel dankzij de minimalistische middentunnel - er is zelfs plaats bovenaan in de deurpanelen voor 1-literflessen. Achteraan heb je dan weer riant veel hoofdruimte. Weet wel, de vloer achterin staat relatief hoog (bedankt, batterijen), waardoor achterbankzitters met lange benen op termijn wel eens vermoeide benen kunnen krijgen. Een kritiek die we trouwens aan de voordeur kunnen leggen van zowat alle elektrische crossovers. Een kleine troost is het ontbreken van een middentunnel achteraan. Waardoor je de beentjes lekker schuin kan zwieren. Elk nadeel heb ze voordeel.

Toonbeeld van EV-schap

MEB, laat dat het sleutelwoord van deze Q4 e-tron zijn tijdens het rijden. ME-watte? MEB, het platform dat deze Q4 e-tron onderpint en waar de Volkswagen Group onnoemelijk veel geld in heeft geïnvesteerd. Zonder discussie het meest evenwichtige EV-platform momenteel op de markt. Waardoor Audi al een knijtersterke basis kreeg om op verder te bouwen. Het resultaat is dat deze Q4 e-tron uitermate gemanierd rijdt, net zoals broertjes Skoda Enyaq en Volkswagen ID.4. De aandrijflijn is stil, de ophanging is uitermate neutraal en comfortabel en de demping is voortreffelijk. Los van elektrische aandrijflijn is dit een puik afgestelde auto, punt.

Audi Q4 e-tron review rijtest 2021 info

Wij gingen alvast op pad met de 35 e-tron, de instapversie die een 170 pk (125 kW) en 310 Nm sterke elektromotor op de achteras koppelt aan een accu van 52 kWh (netto). Toegegeven, daarmee zet deze Q4 e-tron geen flitsende Tesla-prestaties neer. Echter, hoe belangrijk is dat in het dagdagelijkse leven? In 9 seconden weet je de 100 km/u aan te tikken met deze net geen 2 ton wegende crossover. Meer dan kwiek genoeg voor de Belgische verplaatsingen. Temeer omdat de elektromotor vooral indruk weet te maken bij zijn directe hernemingen. Ben je een verstokte Audi-rijder, dan moet je trouwens nog een tweede herkalibratie maken in je hoofd, want deze Q4 e-tron is achterwielaangedreven. Daardoor is hij dynamischer in de bochten dan elke leasing-A4 of -A6 op de markt!

40 graag

Doordat we op pad gingen met de instap Q4 35 e-tron kunnen we wel een belangrijke beslissing voor potentiële kopers maken: opteer liever voor de Q4 40 e-tron. Niet zozeer voor het extra vermogen uit de elektromotor op de achteras (204 ipv 170 pk), wel omdat je vanaf de 40 e-tron de beschikking krijgt over een accu van 77 kWh (netto) en toegenomen oplaadsnelheden. De 35 e-tron is namelijk begrensd op 7.2 kW (AC) bij klassiek laden en op 100 kW (DC) bij snelladen. Vanaf de 40 e-tron stijgen die waarden naar 11 kW (AC) en 126 kW (DC). Je krijgt dus voor een relatief klein prijsverschil in leasing een auto met meer accu, meer vermogen en snellere oplaadsnelheden. Al is "snel" relatief, want de op til staande concurrenten Ioniq 5 en Kia EV6 spreken al over snelladen aan +200 kW per uur en Tesla biedt momenteel 190 kW DC-laden aan op haar Model 3 Long Range. Dan is die 100 kW en 126 kW van de Q4 e-tron 35 en 40 best bescheiden te noemen.

Audi Q4 e-tron review rijtest 2021 info

Wat deze Q4 e-tron 35 trouwens in de praktijk verbruikt? Onze eerste test was te kort om een eerlijk oordeel te vellen. Al moet een verbruik onder de 20 kWh/100 km mogelijk zijn - wij reden 20.8 kWh op enkele uurtjes. Haal je dan je wiskundeknobbel boven, dan is een range van 220 tot 300 km (afhankelijk van het seizoen) realistisch. Bij de 40 e-tron met grotere accu trekt die range natuurlijk richting de 400 kilometer. Belangrijk is wel dat je daarbij de warmtepomp aanvinkt op de optielijst. Die is - zoals bij wel meer EV's - niet standaard en kan je in de winter vlot 10% extra range bieden.

Voor de prijs van een Q5

Zeg je Audi, dan zeg je ellenlange optielijsten. Met de komst van deze Q4 e-tron is dat kwaaltje spijtig genoeg niet verdwenen. Want ook hier moet je bijna alles buiten de deurpanelen en vier wielen in de optielijst gaan zoeken. Met een basisprijs van 41.990 euro zet Audi deze Q4 e-tron evenwel scherp in de catalogus. Zelfs de Q4 40 e-tron met grotere accu draagt een prijs van amper 48.500 euro. Nog steeds fors goedkoper dan rivalen zoals de Volvo XC40 P8 Recharge en BMW iX3. Meer nog, zo'n Q4 40 e-tron is amper duurder dan een kale Audi Q5, biedt meer ruimte dan die Q5 én meer range dan de twee keer zo veel kostende e-tron SUV van het merk. Dat moet pijn doen voor de early adopter...

Audi Q4 e-tron review rijtest 2021 info

Kortom, zit je momenteel in een Audi A4 Avant of Audi Q5 en ben je niet zeker of je volgende leasingauto nog een Audi kan worden met de verplichte overstap naar EV's door de federale regering, dan kunnen we je gerust stellen. Deze Q4 e-tron is een waardig alternatief voor die klassieke auto's. Al zijn er enkele te duchten concurrenten. Niet enkel van over de haag, zoals de Ford Mustang Mach-e, Ioniq 5, Kia EV6 en Tesla Model Y, maar ook vanuit eigen stal. Denk maar aan de Skoda Enyaq en Volkswagen ID.4. We kunnen eerlijk geen enkele reden geven waarom je deze Q4 e-tron zou moeten verkiezen boven een Enyaq. Al hebben we dat gevoel ook bij een Audi A4 Avant en Skoda Superb Combi.

Conclusie

Op twee jaar tijd kan er veel gebeuren, dat bewijst de mijlensprong die Audi heeft genomen tussen de e-tron en deze Q4 e-tron. Dankzij het MEB-platform is dit dé beste elektrische crossover die je momenteel kan kopen als je naar de perfecte verzoening zoekt tussen comfort, efficiëntie, afwerking en interieurruimte. Al kan je dat ook zeggen over broertjes VW ID.4 en Skoda Enyaq. Badgesnobisme zal dus ook na de elektrische revolutie blijven bestaan.

Audi Q4 e-tron review rijtest 2021 info

Specificaties

Motor

Elektromotor

Vermogen

170pk

Koppel

310 Nm

Aandrijving

achterwiel

Gewicht

1 965 kg

Topsnelheid

160 km/u

0 tot 100 km/u

9.00 sec

Min. kofferinhoud

520 L

Max. kofferinhoud

1 490 L

CO2-uitstoot

0 g/km

Laatst gepubliceerd

Reacties (4)

Plaats een reactie
this 09:17
afbeelding van this

Deze auto ben ik aan het overwegen, maar eerst nog een testrit doen er mee.
Wat ik wel gemerkt heb is dat echt veel te veel optioneel is gemaakt.
Wil je eentje die de naam Audi waardig is, mag je een serieus budget uittrekken voor opties.
Daar heeft BMW het toch een stuk beter gedaan met de iX3 heb ik het gevoel.

Jos D. 07:22
afbeelding van Jos D.

En hebben ze nu de software- en hardware problemen wel onder controle ?
Jammer dat we dat altijd zo laat vernemen van jullie journalisten. Want de e-tron SUV is nu toch al enkele jaren op de markt.
Dit is in de basis een ID.x en wordt ook geplaagd door softwareproblemen. Je zou mogen verwachten dat al die problemen van de baan zijn. Maar ik vrees van niet. En dat voor wagens van 50.000 €. Enkel goed voor de leasemarkt dus. Voor een particulier absoluut af te raden want eens de problemen beginnen, ben je de pineut.

GeertJ 21:55
afbeelding van GeertJ

Duitsers en software....geen goede mix

a b 10:22
afbeelding van a b

Nee? MMI van Audi, IDrive van BMW, MBUX van Mercedes werken nochtans super goed?
En ook uit de non-automotive wereld komt er best veel goede software uit Duitsland hoor.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws