Akio Toyoda stopt als CEO van Toyota

Akio Toyoda ex CEO Toyota

Akio Toyoda, de man die Toyota transformeerde van muurbloempje tot Japanse keizer van zowel betrouwbaarheid als pure rijdersauto's, zet een stap opzij en zal vanaf april geen CEO meer zijn van het merk. Maar op pensioen gaan zit er nog niet in.

Akio Toyoda is de kleinzoon van Kiichiro Toyoda, de oprichter van Toyota, en stond al sinds 2009 aan het roer van de Japanse autoreus - vlak na de bankencrisis, toen Toyota voor het eerst in decennia verlies boekte. Hij is een beruchte motorsportliefhebber en nam onder het alias 'Morizo' onder meer deel aan de 24 uur van de Nürburgring. Niet toevallig dat Toyota en Lexus onder zijn toezicht steeds meer sportwagens uitbrachten, waaronder de Lexus LF-A, Toyota GT86 en GR86, de GR Supra, GR Yaris én de GR Corolla.

No more boring cars

Het merendeel van die leuke modellen kwam na de leuze 'No more boring cars', die Toyoda in 2017 uitsprak. Het betekende dat Toyota niet enkel meer als de saaie, betrouwbare en zuinige keuze werd gezien, maar ook de spannende en zelfs leuke keuze. En dat niet enkel voor de sportwagens, maar ook voor de meer dagdagelijkse modellen in het gamma. Vergelijk het design van de huidige Prius of zelfs de Corolla maar eens met hun voorgangers.

Nu goed, Toyoda wordt dit jaar 67 en moest dus wel beginnen denken aan een troonopvolger. Het is Koji Sato geworden, die al COO en brandingdirecteur was binnen Toyota en vanaf 1 april 2023 dus het stokje overneemt als COO, CEO en voorzitter. Toyoda zet een stap opzij, maar verlaat het bedrijf nog niet: hij wordt voorzitter van de raad van bestuur van de constructeur en kan zijn CEO dus nog terugfluiten als zijn beslissingen het belang van de aandeelhouders dreigen te schaden.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie