Vaarwel, W12: Bentley bouwt allerlaatste exemplaar van iconische motor

Het zit erop voor Bentleys befaamde W12-motor. De constructeur laat namelijk weten dat het allerlaatste blok van de band gerold is in zijn fabriek in Crewe. Daarmee komt er een einde aan ruim 20 jaar en 100.000 exemplaren van de W12, die wordt opgevolgd door een gloednieuwe V8 plug-inhybride.

In de vroege jaren 2000 deed de Volkswagen-groep eens zot — zoals het destijds nog wel vaker durfde doen. Toen versmolten zijn ingenieurs namelijk twee van hun VR6-motoren om ’s werelds eerste in massa geproduceerde W12 te bekomen. Aanvankelijk kwam dat blok in een Audi A8 te liggen maar langzaam maar zeker werd de W12 synoniem met de topmodellen van Bentley. Zo vind je het al in de Continental GT sinds diens geboorte in 2003 maar ook in de Bentayga en de Flying Spur… Tot nu dus.

Van 420 naar 750 pk

Bentley heeft namelijk laten weten dat het de laatste W12 gebouwd heeft, compleet met doodsprentje van het blok in kwestie. Je kijkt hier dus naar het einde van een tijdperk en dat tijdperk duurde meer dan 20 jaar, waarin er volgens het merk meer dan 100.000 W12-blokken geproduceerd werden. Dat kroont hem volgens Bentley tot meest succesvolle twaalfcilindermotor van de moderne tijd en dat dankt hij natuurlijk aan het feit dat de Britten — of de Duitsers, afhankelijk van hoe je ’t bekijkt — erin bleven investeren. Zo perste de eerste Audi A8 er nog 420 pk uit terwijl Bentley pas twee jaar geleden zijn krachtigste W12 ooit onthulde, goed voor 750 pk.

Bentley W12 afscheid 2024

Als het echter pk’s zijn die je zoekt, dan zal je niet teleurgesteld zijn over de opvolger van de W12. Dat mag namelijk wel maar een V8 zijn maar met de hulp van wat plug-inhybride techniek produceert die maar liefst 782 pk. Die aandrijflijn toonde Bentley intussen al in de vernieuwde Continental GT en ook de Flying Spur gaat er straks gebruik van maken… O ja, en de Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid en de Lamborghini Urus SE want die beschikken stiekem over dezelfde nieuwe plug-inhybride aandrijflijn. Je merkt het dus al: even bijzonder als de W12 is die op emotioneel vlak misschien net niet…

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws