Rij-impressie + video: Bentley Flying Spur W12 (2020)

Rijtest Bentley Flying Spur W12 2020

Met het vertrek van de Mulsanne krijgt Bentley's Flying Spur de zware taak om de schoenen van die luxelimousine in te vullen. is de Flying Spur W12 de nieuwe big daddy van Bentley? Redacteur Yves trok zijn properste onderbroek aan en zocht het uit!

Met de komst van SUV Bentayga heeft de verkoop van het Britse luxemerk Bentley een serieuze vlucht genomen. Waardoor je bijna zou vergeten dat het dochtermerk van Volkswagen ook nog klassieke limousines verkoopt. Of beter: limousine. Want de Mulsanne, die verschijnt in alle stilte van het toneel. Zonder opvolger. Waardoor Flying Spur zich naar voren schuift als het summum van klasse bij Bentley. Tja, dat moeten we dan toch uitzoeken, niet?

Respect voor vakmanschap

En zo komt het dat we ons plots in een 5.3 meter lange sloep met W12 voorin bevinden. Of die boterham met speculoospasta deze ochtend wel decadent genoeg was? We proberen er niet over na te denken wanneer we de motor fluisterstil tot leven wekken. Twee V6-motoren die in harmonie benzine omvormen tot impressionante cijfers. 635 pk en 900 Nm koppel. Het is hoogstwaarschijnlijk de laatste keer dat we die kracht nog uit een veelcilinder puren. Want de elektrische aandrijving loert om de hoek. Zelfs bij Bentley.

Niet dat die overstap wereldschokkend zal zijn. Want deze W12 is zo fluisterstil en zo indrukwekkend krachtig dat je soms vergeet dat dit niet een volledig elektrisch model is. Vooral het koppel dat al beschikbaar is vanaf 1.350 toeren per minuut zorgt voor een versnelling van elektrische grootteorde. Dit is een bijna 2.5 ton wegend limousine die 3.8 seconden nodig heeft om de 100 aan te tikken. Laat dat even bezinken.

Digitale detox

Net zoals de motor is het interieur van de Flying Spur een culminatie van de zoektocht naar luxe. Elk onderdeel wordt vervaardigd uit de beste materialen. Jouw persoonlijk inlegstrookje hout? Dat wordt in tweevoud gemaakt. Geraakt om welke reden dan ook een stukje beschadigd, dan stuurt Bentley vanuit Crewe een identiek exemplaar. Toch is het niet al klassiek wat de klok slaat. Want de technologische revolutie heeft ook zijn weg gevonden naar Bentley. Al verpakt het Britse merk dat zo sierlijk dat het nooit indringend over komt. Meer nog, vind je zo'n groot infotainmentscherm maar niets? Dan kan je dat elektrisch laten inwisselen door drie analoge klokjes of een fraai stukje hout. Digitale detox noemt Bentley die laatste. Wij noemen het systeem alvast de draaiende Toblerone van Bentley

Rijtest Bentley Flying Spur W12 2020

Achteraan kom je uiteraard ook niets te kort. Twee riante zetels ontvangen je met zachte kussens en geven je het commando over het Britse slagschip. Sturen zal de chauffeur nog voor je doen, zowat alle andere elektronica kan je vanuit je veilige cocon aanspreken. Zelfs het B-logo op de grille kan je met een simpel commando laten zakken. Een gimmick natuurlijk. Al kicken klanten daar uiteraard op. Idem voor de koelkast achterin. Want uiteraard heeft deze Flying Spur een koelkast achterin. Hoeveel blikjes Cara pils daar in passen? Bentley had liever niet dat we het uit zochten. Al lijken 2 sixpacks ons best mogelijk.

Bentley regelt het wel voor je

Onder het gloednieuwe design van de derde generatie Flying Spur eveneens een gloednieuw chassis. Dat onderstel deelt deze Brit onder andere met de Porsche Panamera. Er zijn slechtere broeders om in je gezelschap te hebben. Het resultaat is dat deze Flying Spur in Sport-modus verrassend kwiek uit de hoek kan komen. Alleen, wil je dat echt van een Bentley? Nee, deze Flying Spur hoor je in "B" te zetten, de "wij regelen het wel voor je"-modus van Bentley. Daarin kan deze Flying Spur je overtuigen met zijn weelderig comfort. Hoewel hij niet merkelijk beter rijdt dan een Mercedes-Maybach voel deze Flying Spur ten alle tijden dat tikkeltje unieker aan. En laat dat meteen ook onze meest decadente uitspraak van 2020 zijn.

Rijtest Bentley Flying Spur W12 2020

Met zijn instapprijs van 218.000 euro windt Bentley er dan ook geen doekjes om: dit is een auto voor de happy few. Voor de mensen die enkel maar het beste zoeken wat deze wereld te bieden heeft. Straffer nog, Bentley laat je geen kaal exemplaar buiten rijden. Nee, je zal en moet je Flying Spur naar je eigen wensen samen stellen. Heb je daar moeite bij? Dan heeft het merk een persoonlijke assistent die samen met je zoekt naar dé ideale configuratie. Een stiknaad in de kleur van je favoriete voetbalploeg of een houtsoort dat je terug doet denken aan je jeugd in de bossen terwijl je aan het jagen was op vossen? Uw verzoek is maar een glimlach verder.

Conclusie

Deze Flying Spur W12 is het einde van een tijdperk. Want met elektrificatie om de hoek zijn de dagen van de W12 geteld. Al is de overstap van W12 naar elektromotor kleiner dan je denkt, want de twaalfcilinder weet de souplesse van een EV te koppelen aan bakken kracht en een fluisterstille werking. Dit is een indrukwekkend stuk technologie, gekoppeld aan een carrosserie en interieur dat pure weelde uitstraalt. Deze Flying Spur is zonder twijfel dé nieuwe big daddy van Bentley.

Specificaties

Motor

6.0 turbobenzine, W12

Vermogen

635pk

Koppel

900 Nm

Overbrenging

8-traps automaat

Aandrijving

vierwiel

Gewicht

2 437 kg

Topsnelheid

333 km/u

Prijs basismodel

€ 218 000.00

0 tot 100 km/u

3.80 sec

CO2-uitstoot

304 g/km

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Carlos 13:43
afbeelding van Carlos

Op de Stephx gronden is deze wagen op zijn beste :D.

Uw reactie