Deze 13 worden 30 in 2018: Oldtimertijd

Dertig jaar geleden, het lijkt een eind weg maar velen zullen 1988 nog herinneren alsof het gisteren was. Een tijdsperiode waarin trouwens auto's werden gebouwd die anno 2018 heus nog 'modern' kunnen ogen. En toch, zijn het dus [oldtimers](https://autofans.be/tags/oldtimer). Wie er dit jaar allemaal 30 kaarsjes uit mag blazen? Kijk even mee.

Met het veranderende klimaat rond de oldtimers kan het interessant zijn om de auto's uit 1993 nog even links te laten liggen, wil je niet de volle pot betalen als je langs de belastingen moet. We keken even naar de wagens die dit jaar 30 worden en daardoor dus zeker onder het oldtimerregime vallen. Misschien niet allemaal even oldtimerwaardig, maar de ene zijn portefeuille is de andere niet. Tips & tricks rond oldtimers vind je trouwen in onze youngtimer BMW E30 reeks.

Alfa Romeo 164

Image
1988_alfa_romeo_164

Alfa Romeo werkte samen met Fiat, Lancia en zelfs Saab aan een grote middenklasser die het moest gaan opnemen tegen Frans en Duits geweld. Bij de eerste drie kwamen er respectievelijk de Croma, Thema en 9000 uit de bus, Alfa Romeo bouwde deze strak gelijnde 164.

Aston Martin Virage

Image
1988_aston_martin_virage

Het topmodel van Aston Martin destijds, boven de DB7. Met de voor- en achterlichten van de Audi 200 en Volkswagen Scirocco. En hoewel een lijvig beest zorgt de 5.3-liter V8 voor sportwagenprestaties met z'n 494 Nm koppel.

Audi V8

Image
1988_audi_v8

De Audi V8 was net zoals zijn opvolger de A8 een mijlpaal in de Audi-geschiedenis. Het was de eerste Audi voorzien van ... een V8 motor. Audi behaalde er begin jaren 90 een aantal Touring Car overwinningen mee.

BMW 5 Reeks E34

Image
1988-bmw-5-series

Iconisch, is deze 5 Reeks, met de eerste echte M5 in de rangen. Maar ook de rest van het aanbod was luxe te over, wat dacht je van zo'n dikke 540i? Het is ook de eerste 5 Reeks waar een Touring-versie van gebouwd werd, al kwam die er pas in 1992.

Fiat Tipo

Image
1988-fiat-tipo

In het segment van de Golf presenteerde Fiat in 1988 deze Tipo. Hij werd verkozen tot wagen van het jaar en zorgde er voor dat het merk weer wat jaren verder kon boeren.

Honda CRX

Image
1988-Honda-civic-crx

Petje achteruit, muziek luid en arm door het open raam. Zo herinneren we ons de CRX het best. Al krijg je - eenmaal je voorbij de foute tuning kijkt - een lekker rijdende voorwielaangedreven coupé met een meesterlijke ophanging.

Maserati Kharif

Image
1988_maserati-kharif

In lijn met het design van de andere Maserati-modellen uit die tijd. Alleen was de Kharif een coupé die werd gestileerd alsof er een hardtopversie op een cabrio stond. Niet mooi, wel onbekend, waardoor hij misschien wel interessant wordt als oldtimer.

Mitsubishi Lancer

Image
1988-mitsubishi-lancer

Je ziet ze tegenwoordig niet meer rijden bij ons, maar als je eentje van het eerste bouwjaar tegenkomt, dan weet je dat die zichzelf volgens de nieuwe regelgeving oldtimer mag noemen. Voor een EVO-versie zal je evenwel nog één generatie langer moeten wachten.

Opel Vectra

Image
1988-opel-vectra-gt

De nieuwe Ascona destijds. Een belangrijk model voor Opel en een breuk met het design dat het Duitse merk toen hanteerde. Tegenwoordig zijn het vooral de Vectra 2000 en de V6 die nog wat liefhebbers trekken.

Renault 19

Image
1988-renault19-16s

Net zoals Fiat met de Tipo hun Golf-concurrent had, bouwde Renault deze 19 in het segment. Het bekendst zijn ze geworden als auto van Touring, al was er ook een lekkere 16v-variant die de jonge straatpiloot aan zijn trekken liet komen. _________

Suzuki Vitara

Image
1988-suzuki-vitara

Een aparte wagen in de rij, want de Vitara was een kleine terreinwagen die net boven de Samurai in het gamma terecht kwam. Als ze niet vergaan zijn van de roest, zie je hier een onderschat werkpaard voor modderige wegen.

Volkswagen Corrado

Image
1988-volkswagen-corrado

Deze Volkswagen Corrado is dan weer een all-time favourite van ondergetekende. En aan de stijgende prijzen te zien ben ik daar niet alleen in. Als opvolger van de Scirocco mocht hij een VR6-zescilindermotor introduceren, al zijn de 1.8 G60 minstens net zo spannend om mee te rijden.

Volkswagen Passat B3

Image
1988_volkswagen_passat_variant_gt

Nog een Volkswagen in de lijst. Deze Passat was de meest aparte Passat in de reeks. Vanwege zijn afwijkende neus werd hij ook wel eens de neusbeer genoemd. Ook hier een VR6 ter beschikking, al werd die bij ons amper verkocht.

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen
Original ID
38675

Advies

Hier vindt u alles over autofiscaliteit, oldtimers, leasing en private lease

Zeven betaalbare youngtimers op het Antwerp Classic Car Event (2023)

Het Antwerp Classic Car Event draait op volle toeren, en wij waren op dag één natuurlijk meteen van de partij. Daar moesten we onze portemonnee echter stevig beheersen, want er verschenen flink wat betaalbare klassiekers op onze radar. Hieronder vind je er zeven van het relatief recente type, oftewel: youngtimers.

avatar
door Joram Van Acker
1 year ago

AUTOSALON BRUSSEL: 100 jaar Autosalon in 15 modellen (2023)

Ze hebben het goed aangepakt bij FEBIAC, deze honderdste editie is namelijk de eerste échte fysieke editie na de pandemie en zo kan FEBIAC fel uitpakken met een hoop nieuwigheden op de jubileumeditie. Nieuwigheden vind je in dit artikel nochtans niet, we gaan even grasduinen doorheen de rijke autogeschiedenis aan de hand van iconische modellen die tentoon gesteld zijn in de patio.

door Sven Gijregat
1 year ago

50 jaar BMW M volgens de redactie: het favoriete ///Model van Sven Geiregat

Feest en taart, want BMW’s motorsportafdeling bestaat deze week 50 jaar. De ideale gelegenheid dus om terug te blikken op een halve eeuw geschiedenis en onze redactie hun favoriete BMW M te laten nomineren. Vandaag heeft redacteur Sven Geiregat het over de E34 BMW M5 Touring.

door Sven Gijregat
2 years ago

Tien betaalbare klassiekers op het Antwerp Classic Car Event (2022)

Het ACCE is volop aan de gang, en wij gingen ter plaatse om ons licht op te steken tussen al dat klassieke schoon. Wat blijkt: het park van Brasschaat is dit weekend niet alleen de *place to be* voor exclusieve oldtimers, maar ook het event bij uitstek om inspiratie op te doen op vlak van betaalbare klassiekers. We pikken er tien voor je uit.

avatar
door Joram Van Acker
2 years ago

Sla je slag!: Deze auto's worden oldtimer in 2023

Volgend jaar worden er een hoop nieuwe auto's 30 jaar, waardoor ze onder het oldtimerstatuut vallen. Auto's die daardoor zonder twijfel een stuk interessanter worden en potentieel ook in waarde zullen stijgen. Waarom dus wachten tot 2023 als je nu al je slag kan slaan? Tijd voor enkele interessante voorbeelden!

avatar
door Yves Wouters
2 years ago

Deze Subaru R1e is voorvader van Subaru Solterra

Subaru pakt dit jaar groots uit met haar Solterra, de eerste elektrische SUV van het merk. Solterra was echter niet de eerste EV van het Japanse merk. Nee, dat was deze R1e. Stap even mee in de *wacky* geschiedenis van een auto die uit had kunnen groeien tot dé oervader van de moderne EV's.

avatar
door Yves Wouters
2 years ago

Audi viert 50 jaar "Vorsprung durch Technik"

"Vorsprung durch Technik", een slogan die al heel wat jaren aan Audi plakt. Dat is niet voor niets, het merk toonde de afgelopen vijf decennia namelijk dat techniek en technologie wel een kolfje naar hun hand zijn.

door Sven Gijregat
3 years ago

Deze 6 betaalbare nineties-cabrio's blijven door ons hoofd spoken

In de jaren 90 stonden ze als exclusieve cabrio's in de catalogi te pronken, vandaag zijn ze betaalbaar voor wie zijn vakantiegeld een aantal jaren opspaarde. Met het goeie weer laten deze roadsters ons niet meer los.

door Sven Gijregat
3 years ago

Krasse karren: Citroën Ami 6 wordt 60

Zestig jaar geleden presenteerde Citroën op exact deze dag de AMI 6, een wagen die op verschillende vlakken succesvol zou blijken.

door Sven Gijregat
3 years ago

Krasse Karren: Mercedes SL (R107) wordt 50 jaar

Geen betere auto om doorheen Florida te cruisen dan een Mercedes SL uit de jaren 70. Toch? Die luxueuze cabrio wordt dit jaar 50 jaar.

door Sven Gijregat
3 years ago