Autonieuws: Teaser

Nieuwe Audi Q5 komt eraan en die wordt niét elektrisch

Audi maakt zich klaar voor een gloednieuwe Q5 maar geen nood als de oude wel je meug was. Zo zal deze derde generatie nog steeds verkrijgbaar zijn met goeie oude verbrandingsmotoren. Sterker nog: een elektrische versie krijgt de Q5 niet, al spreken ze bij Audi wel over meerdere hybrideversies.

Vraag je aan Audi wat zijn populairste SUV is, dan is dat niet zijn kleinste en ook niet zijn meest elektrische. Nee, de hoogpotige verkooptopper is er nog steeds de Q5 en spreek ze maar eens tegen: je ziet het ding op de hoek van elke straat. De verwachtingen liggen met andere woorden hoog wanneer het tijd is om die Q5 te vervangen… Dus je weet wel: why change a winning team?

De A5 achterna

Audi heeft namelijk een eerste teaser de wereld in gestuurd van zijn derde generatie voor de Q5, en daarop krijgen we eigenlijk enkel een koplamp te zien. Die koplamp is op zich echter genoeg om al één conclusie te trekken over de neus van de SUV: die gaat niét de Q6 e-tron achterna. Zo krijgt de Q5 zijn dimlichten niet lager in de bumper gemonteerd met een setje LED-wenkbrauwen erboven, maar zit de complete verlichting hier nog gewoon in één unit aan weerszijden van de grille… Net als bij de nieuwe A5 dus, en dat is ook niet het enige dat die Q5 daarmee gaat delen.

Image
Audi A5 2024

Zo gaat de nieuwe SUV net als die A5 op het nieuwe PPC-platform staan. In tegenstelling tot het ‘Premium Platform Electric’ van pakweg de A- en Q6, staat dat voor ‘Premium Platform Combustion’. Je leest het goed: de Q5 zal dus in al zijn vormen over een verbrandingsmotor beschikken, geheel in lijn met Audi’s nieuwe naamgeving die even cijfertjes op EV’s kleeft en oneven cijfertjes op verbranders. Die motoren worden dus vermoedelijk gelijkaardig aan die van de A5 waardoor je mag rekenen op een gamma aan diesel- en benzinemotoren met een potente SQ5 op kop. Verder spreekt Audi over meerdere hybrideversies en kijken we naar de A5, dan is die als plug-in goed voor dik 100 kilometer elektrisch rijbereik. We leren er alles over op 2 september, wanneer Audi de nieuwe Q5 onthult.

Reacties

Is de Q5 nu de tegenhanger van de Q4 of de Q6? Het begint erg verwarrend te worden. De oude A6 zal de A6 EV zijn en de A7 ICE. Maar als je dan gaat kijken naar dimensies enzo, zou je de Q5 ICE toch eerder richting de Q6 EV zetten ipv de Q4 EV.

door this
1 maand geleden


Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen