Autonieuws: Varia

Wat als: Volwassenen terug naar de rijschool moeten?

Bijna dag op dag, twee jaar geleden, schreef ik al een [column over hoe gemakkelijk het is om aan een rijbewijs te geraken in België](https://autofans.be/nieuws/overheid/22161-column-yw-het-geschoten-rijbewijs). Blijkbaar heeft de overheid eindelijk de hyperlink gevonden.

Het ziet er niet goed uit voor jongeren met een zware rechtervoet die dromen van een rijbewijs. Er ligt momenteel een voorstel op de Vlaamse plank dat heel het rijopleidingssysteem serieus omver kegelt. Exit vijftig vraagjes juist antwoorden en een half uurtje rijden met een examinator, welkom maandenlange intensieve training.

Op z'n Oostenrijks

Zoals het er nu naar uit ziet gaat de Vlaamse regering grotendeels de rijopleiding van Oostenrijk overnemen (en bij god: doe dat ook, Vlaanderen). Die ziet er - kort door de bocht - als volgt uit: Zware theorie --> leerfase (verplichte lessen) --> oefenfase (met begeleider) --> praktisch rijexamen --> vervolmakingsfase (rijbewijs met beperkingen) --> levenslang leren (volwaardig rijbewijs).

Klinkt al stukken beter dan het huidige systeem waar je gewoonweg geluk moet hebben. Er zijn echter enkele bedenkingen bij het systeem...

Rijd je rijk

De vrees bestaat dat, door al de extra uren/ begeleidingen, de rijopleiding astronomisch duurder gaat worden. Daardoor zal het dragen van een rijbewijs een teken van weelde en rijkdom worden. Want de armeluizen van Vlaanderen hebben het geld niet om hun zoon/ dochter een rijopleiding te geven. Anderzijds wordt hiermee een groot deel van het fileprobleem opgelost, want met de stijgende armoede in België zullen we een dalend aantal chauffeurs op de baan zien. Twee vliegen in één klap zowaar.

Het tweede probleem is het viseren van één groep. Toegegeven, je moet ergens beginnen, maar zolang het gros van de huidige chauffeurs op de baan een gevaar blijven voor de samenleving heeft het geen nut om de brave visjes los te laten in een aquarium vol piranha's.

Piranha's onder toezicht

We moeten misschien de stoute schoentjes aantrekken - nu we toch in Sinterklaassferen zijn - en stellen dat de huidige dragers van een rijbewijs ook moeten onderworpen worden aan een test. Vijfjaarlijks op bezoek bij de rijschool om aan te kunnen tonen dat je nog steeds weet dat pertinent links rijden op de autostrade not done is. Het lijkt me het minimum. En eerlijk is eerlijk, als de brave visjes worden geviseerd door de overheid mogen de oude rotten ook worden geviseerd. Zeker als het de veiligheid (lees: het verdwijnen van de wilde gekken op de baan) ten goede komt.

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen