Rijtest

Volkswagen Golf R vs. Golf GTI Clubsport - Is de sterkste wel de beste? (2025)

De Volkswagen Golf werd vernieuwd, en dat geldt dus ook voor zijn sportieve versies. Daarbij kreeg de Golf R er weer een paar pk’tjes bij, maar maakt dat van de krachtigste Golf ooit ook de leukste Golf ooit? Of ben je stiekem beter af met de overtreffende trap van het GTI-gamma: de Clubsport? Wij deden de duotest!

Wat is dit?

Dit zijn, we moeten er geen doekjes om winden, de twee smakelijkste Golf-versies van het moment. Zo vind je in de ene hoek van onze ring een Golf R, de absolute krachtpatser van het gamma met vierwielaandrijving en 333 pk. Die zetten we nu lijnrecht tegenover een GTI Clubsport en dat is de overtreffende trap van de Golf GTI, goed voor 300 pk op de voorwielen. Moge de beste winnen!

De looks: punten voor de Clubsport

Het robbertje vechten begint al met het uiterlijk want hadden we een gewone Golf GTI genomen, dan had die daar al een stuk minder kans gemaakt tegenover zo’n R. Die laatste ziet er sinds facelift namelijk vetter dan ooit uit dankzij die enorme gapende grille in zijn voorbumper. Voeg daar ook nog eens die vier optionele Akrapovic-uitlaten en de eveneens optionele ‘Performance’-spoiler aan toe, en stoerder kan een hothatch niet worden… Toch?

Image
Duotest Golf R vs GTI Clubsport 2025

Wel, ja dus. Bij de Golf GTI Clubsport krijg je diezelfde ‘Performance’-spoiler namelijk gratis en voor niks dus dat geeft ‘m op zich al een streepje voor. Ook die Akrapovic-uitlaten kan je hier gewoon laten monteren, al blijft het dan wel bij twee eindstukjes. Vooral vooraan maakt de Clubsport echter indruk want die pronkt met een volledig andere bumper dan de reguliere GTI, én dan de R… En vraag je ’t aan ons, dan is deze Clubsport-bumper nog net een beetje smaakvoller dan die van de eerder bruut ogende Golf R.

Het interieur: punten voor de Clubsport

Over naar het interieur dan maar, waar de verschillen tussen beide modellen wat meer vervagen. Zo zijn ze natuurlijk allebei gebaseerd op de recent vernieuwde Volkswagen Golf dus qua bouwkwaliteit zijn er geen verschillen, en qua materiaalkwaliteit in standaardvorm ook niet. Optioneel kan je beide sportievelingen trouwens voorzien van lederen bekleding maar of je dan het zwarte nappaleer van de R of het grijze viennaleer van de GTI Clubsport verkiest, is een kwestie van smaak. Hetzelfde geldt voor stiksels die rood zijn bij de GTI en blauw bij de R, maar één kenmerk is géén kwestie van smaak.

Image
Duotest Golf R vs GTI Clubsport 2025

Sinds de facelift heeft Volkswagen de Golf namelijk terug fysieke knoppen op het stuur gegeven, op aandringen van gebruikers die de haptische touchbediening maar niks vonden… ’t Is te zeggen: dat heeft Volkswagen gedaan bij alle versies van de Golf behalve eentje. Inderdaad: de Golf R heeft nog steeds aanraakgevoelige knoppen op zijn stuur terwijl de GTI Clubsport wel de klassieke drukknoppen terugkrijgt. Deze duotest is dus meteen ook de uitgelezen kans om aan den lijve te ondervinden: fysieke knoppen werken aangenamer dan aanraakgevoelige.

De motor: punten voor de R

Daarmee staat de Golf R momenteel dus 0-2 achter maar geen nood, want dit is zijn kans. Het is namelijk tijd om het over de aandrijflijn te hebben en daar kunnen we niet om de dominantie van de blauwe krachtpatser heen. Die pronkt met meer pk’s dan ooit tevoren want bij de facelift steeg zijn vermogen van 320 pk naar de volle 333 pk en 420 Nm koppel. Dat maakt hem nu dus standaard even sterk als de speciale ’20 Years’-editie en de R 333 die Volkswagen voor de facelift lanceerde maar laat dat de pret niet drukken: dit is de krachtigste straatlegale Golf ooit.

Image
Duotest Golf R vs GTI Clubsport 2025

De GTI Clubsport moet het daarentegen stellen met de titel van krachtigste voorwielaangedreven Golf ooit, en zelfs die mag hij maar half opeisen. Met zijn 300 pk en 400 Nm koppel is hij stiekem namelijk niks sterker geworden dan de Clubsport van voor de facelift, in tegenstelling tot de Golf R dus. Combineer dat trouwens met zijn gebrek aan vierwielaandrijving en de Golf GTI Clubsport sprint naar de 100 km/u in 5,6 seconden; een volle seconde trager dan een Golf R!

Het rijgedrag: punten voor de Clubsport

Je leest hier natuurlijk een hothatchtest, dus dan weet je dat die acceleratie maar het halve verhaal vertelt. Eens de eerste bocht in zicht komt ben je namelijk niks met die pk’s en is het aan het onderstel om een glimlach op je lippen te toveren… En een glimlach op je lippen toveren, dat is de favoriete bezigheid van de Golf GTI Clubsport. Vooral wanneer je de aandrijflijn in zijn speciale ’Nürburgring’-modus zwiert, hangt zijn motor als een gek aan het gas en schakelt de zeventraps DSG-automaat bliksemsnel door zijn verzetten. Combineer dat met een gewicht van amper 1.391 kilogram en het resultaat laat zich al raden: de GTI Clubsport biedt pure, lichtvoetige fun.

Image
Duotest Golf R vs GTI Clubsport 2025

Daar mikt de Golf R duidelijk op een ander soort fun, al zal je je ook hier niet meteen vervelen. Ondanks een verschil van slechts 33 pk schiet de R toch merkbaar sneller uit de startblokken. Hij weegt echter ook een dikke 80 kilogram meer dan de GTI Clubsport dus het gevolg is iets minder enthousiasme wanneer je een scherpe bocht in gaat. Waar de Clubsport als het ware onder je dartelt, zorgt de 4MOTION-vierwielaandrijving van de Golf R voor een stabieler gevoel… Tenzij je natuurlijk de ‘Drift’-modus kiest maar zelfs dan is het de computer die beslist hoeveel overstuur je krijgt, en niet jouw rechtervoet.

De functionaliteit: punten voor de R

Kortom: de Golf GTI Clubsport bezorgde ons meer kriebels in de buik maar daartegenover staat dat de Golf R wel de veiligere keuze is. Op een nat wegdek durft de Clubsport namelijk wel eens onverwacht uit de hoek komen en dat zal je met een R niet snel meemaken, alweer dankzij die vierwielaandrijving. Dat laatste zorgt er wel voor dat zo’n Golf R iets meer verbruikt dan een GTI, al bleef het verschil best beperkt. Zo tekenden we een gemiddelde op van 8,0 l/100 km met de Clubsport terwijl de R bij gelijkaardig gebruik 8,3 l/100 km verbruikte.

Image
Duotest Golf R vs GTI Clubsport 2025

Verder waren we in beide gevallen even hard onder de indruk van de demping. Zowel de GTI als de R vinden namelijk een mooie balans tussen comfort voor de alledag en stugheid in de sportievere rijmodi. Allebei kunnen ze dan ook besteld worden met een adaptieve ophanging dus op dat vlak is het moeilijk om een winnaar aan te duiden. Toch heeft de Golf R op een ander vlak een streepje voor: die kan je ook krijgen als Variant — Volkswagensch voor break — terwijl elke GTI, en dus ook elke Clubsport, een vijfdeurs hatchback is.

De prijs: punten voor de Clubsport

Dat brengt ons bij het laatste vergelijkingspunt, de prijs, en daar kan je vast al raden wie de winnaar is. Inderdaad: het is de GTI Clubsport. Volkswagen zet die namelijk in zijn configurator vanaf 54.405 euro en aan die prijs valt er eigenlijk maar weinig meer toe te voegen. Zo zijn 18-inchvelgen gewoon standaard, naast de subtiele striping en de achterspoiler die de Clubsport onderscheiden van andere GTI’s. Voor dat geld haal je dus een best complete en best unieke hothatch in huis — ook al is de Clubsport daarmee een dikke 7.000 euro duurder dan de ‘gewone’ GTI.

Image
Duotest Golf R vs GTI Clubsport 2025

Voor een Golf R moet je echter nog eens 5.000 euro meer dan dat neertellen — en dan ben je er nog niet helemaal. Zo vraagt Volkswagen er 59.430 euro voor en in de volksmond noemen we dat “60.000 euro”, wat veel geld is voor een hothatch. Voor dat geld ziet die hothatch er echter ook nog eens nog braver uit dan de GTI Clubsport want we zeiden het al: om die stoere spoiler te krijgen die de Clubsport standaard heeft, moet je het ‘R-Performance’-pakket van 2.315 euro aanvinken. De Golf R is met andere woorden niet alleen duurder, we hebben ook het gevoel dat je er meer aan kan (en wil) toevoegen om ‘m te maken zoals hij moet zijn.

Conclusie

Heb je de punten hierboven een beetje meegeteld, dan weet je het al: onze voorkeur gaat nipt uit naar de Golf GTI Clubsport. Zo mag hij wel minder vermogen en een tragere 0-naar-100-sprint bieden maar hij ziet er net een beetje unieker uit, stuurt wat lichtvoetiger en komt met lekker klassieke drukknoppen op zijn stuur. Schrijf daarom de Golf R echter niet af want wil je per sé een krachtige break, een hothatch met vierwielaandrijving of een driftmodus om even gek mee te doen, dan is dat waar je moet zijn… Zolang je het geld ervoor over hebt, wel te verstaan.

 

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen