FCA binnenkort onder Chinese paraplu?

fca-china

Dat opperbaas Sergio Marchionne zijn Fiat Chrysler Automobiles een nieuw onderdak wil geven is een publiek geheim. Dat dak zou wel eens op Chinese bodem kunnen staan, want FCA zou in diepe gesprekken zitten met enkele Chinese grootmachten.

Mijnheer Sergio houdt wel samensmeltingen. Zo bestaat de FCA-groep al volledig uit een kluwen van merken uit Amerika en Italië. Een nieuwe samensmelting zou evenwel kunnen uitdraaien in een overnamen. Want verschillende Chinese bedrijven hebben al geld op tafel gelegd voor de groep met Fiat, Alfa Romeo, Jeep en Chrysler in handen. Dan hebben we het niet over malafide bedrijfjes, wel over grootmachten zoals Guangzhou, Great wall en Geely (Met Volvo, Lotus en Proton in handen).

Het bedrag op tafel is echter nog niet groot genoeg, waardoor er nog stevig wordt onderhandeld en gediscussieerd. Dat het verder gaat dan wat spierbalgerol en dromen mag wel duidelijk zijn, want verschillende kaderleden van de Chinese bedrijven zijn al richting de VS getrokken om te gaan praten met grote dealergroepen van FCA over de gevolgen van een mogelijke overname.

Onder Chinese dwang

Dat China stilaan de auto-industrie aan het overnemen is zou niet mogen verbazen. Het is namelijk niet toevallig dat Geely merken zoals Volvo en Lotus op de kop tikte. De Chinese overheid moedigt namelijk inheemse bedrijven aan om buitenlandse bedrijven op te kopen in dezelfde sector. Met een overname van FCA zouden de Chinese eindelijk een stevige voet neer kunnen zetten op Amerikaanse bodem. Door de aanwezigheid van Chrysler en Jeep uiteraard.

Alleen... met Sergio Marchionne weet je nooit hoe heel deze zaak uit kan draaien natuurlijk. Morgen FCA onderdeel van IJsboerke? Het zou ons niet verbazen.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws