Rijtest

Test: Renault Rafale E Tech Full Hybrid 200 (+video)

Zegt zo'n Lamborghini Urus je wel iets maar heb je niet zo maar even 200.000 euro op het schap liggen? Dan is deze Renault Rafale misschien wel de oplossing! Biedt hij echter meer diepgang dan zijn design? Autofans doet de test!

Pros

  • Looks
  • Verbruik
  • Prijs

Cons

  • Identiteitscrisis
  • Koffer
  • Waarom geen Espace?

Wat is dit?

De alweer zevende SUV/crossover in de line-up van Renault en meteen ook het nieuwe vlaggenschip van het merk. Een stilistisch meesterwerk dat goed genoeg is voor Frans president Macron en (tien)duizenden euro's minder kost dan de Duitse rivalen. Waarom zou je dit niet leuk vinden?!

CHECK HIER ONZE VIDEO:

BUDGET LAMBO URUS! | Renault Rafale 2024 getest

 

Hier komt natuurlijk het stuk waarom Autofans 'm niet leuk vindt...

Euhm, eigenlijk niet. Want hoewel we het niet echt warm krijgen van het gigantische overaanbod aan SUV's (en al zeker SUV coupés), pakt deze Rafale wonderwel op het netvlies. Al zeker in het fraaie bergblauw. Gilles Vidal, de man die eerder ook nog de nieuwe Peugeot 3008 pende lijkt door te hebben hoe zo'n SUV Coupé er niet uit te laten zien als een patserbak. Kijk je mee BMW?

Image
Renault Rafale hybrid test review belgie 2024 autofans

De snuit is scherp, de flank dynamisch en met 4,72 meter aan carrosserie is er plaats genoeg voor de standaard 20-duimers. Achteraan komen we aan Vidals typische signatuur, een kont die bijna verticaal naar beneden loopt. Het zorgt voor een toefje extra drama. Knijp je de ogen wat dicht, dan kan je er zelfs wat Lamborghini Urus in zien. Als je weet dat je vlot 5 tot 7 Rafales kan kopen voor de prijs van zo één Urus, dan heeft Renault zijn huiswerk goed gedaan.

Die lagere prijs heeft natuurlijk zijn impact op het interieur?

Even twee stappen terug. Enerzijds is de term "lage prijs" misschien wat overdreven (kaal kost deze Rafale nog steeds 44.000 euro), anderzijds is dat hoegenaamd niet het geval. Renault heeft de voorbije jaren fors tijd en geld geïnvesteerd in het opwaarderen van zijn interieurs en dat komt nog maar eens naar boven in deze Rafale.

Image
Renault Rafale hybrid test review belgie 2024 autofans

Ons exemplaar was uitgerust in het esprit Alpine uitrustingsniveau en daardoor krijg je verlichte stoelen (geen mop), een overaanbod aan blauwe accenten, zachte stoffen rondom en zelfs een latje leisteen op de boordplank. Renaults L-vormige opstelling van schermen tekent ook in deze Rafale present en werkt bijzonder goed. Duitsland doet het tegenwoordig niet beter!

Is dit niet gewoon het interieur van de Renault Espace?

Ach, daar heb je ons. Inderdaad. Beide auto's delen onderstel, genen en... interieur. Met dat verschil natuurlijk dat de Espace een zevenzitter is en deze Rafale dat duidelijk niet is. Meer nog, we hebben het gevoel dat Renault deze Rafale in de markt wil zetten als een rasechte 2+2. Getuige de gigantische middensteun die je tevoorschijn kan toveren achteraan. Gezien het merk ook nog de Espace en Kangoo verkoopt, kan je Renault niet betichten van gezinnen uit het oog te zijn verloren.

Image
Renault Rafale hybrid test review belgie 2024 autofans

Een vierzitter dus, met comfortabel veel beenruimte achterin én een meer dan bruikbare koffer. Want hoewel het dakje scherp afloopt, blijft er 528 liter aan koffer beschikbaar. Dat is helemaal niet slecht. Een Audi Q5 Sportback (die er trouwens uit ziet als een hond die net zijn gevoeg doet) heeft minder koffer én kost in de basis 10.000 euro meer.

Oké, maar zit er wel wat poeier onder de kap?

We gokken dat je best wel kan leven met 300 pony's onder de kap. Dan heb je gekozen voor de E Tech 4x4 plug in hybrid 300. Jep, da's een mond vol. Mag het wat simpeler? Dan is er ook nog de Rafale Full Hybrid 200. Beide motorisaties gebruik in essentie wel een... 1.2-liter driecilinder turbobenzine. In het geval van de eerste is die 150 pk sterk, bij de klassieke hybride is die 120 pk sterk. Gooi daar nog wat elektromotoren tegenaan en je komt aan respectievelijk 300 dan wel 200 pk.

Image
Renault Rafale hybrid test review belgie 2024 autofans

Al geven we toe dat we hiermee kort door de bocht gaan, want de set-up is eigenaardig... op z'n Frans. Neem nu de automaat met zes versnellingen voor de Full Hybrid. Da's geen gewone zesbak - ah non non non - maar wel eentje die vier versnellingen reserveert voor de benzinemotoren en twee voor de elektromotor. Je mag nog zo veel stokbroden als je wil naar onze tronie smijten, ook wij begrijpen niet waarom.

Rijdt dat dan wat?

Alleszins beter dan een CVT-automaat die je in zowat alle hybrides van Toyota en Lexus kan vinden (sorry, Japan). Want hoewel experimenteel qua aandrijflijn, is de Rafale Full Hybrid 200  bij dagelijks gebruik vooral voorspelbaar. Enige vorm van sportiviteit ontbreekt de motorisaties en dat staat natuurlijk wat haaks op het design en onderstel van de Rafale. Al zeker als je voor de Esprit Alpine-uitvoering gaat.

 

Image
Renault Rafale hybrid test review belgie 2024 autofans

Rijdt dit ding dan slecht? Überhaupt niet... maar misschien wat te hard voor een familiewagen en niet sportief genoeg voor de looks. Nogmaals, wij toerden rond met het Esprit Alpine uitrustingsniveau. Dus misschien doet de basisversie het wat zachter en brengt de plug-inhybride wat meer pit. Anderzijds, met een verbruik van 5,5 l/100 km is dit zuiniger dan een wasmachine met het A++-label.

Wat moet de Rafale kosten?

Zoals eerder gezegd, 44.000 euro. Loop je dan nog wat verloren in de optielijsten, dan kan je dat geheel richting de 50.000 euro brengen. Al zijn het gros van die opties (glazen dak, elektrisch bedienbare achterklep, Pack Harman Kardon) eerder luxe dan noodzaak. Want al vanaf de basis zit de Rafale ongelooflijk sterk in de opties.

Image
Renault Rafale hybrid test review belgie 2024 autofans

Nemen we er ons volgeladen testexemplaar bij, dan groeit de prijs naar 56.000 euro. Daarvoor heb je nog geen kale BMW X4 (57.950 euro) en al zeker geen Mercedes GLC Coupe (61.347 euro). De grootste rivaal voor deze Rafale komt misschien wel uit eigen land. Want hoewel een stukje kleiner, kost de Peugeot 3008 ook een serieuze sloot minder in de basis (34.609 euro). Tenslotte is er ook nog de Espace uit dezelfde stal. Identiek qua bouwstenen, maar wel met een grotere koffer en een nét wat lager prijskaartje (43.900). Je moet deze Rafale dus vooral kiezen als je valt voor zijn looks. Is dat echter niet altijd het geval met SUV Coupés?

Conclusie

De Renault Rafale Full Hybrid 200 is een tegenstrijdig wagen. Enerzijds heeft hij de looks en het onderstel om te begeesteren, anderzijds steekt er een eerder brave aandrijflijn voorin. Da's natuurlijk goed voor de benzinefactuur, minder goed voor je midlifecrisis. De plug-in brengt zonder twijfel soelaas. Ondanks de aandrijflijn koop je hier één van de mooiste SUV Coupes op de markt die ook nog eens een serieuze duit minder kost dan het gros van zijn concurrenten.

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen