Gaat Thunder Power de Cloe bouwen in Wallonië?

thunder-power-belgie-2018_01

Het Chinese Thunder Power liet in 2015 een serieuze indruk op ons na, nu zal de elektrische autobouwer neer strijken in Wallonië voor de productie van haar Cloe, een compacte sedan. Toch als alles goed gaat.

Hoewel je Belgische automerken op één hand kan tellen is ons Belgenland altijd een belangrijk productieland geweest in de automobielsector. Denk Ford, Renault, Volvo, Audi en ooit zelfs Mercedes, Saab en Mini. Toegegeven, het merendeel van die merken zijn met de noorderzon vertrokken maar het lijkt er nu op dat er weer terug eentje bij komt: Thunder Power.

Thunder watte? Thunder Power. Het klinkt als een foute actiefilm uit de jaren 90 maar het Chinese bedrijf heeft serieuze plannen om haar tanden te zetten in de Europese markt. Daarvoor rekenen ze op Zagato voor het design en werken er in het ingenieursteam knappe koppen vanuit heel Europa. Zelfs een ingenieur van Bugatti zit achter het gerief van Thunder Power.

thunder-power-belgie-2018

Cloe Caterpillar.

Het eerste model voor Europa zou de Cloe worden, een "compacte" sedan (denk Tesla Model 3) die vernoemd is naar de dochter van de oprichter van Thunder Power. Voor de productie zette het Chinese bedrijf haar vlaggetje op Waals grondgebied. Want de oude Caterpillar-site in Gosselies (Charleroi) blijkt ideaal om Cloe's te gaan bouwen. De Waalse regering heeft daarvoor 50 miljoen euro veil, geld dat het moet gaan parkeren op een rekening op de Britse Maagdeneilanden. Niet geheel koosjer natuurlijk, al gelooft Wallonië in de goede afspraken met Thunder Power.

Loopt alles volgens plan, dan zal de constructeur tegen 2020 de band op gang trekken. Maar liefst 30.000 auto's zal het naar eigen zeggen jaarlijks gaan bouwen. Goed voor 4.000 jobs. Een deel van die jobs zal ingevuld worden door het R&D centrum dat eveneens zal neerstrijken in België, momenteel zit dat in Milaan (Italië). Hopelijk loopt dit verhaal niet af met een sissertje...

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws