Hyundai & Kia tonen hun nieuwe elektrisch platform

Hyundai en Kia bouwen hun elektrische strategie verder uit. Daar hoort een nieuw platform bij, om in de komende jaren in totaal 23 nieuwe modellen op te lanceren. We kijken even van dichterbij.

Hyundai kondigde eerder al aan dat het meer zou inzetten op elektrische modellen. Binnen een goeie vier maanden zal de Ioniq 5 zijn intrede doen op de markt. Die elekrische wagen wordt de eerste van het Ioniq submerk en zal een hatchback zijn die het de Volkswagen ID.3 moeilijk moet maken.

supercarcijfers

Onder die Ioniq 5 staat een volledig nieuw platform dat geoptimaliseerd werd voor elektrisch rijden. Het E-GMP platform maakt gebruik van 400- en 800 volt accutechniek. Die 800 staat voor de snelheid van het laden. In 18 minuten zou de accu aan de snellader tot 80 procent kunnen worden geladen, volledig vol voorzien Hyundai en Kia een radius van 500 kilometer. Beide merken maken zich sterk dat een performant model op het platform een 0-100 tijd van 3,5 seconden kan neerzetten. Had je niet verwacht van een Koreaan, hé?

Dat zijn natuurlijk cijfers voor de meer performante modellen die het uithangbord van Ioniq en de elektrische Kia's moeten worden. Er zijn ook gewonere auto's, waarbij de architectuur bijdraagt aan het rijgedrag. Zo wordt de accu-laag bewust zo laag mogelijk gehouden. Met een hoogte van 18 centimeter zou je zelfs bijna moeten zoeken naar de batterijen onder het platform. De Koreanen dachten nog verder na, en zorgden er met het 'Integrated Charging Control' voor dat het acculaden in twee richtingen kan werken zodat de accu ook als stockageplaats voor de elektriciteit van je zonnepanelen kan dienen. Tenslotte kiezen Hyundai en Kia er ook voor om de wagen uit te rusten met achterwielaandriving of all-wheel drive, bij die laatste kan de voorwielaandrijving afgekoppeld kan worden onder lage belasting, zodat het stroomverbruik beperkt wordt.

Auteur: Auteur: Sven
Reacties: 1 reactie

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
John 16:41
afbeelding van John

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws