Officieel: Lamborghini Urus S gaat Performante achterna (2022)

Lamborghini Urus S 2022

De facelift van de Lamborghini Urus is eindelijk compleet, want met de Urus S krijgen we de vernieuwde SUV nu ook in zijn standaardvorm te zien. Ook onderhuids wordt de Lambo echter aangepakt, en pronkt hij met even veel vermogen als de nochtans sportievere Performante… Wacht, wat?

Geloof het of niet, maar de Lamborghini Urus is al vijf jaar op de markt. Hoog tijd dus voor een facelift, al pakken ze dat in Sant'Agata Bolognese wat anders aan dan de doordeweekse constructeur. Zo presenteerden ze in augustus met veel bombardie de Urus Performante, een — inderdaad — performantere versie van de oer-Urus die pronkte met een vernieuwd design. Dat design maakt nu ook zijn opwachting in de bescheidener versie, al krijgt die wel precies even veel kracht als die Performante.

Compromis tussen luxe en prestaties

Onder de motorkap van de Urus S ligt namelijk dezelfde krachtbron, een 4.0-liter V8 met twee turbo’s, die sinds de update een duivelse 666 pk en 850 Nm koppel produceert. Ook de Urus S is dus 16 pk sterker dan de uitgaande versie, maar daar eindigen de gelijkenissen met de Performante dan wel. Kijk je bijvoorbeeld naar de 0-naar-100-tijd, dan valt meteen op dat de Urus S met zijn 3,5 seconden toch twee tienden trager is dan de Performante, en met een topsnelheid van 305 km/u ook één keirelevante km/u moet toegeven. Dat ligt dan aan de aerodynamica-aanpassingen en de gewichtsbesparende maatregelen van de Urus Performante die het model als S aan zich voorbij laat gaan.

Lamborghini Urus S 2022

De nadruk ligt bij deze Urus S dan ook op een compromis tussen luxe en prestaties, terwijl de topversie resoluut voor dat laatste kiest. Zo biedt deze nieuwkomer een zachtere luchtophanging die zowel in staat moet zijn om die zware koets onder controle te houden tijdens een sportieve rit, als om je botten op hun plaats te houden wanneer je het rustiger aan doet. Deze Urus S wordt met andere woorden de nieuwe basisversie — als zoiets al bestaat in Lambo-land — die de Urus-zonder-S moet doen vergeten.

Voetballerlook

Aangezien het om een facelift gaat, moeten we dus ook even gaan zoeken naar de uiterlijke wijzigingen. En zoeken is het zeker, want die zijn best subtiel. Zo herken je de vernieuwde Urus vooraan voornamelijk aan zijn donkere skidplate onderaan de bumper die de iets sportievere splitter van voorheen vervangt. Ook achteraan krijgt de SUV een nieuwe bumper waarbij de zwarte diffuser prominenter in beeld komt. Daarnaast zijn er nieuwe lakkleuren en velgen, en kan je de Urus S optioneel ook uitrusten met een pakket dat een groot deel van de sierdelen in koolstofvezel uitvoert — om de voetballerlook compleet te maken.

Lamborghini Urus S 2022

De vernieuwde Lamborghini Urus heeft ook al een prijskaartje: de Italianen vragen er 195.538 euro voor, belastingen niet meegerekend. Daarmee duikt hij toch zo’n 25.000 euro onder de prijs van de Performante. Dat worden dan de enige twee smaakjes waarin je de Urus kan bestellen, of toch voorlopig. Lamborghini spreekt namelijk al jaren over een plug-inhybrideversie van zijn SUV, maar het is nog maar de vraag of die eindelijk deel zal uitmaken van deze modelupdate.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws