Officieel: Mercedes GLA en GLB gaan samen aan de facelift (2023)

Mercedes GLA GLB Facelift 2023

Mercedes stuurt de laatste twee modelletjes van zijn compacte gamma onder het mes: de SUV’s GLA en GLB. Het tweetal krijgt dezelfde behandeling als hun lagere broertjes voor hen, die vooral het uiterlijk straktrekt. En jawel: dat geldt ook voor de sportievere AMG-varianten.

Volg je het Benz-nieuws op de voet, dan kan dit bericht niet als een verrassing komen. Eind vorig jaar begon Mercedes namelijk met een opfriskuur voor al zijn compactere modelletjes, met eerst de A- en B-Klasse en iets later ook een facelift voor de CLA. De belangrijkste telgen moesten dan echter nog komen, want inderdaad: er staan ook twee SUV’s op datzelfde platform.

Benzines geëlektrificeerd

Ook die GLA en GLB mogen nu genieten van een gelijkaardige facelift, die zich van buitenaf vooral laat zien in licht- en bumperwerk. Zo beschikken beide modellen over anders ingedeelde koplampen en achterlichten, terwijl de bumpers zich wat meer schikken naar die van de nieuwere Mercedes-modellen. Bovendien krijgt iedere GLA voortaan de wielkastbeschermers meegespoten in carrosseriekleur terwijl de GLB nog vasthoudt aan de ruigere, zwarte exemplaren, maar verder zijn de aanpassingen voor beide SUV’s relatief gelijklopend. Dat geldt trouwens ook voor de AMG-modellen GLA 35 4MATIC en GLB 35 4MATIC.

Mercedes GLB Facelift 2023

Van een GLA 45 S-versie van Mercedes-AMG is voorlopig geen sprake meer, en dat is ook niet het enige dat op motorisch vlak verandert. Zo is iedere benzinemotor voortaan voorzien van een starter-alternator, wat er met andere woorden mildhybrides van maakt. Dat geldt dus ook voor de AMG’s, al verandert de elektrische boost van 14 pk niks aan het totale vermogen van alle varianten. Ook de plug-inhybride GLA 250 e blijft als vanouds 218 pk sterk, maar de elektromotor neemt daarvan na de facelift wel 7 pk’tjes meer voor zijn rekening. Hij gaat ook wat efficiënter te werk, waardoor Mercedes een elektrisch rijbereik belooft van tot 70 kilometer in plaats van de 62 kilometer van voorheen.

Nieuw infotainment

Meer technologische vooruitgang vinden we binnenin de gefacelifte GLA en GLB, met name in het infotainment. Net als broertjes A- en B-Klasse en CLA krijgen de SUV’s nu toegang tot het nieuwste MBUX-systeem, dat het touchpad buitenwipt en de nadruk volledig legt op het touchscreen. Dat zit nog steeds in één en dezelfde behuizing als het standaard aanwezige, digitale bestuurdersdisplay, dat je tegenwoordig door de spaken van een nieuw stuurwiel mag bekijken. Verder beschikken de GLA en GLB voortaan over draadloze Apple CarPlay en Android Auto, en kan je naar wens zowaar minigames op het infotainmentsysteem installeren.

Mercedes GLA AMG Facelift 2023

Op het moment van schrijven staan de ‘oude’ GLA en GLB nog in de Mercedes-configurator, en prijzen voor de faceliftversie worden nog niet genoemd. Mercedes laat ook niet weten wanneer de vernieuwde modellen hun voorgangers precies zouden aflossen in de showrooms.

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
this 17:25
afbeelding van this

Is er ook nieuws rond de EQA en EQB? Daarvan zou de batterij toch eens een serieuze facelift mogen meemaken zoals ze bij Polestar gedaan hebben. De EQB is echt wel een super praktische auto, maar dat verbruik is echt zo ongelofelijk hoog waardoor het bereik toch redelijk mager uitvalt voor de batterij dat er in zit.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws