Waarom is er zo'n prijsverschil tussen Nederland en België?

prijzen-belgie-nederland-groot

De prijzen van de Ford Mustang gisteren zorgden voor heel wat beroering. In ons Belgenland betaal je namelijk 40.000 euro voor de machtige V8 terwijl je in Nederland maar liefst 112.195 van je bankrekening moet halen. Waarom zijn auto's in Nederland zo duur?

Laten we er geen doekjes om winden, Nederland geilt enorm op lage CO2-cijfers en straft vervuilers genadeloos af. Dat zorgt voor veel wrevel bij de bevolking, maar je kan het land geen ongelijk geven. Door hun nogal brutale strategie waren ze in 2013 primus van de Europese klas als het aankomt op gemiddelde CO2-uitstoot per voertuig. Op zes jaar tijd wisten ze dat getal met maar liefst 33 procent te verlagen tot 109 g/km.

Het gevolg is wel dat het merendeel van onze Noorderburen bijna verplicht is om met kleine gebakjes rond te toeren. Al is dat ook maar een kwestie van tijd, want constructeurs focussen zich de laatste jaren vooral op het verlagen van die CO2-uitstoot. Zo heeft de 279 pk sterke Mercedes C 350 Plug-inhybrid een uitstoot van 48 gram. Een verademing voor de markt.

Bijtelling, BPM...

BPM of Belasting van personenauto's is een éénmalige kost die wordt berekend afhankelijk van de CO2-uitstoot. Met een zeer moeilijk formule, dat dan weer wel. Zo zijn er verschillende schalen waar een benzinewagen in kan vallen waarna je moet delen en vermenigvuldigen. Voor dieselwagens is het iets simpeler; die krijgen een toeslag van 84 euro per gram C02 boven de 70 gram C02.

Bijtelling is dan weer een taks voor bedrijfswagens. Vanaf er meer dan 500 privékilometers worden gereden treed die in werking. Die bijtelling wordt uitgedrukt in procenten en berekend op basis van de catalogusprijs en C02-uitstoot van de wagen.

Groot verschil met België?

Ga je kijken naar de simpele karretjes, dan blijft het allemaal wat binnen de perken. Sommige elektrische wagens zijn zelfs goedkoper in Nederland. Ga je op zoek naar leuk speelgoed, dan krijgen we wel spontaan medelijden met NL. Al mag je niet vergeten dat wij hier ook BIV betalen. Hieronder enkele voorbeelden van prijsverschillen tussen België in Nederland uitgedrukt in Euro:

Ford Fiesta ST
• BE: 21.450
• NL: 25.345

Volkswagen Golf R
• BE: 38.300
• NL: 47.391

Porsche Cayman GTS
• BE: 76.230
• NL: 96.700

Jaguar F-Type Coupe
• BE: 66.250
• NL: 85.500

BMW M4 Coupe
• BE: 79.350
• NL: 111.399,95

Jeep Cherokee Trailhawk
• BE: 49.500
• NL: 70.073,83

Mercedes-AMG C63
• BE: 83.369
• NL: 106.701

Koopjes

Gelukkig zijn er ook - relatieve - koopjes te doen in Nederland. Zo is een Kia Soul EV goedkoper, net zoals een Toyota Prius Plug-in en kost een BMW i3 evenveel in beide landen, net zoals de Tesla Model S. Een BMW i8 is dan weer marginaal duurder, zeker voor een supercar.

Kia Soul EV
• BE: 35.290
• NL: 32.995

BMW i8
• BE: 135.735
• NL: 138.000,02

Toyota Prius Plug-in
• BE: 36.350
• NL: 34.465

Tesla Model S 60kWh
• BE: 69.000
• NL: 69.000

Laatst gepubliceerd

Reacties (13)

Plaats een reactie
Audi04 12:40
afbeelding van Audi04

Nederland is een land voor de rijke en niet voor de gewone mensen (kijk ma bv eens naar de zorgverzekering, absurd duur en over de regels maar te zwijgen). Ze werken veelal op het Amerikaans systeem, hiermee bedoel ik alles privatiseren met gevolg woekerwinsten op kap van de bevolking.
Daarom ook dat er met de bijtellingsregels grote discussies ontstaan zijn omdat het totaal onevenredig verdeeld was en nu nog altijd zo is, ook de prive autoverkoop zit in Nederland helemaal in het slop.

Rob 14:41
afbeelding van Rob

Tsja, wat moet ik er van zeggen. Het heeft veel weg van burgertjes pesten. Niet het alleen het aanschaffen van een auto wordt stelselmatig ontmoedigd, ook het bezitten van een auto wordt steeds duurder. Brandstof bijvoorbeeld, accijns zijn wederom gestegen. Gevolg:
http://www.autoblog.nl/nieuws/verhoging-brandstofaccijns-leidt-tot-enorm...

Daarnaast is "het kwartje van Kok" berucht. "Tijdelijke maatregel" zei Kok in 1991. Nog altijd betalen we dat kwartje. Exemplarisch voorbeeld wat mooi aangeeft dat de auto in Nederland niet meer de heilige koe is, maar de melkkoe.

Maar hé, ons asfalt ligt er netjes bij en onze ambtenaren zitten er warmpjes bij...:
http://gigapica.geenstijl.nl/2013/06/boetes_zijn_een_lucratieve_business...
http://www.strukton.nl/projecten/huisvesting-duo-en-belastingdienst-gron...

*diepe zucht*

Kevin De Smet 10:43
afbeelding van Kevin De Smet

Ik wil niet te veel off topic treden, maar betreffende die zorgverlening, privatisering is op het einde van de rit altijd positief. Iedereen wint. 'Woekerwinsten' is de grootste Socialistische leugen die de sossen uit hun mauw schudden. Overheidssteun: dat is pas een ware geldput aan taxaties.

Rob 11:56
afbeelding van Rob

"Iedereen wint"

Wat win ik precies dan?

Betaal me al jaren scheel aan zorgpremies. Elk jaar meer, voor minder zorg, ondanks dat ik nog nooit aanspraak heb hoeven maken op de verzekering. Op een gebroken vinger na dan. Vind het niet erg hoor, dat ik steeds meer ga betalen; zorgkosten stijgen nu eenmaal.

Wat ik wel erg vind is het feit dat de verzekeraars steeds meer macht krijgen. Stel, als ik wat ernstigs krijg dan wil ik samen met de zorgverlener bepalen welke zorg ik krijg, waar ik die krijg en van wie ik die krijg. Daar mag de verzekeraar absoluut geen sturende rol in hebben. "Wie betaalt, bepaalt"

Dat ik meer moet betalen, geen probleem! Maar blijf van mijn keuzevrijheid af. We hebben het nog altijd over zorg. Je weet wel, met mensen, emoties en toestanden enzo....

Adriaan 12:08
afbeelding van Adriaan

Ik ga ervan uit dat je nog niet te veel van de wereld gezien hebt, als je zo een nonsens komt verkopen.

Audi04 12:35
afbeelding van Audi04

Kevin ik werk in Nederland en normaal reageer ik niet of topic maar de plank sla je helemaal mis. De ''sossen' zoals jij het noemt dat is totale onzin, ik kan u zwart op wit bewijzen dat de Nederlandse zorgsector op een berg geld zit, terwijl de polis voor de mensen elk jaar uitgekleed word en het eigen risico elk jaar groter word.
Dus ipv alles klakkeloos aan te nemen en het links/rechts (dat boeit mij ingeval voor geen meter) verhaal wat in de media verschijnt te geloven moet je u altijd baseren op feiten.

Jan Robsen 14:52
afbeelding van Jan Robsen

@Adriaan Heeft jouw broer toevallig Bassie ? Of je bent een Belg die echt geen idee heeft wat zich in Nederland afspeelt en ga nou niet aankomen dat ze het op veel plekken in de wereld sclechter hebben. Van dat soort argumenten kan ik een emmer vol braken. Echt misselijk word ik daar van !!!

Adriaan 15:18
afbeelding van Adriaan

ik weet niet of mijn broer Bassie heeft, dat zou ik eigenlijk aan hem eens moeten vragen. Wat ik wel weet is dat Belgische universiteiten en hogescholen overrompeld worden door Nederlanders, die het blijkbaar allemaal zoveel beter hebben in Nederland met hun inschrijvingsgeld, waarvoor ze zelf geen beurs meer gaan krijgen, die kan oplopen tot 15.000euro. Maar he, het zal hier wel slechter zijn dan Zimbabwe, Afganistan en Colombia gecombineerd he!

Diallo 22:31
afbeelding van Diallo

Elke land heeft zijn voor en nadelen. Ik ben Nederlander en ik vind Nl een mooie land met mooie en beste infrastructuur. Alleen voor de middenklasse en gezin met kinderen heel duur wonen. De zorg, wonen en autorijden is duur. In het algemeen Belgen leven beter dan de Nederlander. Er wonen meer Nederlander in belgje dat zegt genoeg. Nederlander die nooit zijn geëmigreerd weten niet beter en denken dat ze de beste zijn. In nl je moet heel goed oppassen als je je baan kwijt raakt. De ww uitkering duurt niet lang en daarna kom je op de zelfde niveau als iemand die in de bijstand zit. Kloten systeem. Nl de overheid is rijk en mensen zijn arm. Sociale woning in belgje is veel beter dan die van nl. Sociale woning in nl buitenkant is mooie en binnen is kaal en de douche heeft geen bad. Mensen werken gard in nl maar ze leven niet en zijn niet gelukkig. Tevens voor buitenlanders is het onmogelijk daar te leven.

Henk de Haan 16:15
afbeelding van Henk de Haan

We worden gewoon kaalgeplukt

Flip 12:58
afbeelding van Flip

Het leven likt heel goedkoop in België maar is verre van, de ziektekosten is hier laag maar je moet wel elk bezoek aan de dokter betalen of een klevertje geven of zoiets. Kom je in ziekenhuis te liggen kun je een mooie rekening verwachten, dat is in Nederland echt een stuk minder en lager. Winkelen is hier stukken duurder, etenswaren elektronica speelgoed noem maar op. Enige wat hier lager lligt/lag zijn brandstofprijzen, rookwaren en huizen ( moet alleen niet kijken in wat voor staat ) ik als Nederlander die hier nu 3 jaar woont heeft dat verschil wel al gemerkt, ik heb er geen problemen mee ben graag hier maar iemand die op centen zit te kijken ken zich beter 2 x bedenken eer die de overstap maakt

G Lijbaart 22:44
afbeelding van G Lijbaart

Nederland is de weg kwijt, de gewoon werkende man wordt volledig uitgeknepen op alle belastingzaken. Wij betalen de hoogste prijs omdat we werken. Ik ga daarvoor verhuizen naar het buitenland, ik pik het niet langer door de Nederlandse regering als pakezel te worden gebruikt. Stelletje hufters daar in de Haagse toren.

andre123 12:29
afbeelding van andre123

hoera,we zijn in be goedkoper af dan in nl..............
doet goed om horen,na al het geklaag dat be altijd duurder is........

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws