Dieselgate ronde 2: ook 3.0 TDI's zouden sjoemelsoftware bevatten

dieselgate-main

Slecht nieuws vanwege EPA, de Amerikaanse dienst die onder andere de uitstoot van auto's opmeet en test. Behalve de tweeliterdiesels die #dieselgate op gang brachten, zouden ook de grotere dieselmotoren van de groep afwijkingen vertonen. Update: reactie van VW.


Lees hier alle berichtgeving die we verzamelen over #Dieselgate, het wereldwijde schandaal van Volkswagen vanwege software in dieselmotoren die NOx-emissietests vervalst.


Vandaag stuurde de EPA een nieuwe 'Notice of Violation' uit naar Volkswagen, Audi en Porsche met de mededeling dat de Volkswagen Touareg, Porsche Cayenne en Audi A6 Quattro, A7 Quattro, A8, A8L en Q5 illegale software bevatten.

De EPA voerde een onderzoek uit bij het testen van de motoren. Zo bleek dat de motor kon 'voelen' wanneer formele tests werden uitgevoerd en dat een switch werd omgezet die een temperatuurcontrolerende motorsturing uitvoerde. Op die manier zou de NOx uitstoot op een aanvaardbaar niveau blijven.

Eens de test afgelopen was, zou het systeem naar de normale modus terugkeren. De EPA zelf heeft het over "exact een seconde na het afsluiten van de test". In die modus ligt de uitstoot tot negen keer boven de toegelaten waarde.

De EPA ontdekte ook een of meerder "Auxiliary Emission Control Devices" die de VW groep niet aangaf bij de EPA. Zulke software is legaal als de functies kunnen worden gecontroleerd tijdens de tests en een duidelijke uitleg wordt bijgevoegd.

Update 02 november Volkswagen USA ontkent alvast de aantijgingen en loste volgend statement (in het Engels uiteraard):
'The United States Environmental Protection Agency (EPA) informed Volkswagen Aktiengesellschaft on Monday that vehicles with V6 TDI engines had a software function which had not been adequately described in the application process. Volkswagen AG wishes to emphasize that no software has been installed in the 3-liter V6 diesel power units to alter emissions characteristics in a forbidden manner. Volkswagen will cooperate fully with the EPA clarify this matter in its entirety.'

Laatst gepubliceerd

Reacties (12)

Plaats een reactie
Waxweazel 07:56
afbeelding van Waxweazel

Dit komt echt als een complete verrassing ....

ALS VAG dit nog overleeft, dan zou Porsche dit moeten aangrijpen om diesel uit hun gamma te bannen.
Zo een slogan in de VS kan zijn: "This is why you never want a diesel in a Porsche ..." :p

tomtom 10:08
afbeelding van tomtom

Maar de diesels in het gamma van Porsche waren er juist gekomen op nieuwe markten aan te boren; iets dat gelukt is, want ondertussen zijn ongeveer 80% (vage herinnering) van hun verkopen diesels.

Stealth 12:04
afbeelding van Stealth

Zo ingewikkeld was dat 'voelen' van de motor niet hoor. Wanneer maar één van de twee assen draaide veronderstelde de software gewoon dat de auto op een testbank stond en werd een andere mapping gebruikt. Simpel, efficiënt en ... frauduleus.

Techno Patat 15:51
afbeelding van Techno Patat

Heeft 90% van de banken nog niet standaard een meedraaiende achteras? Alle banken die ik al gezien heb hadden allesinds meedraaiende achterassen/voorassen...

Stealth 21:50
afbeelding van Stealth

Uitstootnormen worden niet getest op vermogenstestbanken ;-)

Optimus 12:26
afbeelding van Optimus

Boh men blijft vw viseren natuurlijk.
De andere merken zijn dan ook volledig juist met hun uitstoot/verbruikscijfers natuurlijk.
De gewone mens op de straat interesseert het geen hol wat uitstoot betreft maar de regeringen en media krijsen moord en brand.
Binnenkort vw boekjes toe, 600.000 directe werknemers op straat en dan ligt iedereen weer te huilen...
MAAR die het milieu is dan wel gered natuurlijk!
Geef vw gewoon een algemene boete en laat de verkochte auto's gewoon rijden hoe ze zijn.
Volgend hoofdstuk graag...

Mathieu 12:45
afbeelding van Mathieu

Is ook mijn mening.
Maar VW zal zo vlug de boeken niet hoeven toe te doen. In België zijn de verkoopcijfers nagenoeg niet gedaald. Er zijn natuurlijk wel de boetes die hun boven het hoofd hangen. De verkoopcijfers van Audi zijn zelfs gestegen. De premium merken zullen het pas voelen als men ooit de bedrijfswagens zou aanpakken in België. Maar dat is een andere discussie. ;-)

Jos D. 13:43
afbeelding van Jos D.

Af en toe moet de gewone mens tegen zichzelf beschermd worden . Of wil je zoals de Chinezen in Peking met een mondmasker rondlopen van zodra je buiten komt ?

Optimus 18:04
afbeelding van Optimus

Ik moet niet echt tegen mezelf beschermd worden maar ben mss ook gene gewone eh :D

Optimus 12:28
afbeelding van Optimus

Boh men blijft vw viSeren natuurlijk
Correctie.

Yvesw 13:14
afbeelding van Yvesw

Ingelogde lezers kunnen hun reacties altijd wijzigen met een druk op de knop ;-)

Sven 772 16:04
afbeelding van Sven 772

Goed dat ik voor een Audi A6 V6 3.0 TDI voorwieltrekker gekozen heb, dat lijkt de enige te zijn die de dans (voorlopig) ontspringt. Spijtig dat die dan op natte straten wel eens af een toe een slippertje maakt ;-).

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws