Autonieuws

ANPR-camera's gaan je betrappen op gsm-gebruik

ANPR-camera's, oftewel *Automatic Number Plate Recognition-camera's*, zijn camera’s die gebruikt worden om verkeers- en andere overtredingen te registreren en ze te linken aan een nummerplaat. Verkeersinstituut VIAS wil ze nu ook inzetten in de strijd tegen bellen achter het stuur.

De zogenaamde “slimme camera’s” kunnen nummerplaten lezen, waardoor de politie ze onder meer gebruikt voor trajectcontroles of om geseinde nummerplaten op te sporen. In ons land staan er vandaag zo’n 1.900 ANPR-camera's opgesteld, op vaste plaatsen of op anonieme auto’s van de politie.

Verkeersinstituut VIAS is nu bezig aan een proefproject om met de hulp van ANPR-camera's chauffeurs te registreren die tijdens het rijden met hun gsm bezig zijn. De inspiratie daarvoor komt uit Nederland, waar ze de technologie al langer gebruiken in de strijd tegen bellen achter het stuur.

Volgens de kranten La Meuse en Het Belang van Limburg wordt de technologie binnenkort uitgebreid getest op een snelweg in de buurt van Antwerpen. De beelden van betrapte chauffeurs moeten dan gecontroleerd worden door een agent. Vorig jaar steeg het aantal overtredingen voor gsm-gebruik achter het stuur in ons land met 6,3 procent, na enkele jaren gedaald te zijn.

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen