Autonieuws: Officieel

Keerpunt bereikt: 8 op 10 nieuwe auto's rijdt op benzine

Het marktaandeel van dieselwagens in België is [in vrije val](https://autofans.be/nieuws/officieel/39402-dieselverkoop-stuikt-verder-elkaar-eu). In de eerste helft van 2018 had bijna 8 op 10 verkochte auto's een benzinemotor, terwijl we een paar jaar terug nog evenveel diesels kochten.

Het was nochtans te verwachten dat benzine opnieuw een streepje voor zou krijgen. Tegenwoordig zijn de accijnzen op diesel zodanig opgetrokken dat een liter diesel je tot 10 cent meer kan kosten dan een liter benzine en in allerlei steden mogen de oude diesels het stadscentrum niet meer in. Dat heeft ook effect op de verkoop van nieuwe wagens.

Naast de 77 procent benzinewagens zijn er dus 18,6 procent diesels. Het overige aandeel lijkt dus gereserveerd te zijn voor de elektrische wagens. We vragen nog even na in welke categorie de hybrides worden ingedeeld. In Vlaanderen werden particulier nog 12,5 procent dieselwagens verkocht (11.057 stuks), in Brussel is dat 14,1 procent (1.281 wagens). Wallonië verkoopt met 26,9 procent (19.114 auto's) nog iets meer diesels.

professionele diesels

Tellen we de professionele markt samen met de particuliere markt, dan ligt het aandeel dieselwagens iets hoger. 36,14 procent van de nieuwe wagens is dan nog een diesel. Daartegenover staat een cijfer van 58,05 procent voor de benzineauto.

De omslag van diesel naar benzine heeft daarnaast ook een effect op de tweedehandsmarkt. Alle mensen die een aantal jaren geleden onder invloed van een eco-premie nog een dieselwagen kochten, willen die nu kwijt omdat het fiscaal klimaat verandert.

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen