Autonieuws: Teaser

Nieuwe Lancia Gamma laat zich zien, komt er met elektro- en verbrandingsmotoren

Lancia is terug, en nog geen klein beetje. Na een nagelnieuwe Ypsilon maakt het verrezen automerk zich klaar voor de lancering van een tweede model. Dat wordt ook niet zomaar een tweede model want het gaat om het nieuwe vlaggenschip van het merk. De Italianen kleven er dan ook een historische naam op: Gamma.

Een jaartje geleden was Lancia niet veel meer dan een restant van een ooit roemrijk automerk, maar het kan snel keren. Zo onthulde het begin 2024 een nieuwe Ypsilon en die bleef niet — zoals de vorige Ypsilon — beperkt tot de Italiaanse markt. Nee, Lancia waagde zich terug buiten zijn eigen landsgrenzen en het blijft ook niet bij die ene compacte hatchback. Zo komt er iets hogerop ook nog een nieuwe Lancia Delta aan, maar eerst is het de beurt aan een gloednieuw vlaggenschip voor het merk.

Sedan, coupé of toch… SUV?

Dat vlaggenschip heeft nu ook een naam want die staat te lezen op de eerste teaserfoto die Lancia van het model gedeeld heeft. Maak dus kennis met de nieuwe Lancia Gamma, of tenminste met een stukje van zijn derrière. Veel krijgen we er namelijk nog niet van te zien, al bouwt dat verticaal stukje LED-strip duidelijk verder op de kelkvormige verlichting die we eerder al op de Ypsilon te zien kregen. Qua naam bouwt de nieuwkomer dan weer verder op Lancia’s verleden want ooit hadden ze al eens een Gamma. Zo pronkte die naam in de jaren ’70 en ’80 achterop de topsedan van het merk maar vooral de even mooie als geflopte Gamma Coupé verdient wat ons betreft een tweede kans.

Image
Lancia Gamma Coupé 1976

Reken er echter niet op dat de nieuwe Lancia Gamma terug een sedan wordt, laat staan een coupé. De Italianen verklappen namelijk al dat het model op het nieuwe STLA Medium-platform komt te staan en dat platform kennen we al van de Peugeot 3008, de Opel Grandland en straks de nieuwe Citroën C5 Aircross. Dat zijn dus stuk voor stuk SUV’s waardoor de kans groot is dat ook deze Lancia er zo eentje wordt. Net als dat trio zou de Gamma ook een “multi-energy”-model worden waardoor je dus mag rekenen op mildhybride verbrandingsmotoren, plug-inhybrides en zuiver elektrische versies. Bij de zustermodellen zijn die laatsten alvast goed voor tot 700 kilometer rijbereik.

Om te weten of ook de Gamma dat zal halen, is het echter nog even afwachten. Zo beloofde Lancia eerder al dat zijn nieuwe vlaggenschip in 2026 op de markt zou komen en dat wordt nu nog eens bevestigd, want dan start de productie in het Italiaanse Melfi. Mogelijks vindt de onthulling dan wel nog plaats in 2025; we kunnen maar hopen.

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen