Rijtest: Dacia Dokker Stepway dCi

dacia-dokker-stepway

Sinds de Dacia Logan MCV een volwaardige break is geworden, bedacht Dacia de Dokker om het gaatje bij de bedrijfswagens op te vullen. Voor ongeveer dezelfde basisprijs haal je die bestelwagen in huis. Heb je wat extra over, dan gooi je er een Stepway-uitrusting tegenaan.

De Dokker is eigenlijk de eerste echte bedrijfswagen van Dacia. De Logan MCV hield destijds het midden tussen een bestelwagen en een break. Voor deze Dokker kiest Dacia dan ook voor de praktische oplossingen. Zo zien we schuifdeuren die vooral mensen met kinderen zullen appreciëren en krijgen we achteraan twee verticaal scharnierende deuren in plaats van een horizontaal openende achterklep. Dacia haalde de mosterd voor de Dokker bij moederbedrijf Renault, dat al een aantal generaties van de Kangoo ludospace heeft rondrijden. De looks van de Dokker zien er goed geproportioneerd uit, de lange motorkap en hoge voorruit doen nooit gigantisch aan.

dacia-dokker-stepway

Black Metal

De Stepway-variant van de Dokker wijkt niet af van wat Dacia op de andere modellen toepast. Het gaat eigenlijk om een kit die op de carrosserie geplaatst wordt en het uiterlijk een stoere look geeft. Dat oogt heel fijn op een lichte of felle kleur en dus was het een beetje een domper op de vreugde toen we de zwarte testwagen ophaalden. Daarop valt de hele Stepway-kit veel minder op, afgezien van de grijze letters op de flank dan. Behalve die letters krijg je bij de Stepway ook beschermplaten in gepolijst chroom, net als de randen van de mistlampen. Verder zijn er de zwarte wielkastranden en drempelstroken en krijg je ook dakstangen in Dark Metal. Verwacht dus geen uitgebreide offroadcapaciteiten, al kan je met de bescherming natuurlijk wel wat harder over oneffen paden hotsen.

dacia-dokker-stepway

breng buiten binnen

Dat de Dokker een budgetauto is, wordt ook binnenin duidelijk. Als de onderdelen niet gewoon uit Renault-modellen zijn overgenomen dan werden ze erg basic gemonteerd. Dat gaat van het ontbreken van airco - die is er wel op onze topversie - tot de gordelbevestiging die niet meer dan een railtje is waarvan je de bouten nog ziet. Verder toont onze Dokker ook heel wat van de carrosserie in het interieur, waardoor je niet direct een gevoel van gezelligheid meekrijgt. Bergvakken zijn er verder genoeg, al zijn de meeste niet afdekbaar. De Dokker slikt met alle zetels plat zowat 3.000 liter bagage, dat dan weer wel. Waar we wel blij mee waren, was het navigatiesysteem dat, behalve de zoomfunctie, perfect functioneerde en overzichtelijk bleek. Het touch screen zorgt ervoor dat veel knoppen konden worden weggelaten, al moet je wel met de volle vingertop duwen alvorens het systeem je commando registreert.

dacia-dokker-stepway

Als motorisaties biedt Dacia drie verschillende opties; de oude 1.6 benzinemotor, de 1.2 TCe met 115 pk en de 1.5 dCi met 90 pk. Wij reden die laatste en merkten op dat de motor wat pit mist om te overtuigen in de Dokker. Hij gaat wel gestaag mee met je versnelling maar onder de 2.000 rpm is alles zo dood als een pier. Dat maakt dat we zelfs zonder lading één en zelfs liefst twee versnellingen moesten terugschakelen om vlot een inhaalmanoeuvre tot stand te brengen. We begrijpen gefrustreerde installateurs met hun witte Dokker-busjes op de snelwegen plots een pak beter. Wanneer je hem op constant toerental houdt, heeft de motor een brave brom mee die niet stoort, in die mate dat de isolatie van het personencompartiment het motorgeluid kan buiten houden.

liever wat oneffen

Verwacht met deze Dokker ook geen scherp sturende auto. Waar de Logan MCV nog ietwat aangenaam stuurt is het gevoel in deze Dokker ronduit vaag te noemen. Daarbij komt dat de ophanging is opgesteld als die van een bestelwagen, waardoor oneffenheden vrij ruw worden uitgevlakt. Paradoxaal klinkt het dan dat een slecht wegdek beter verteerd wordt door deze Dacia, al past dan weer wel bij de Stepway-outfit.

dacia-dokker-stepway

budget

Dacia positioneert zich nog altijd als budgetmerk en dat merk je er ook aan. Niet voor niets haal je een Dokker voor 8.990 bij de dealer. Je krijgt dan een basic voertuig om je van punt A naar punt B te brengen, zonder extra nonsens. Geen beweegbare spiegels, geen elektrische ruiten, geen bumpers in koetswerkkleur en dus die oude 1.6 benzinemotor met pk. Voor de Stepway uitrusting wend je je best tot de hogere uitrustingsniveau's, waarbij de prijs al oploopt. Ons testexemplaar kostte bijvoorbeeld ... euro, bijna het dubbele van de basisversie.

dacia-dokker-stepway

conclusie

Dacia zet met deze Dokker in personenwagenversie een budget gezinswagen op de markt. Daarmee krijg je een basic uitrusting tegen een faire prijs. Aan luxe en comfort ontbreekt het deze Dokker echter, maar dat is natuurlijk niks nieuws voor Dacia. Het Stepway-pakket maakt de auto wel stoerder, maar kost je ook een pak extra centen. Daarom lijkt het ons dan interessanter om voor de Lodgy te kiezen. Die mag ongeveer evenveel kosten en werd veel meer dan de Dokker ontworpen met het gezin in gedachten.

Specificaties

Motor

1.5 dCi, turbodiesel, vier-in-lijn

Vermogen

90pk

Koppel

190 Nm

Overbrenging

manuele vijfbak

Aandrijving

voorwiel

Gewicht

1 180 kg

Topsnelheid

162 km/u

Prijs basismodel

€ 8 990.00

0 tot 100 km/u

13.60 sec

Gemiddeld testverbruik

6.00 L/100km

Min. kofferinhoud

800 L

Max. kofferinhoud

3 000 L

CO2-uitstoot

118 g/km

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
jansegers 21:48
afbeelding van jansegers

hello;

is een degelijke auto o.a pitig
gemiddeld test gebruik hier op webside 6l /100km

bij mij heeft maar 600km gedaan nieuw 11l/100km en geen zware voet

is er misschien iets mis met de motor ne benzine tce115 85kw
toch een beetje teleurgesteld en in file schokken als u hem rolantie laat rijden

9/07/2017

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws