Elektrische Mercedes Concept CLA is überzuinig en verrassend concreet (2023)

Mercedes-Benz Concept CLA 2023

Mercedes heeft een voorbode onthuld van een nieuwe CLA, maar die wordt niet helemaal zoals je denkt. Zo houdt deze Concept CLA wel vast aan het gladde coupésilhouet van weleer, maar combineert hij dat met een zuiver elektrische aandrijflijn… En dat is er eentje van de revolutionair zuinige soort.

Of je het nu leuk vindt of niet; een groot deel van Mercedes’ compacte gamma moet eruit. De Duitsers willen in hun laagste segmenten namelijk van zeven naar vier modelletjes gaan, en ze losten al dat de Mercedessen A- en B-Klasse daardoor het loodje zullen moeten leggen. Welke vier modellen dan wel gaan blijven, mochten we nog niet weten… Tot nu.

(EQ)CLA

Dit is namelijk de Mercedes-Benz Concept CLA — en dat lees je goed. Zo is die naam niet alleen verrassend omdat ze in Stuttgart voor het eerst terug het ‘EQ’-prefix van een elektrisch model kappen, maar ook omdat we stiekem helemaal niet hadden verwacht dat de CLA nog zou mogen verder leven. Dat is dus wel het geval, en de auto doet dat ook nog eens in een best bekende vorm… Of toch indien je naast de stervormige koplampen, de verlichte grille en vooral die LED-strips kijkt die zowel de complete voor- als achterhelft van de auto voor hun rekening nemen. Verder verschijnt de Concept CLA namelijk op ons netvlies als een herkenbaar gladde vierdeurscoupé met een opmerkelijk groot panoramadak.

Mercedes-Benz Concept CLA 2023

Daardoor kan Mercedes het interieur natuurlijk onmogelijk wegsteken, en zo zien we binnenin de Concept CLA een dashboardbrede schermpartij. Die bestaat uit een digitaal instrumentarium, een infotainmentscherm en een apart display voor de passagier, terwijl inzittenden aan weerszijden toegang krijgen tot de klimaatregeling langs twee gerieflijke schermpjes in de ventilatiemonden. Het hele systeem zou draaien op een nieuwe generatie van de MB.OS-software, maar verder ziet de cabine er eigenlijk best productierijp uit als je de ‘Super-‘ en ‘Hyperscreens’ van moderne Mercedessen gewend bent.

Als Coupé én Shooting Brake

Ook op motorisch vlak heeft Mercedes weinig geheimen, en waarom zouden ze ook. Zo staat de elektrische Concept CLA op het nieuwe ‘Mercedes-Benz Modular Architecture’-platform (MMA) waar ook de andere compacte overlevenden rond gebouwd zullen worden. Heel wat van zijn techniek zou echter gebaseerd zijn op die van zuinigheidswonder EQXX. Reken dus op flink wat gewichtsbesparingen om het verbruik tot een minimum te beperken, en samen met een silicium-oxidebatterij met een grote densiteit moet dat een rijbereik van maar liefst 750 kilometer opleveren. Hoe groot die accu precies is mogen we nog niet weten, maar Mercedes verklapt wel dat het vermogen van een enkele elektromotor met 238 pk komt. Die zou echter zo zuinig met zijn stroom omspringen, dat het verbruik rond de 12 kWh/100 km strandt.

Mercedes-Benz Concept CLA 2023

Klinkt dat allemaal wat te mooi om waar te zijn, dan is Mercedes hier om te vertellen dat het toch gaat gebeuren. Zo zou deze Concept CLA een “bijna-productierijpe” voorbode zijn van een échte elektrische CLA, al zeggen ze er niet bij wanneer we die productieversie mogen verwachten. Samen met deze CLA Coupé zouden we dan trouwens ook mogen rekenen op een CLA Shooting Brake, en daarmee zijn dus al twee van de vier compacte modelletjes beslist. Over de overige twee houden ze in Stuttgart de lippen stijf op elkaar, op één detail na: het worden SUV’s.

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
David Vanmanshoven 09:48
afbeelding van David Vanmanshoven

12KWh/100, range van 750km ==> 12 * 7,5 = de batterij zou dan netto 90KWh groot moeten zijn

Edison 10:41
afbeelding van Edison

Mooie concept car. Ik kijk al uit naar de finale versie.

Wim 16:40
afbeelding van Wim

idd, mooi ding

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws