Nooit meer tegenliggers pesten als het van Volvo afhangt

Volvo Active High Beam Control

Als het van Volvo afhangt zal je nooit meer verblind worden door een tegenligger die zijn grootlicht is vergeten uit te schakelen. Op het autosalon van Genève zetten ze hun nieuwe technologie, "Active High Beam Control", in de spotlight.

De technologie zorgt er voor dat wagens constant met grootlicht kunnen rijden. Het slimme systeem snijdt het licht bij als er een tegenligger/ voorligger op de baan opdoemt zodat deze gespaard blijft van het verblindend effect.

Via de camera aan de achteruitkijkspiegel (die ook gebruikt wordt voor collision warning) detecteert het systeem de positie van de tegenliggers. In de koplampen zit een kleine cilinder met metaaldeeltjes die de lichtstraal kan aanpassen. Het systeem gaat in werking vanaf 15km/u (zodat je alsnog - aan een pas op groen gesprongen licht - je voorganger er kan op attent maken dat hij vort moet maken).

Het systeem kan je binnenkort bestellen op de vernieuwde S60, V60 en XC60.

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 6 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (6)

Plaats een reactie
thomas 16:20
afbeelding van thomas

Bij Renault zit een soortgelijke functie sinds meer dan een jaar in het VISIO systeem.

Yvesw 19:48
afbeelding van Yvesw

Inderdaad Thomas. Volkswagen en Mercedes bieden dit ook aan ;-) Niet nieuw, maar wel een leuke evolutie inzake veilig rijden 's nachts voor wagens.

Rob 07:53
afbeelding van Rob

GM had 50/60 jaar geleden toch al zo'n systeem? Autotronic eye of zoiets dergelijks heette het volgens mij.
Wat zijn ze toch lekker innovatief bij Volvo... ;-)

Yvesw 13:08
afbeelding van Yvesw

Dat systeem werkte iets anders hé. Het zette gewoon het grootlicht af zolang het tegenlicht ontving. Het huidige systeem ontwijkt wagens. Maar inderdaad, het is van alle tijden en gelijk hebben ze.

Toen ik gisteren op de E19 richting thuishaven reed had ik toch ook zin om mijn grootlicht op te zetten. Al zouden alle anderen bestuurders voor mij daar niet zo gelukkig mee zijn medunkt (en bij uitbreiding college Sven die tevens ook voor mij reed :-p )

KruidigMeisje 14:59
afbeelding van KruidigMeisje

En reageert dit systeem ook op niet-auto's (die niet direct tegenoverliggend op de weg zitten), zoals voetgangers en fietsers? Of mogen die wel continu verblind rondlopen/fietsen?

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws