Europese studie: België "best in class" dankzij de Car-Pass

car_pass

De markt van tweedehandswagens wordt nog steeds geplaagd door fraude, dat bevestigen de vele klachten die de Europese Commissie ontving van kopers. Het was vanuit die optiek dat de Europese Commissie een studiebureau de opdracht gaf alle 28 EU landen te bestuderen hoe het er zit met het kopen van tweedehandswagens.

Er worden geen grote ontdekkingen gedaan in de studie, uitgevoerd door Gfk. Maar de relevantie is er wel, er werden 25.000 consumenten en 63 stakeholder (automobielclubs, beroepsfederaties uit de automobielsector, leasingmaatschappijen, enz.) bevraagd.

Een groot probleem bij het aankopen van een tweedehandswagen blijft de kilometerstand. 34% van de kopers zegt geen juiste informatie te hebben ontvangen omtrent de kilometerstand. Bovendien blijkt dat vele lidstaten geen enkel kader hebben om de juistheid van de kilometerstand te controleren. Uit de studie komt naar voor dat België hierin bij de beste in de klas behoort. Er wordt op Europees niveau gekeken naar de Car Pass die er wordt bestempeld als "Best in Class".

Uit de andere cijfers blijkt echter wel dat er nog steeds veel werk is. Slechts 40% van de Europese consumenten vertrouwd de juistheid van de opgegeven kilometers, in België is dat vertrouwen met 51,1% iets hoger. Gemiddeld zegt 5,3% al een wagen te hebben gekocht met teruggedraaide kilometers. In België ligt dat percentage lager met 3%. In de Oost-bloklanden ligt het percentage dan weer een pak hoger, daar zitten ze op 13,5%.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws