Officieel: Jaguar F-Type aan de viercilinder (2017)

jaguar-f-type-4cil-2017_02

In de strijd naar het afschaven van CO2'tjes blijft geen model gespaard. Ook niet de F-Type. Want die krijgt voortaan een turbogeladen viercilinder benzine onder de kap. Met een beter verbruik en nog steeds pittige prestaties, aldus Jaguar.

Berg de zakdoekjes al maar meteen op. Het is geen vervanging, wel een toevoeging aan het gamma. Waardoor je naast die viercilinder ook nog steeds de V6 en V8 onder de kap van de heerlijke Britse sportwagen zal vinden. Voor ieders wat wils dus en tamelijk uniek, want de meeste sportwagens rollen een handjevol vermogensversies uit met het gebruik van dezelfde motor.

jaguar-f-type-4cil-2017

Nu goed, die 2-liter viercilinder benzine met twin-scroll turbolader in de F-Type, wat kan 'ie juist? Wel, het blok komt uit Jaguars Ingenium-familie (lees: aluminium-blok) en brengt 300 pk en 400 Nm naar de achterwielen. Dat is 40 pk en 50 Nm minder dan je van de 3-liter V6 krijgt. Toch weet de viercilinder-uitvoering dankzij een lager gewicht voorin (-52 kilogram), snellere beschikbaarheid van het koppel en de 8-trapsautomaat een sprint naar de honderd af te werken in 5,7 seconden.

Met F-sound

Met z'n CO2-uitstoot van 163 g/km en normverbruik van 7,2 l/100km is het meteen ook de 'groenste' F-Type van de line-up. Toch spendeerden de ingenieurs serieus wat tijd in de geluidskamper om de inlaat en uitlaat zo te tunen dat het typerende F-Type-geluid recht blijft staan.

jaguar-f-type-4cil-2017

Jaguar hangt hier trouwens niet de voortrekker in sportwagenland uit, want al eerder ging de Porsche Cayman aan de viercilinder. Al is dat wel een boxermotor. Herkennen doe je de 'instapper' alvast aan de trapezoïdale uitlaat achter. Kostprijs? 57.530 euro, waardoor de F-Type 4-cil net geen 10.000 euro goedkoper is dan de V6. Toch een smak geld.

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 3 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
GLENN 11:15
afbeelding van GLENN

Klinkt allemaal logisch en rationeel zo'n motor, maar ik ben toch altijd teleurgesteld als ik zo'n sportwagen zie en dan een geblazen 4 cilinder hoor reutelen. Beste voorbeeld is de Mustang: mooi en goed met de 2.3l, maar zo'n teleurstelling als het ding optrekt. Dan hoor je een geluid dat beter past bij een getjoenede Honda Civic incl stoofbuis.

vanmanda 15:10
afbeelding van vanmanda

Als 'die hard' Jaguar- en sportwagenliefhebber, bloedt mijn hart iedere keer bij het lezen van zo'n artikel.
Maar waarschijnlijk wordt de F-Type hierdoor wél meer verkocht.
Ach 'what the h....' gooi er anders ineens een diesel in, dat zal nogal eens een verkoopsucces worden. Dan kan iedere fleetrijder rijden met één van de mooiste auto's van het moment...

koentje1964 16:14
afbeelding van koentje1964

Het mooiste geluid blijft toch wel de V8!! Maar nu wordt één van de aantrekkelijkste coupés toch bereikbaar (en betaalbaar) voor een iets groter publiek en krijgen we deze Jag hopelijk nog meer op onze wegen te zien ... En laat ons eerlijk zijn, met 300 pk zitten de meesten onder de pseudo-Hamiltons en Thierry Neuvilles-in wording al ver over hun limiet.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws