Volvo XC90 Armored is Zweedse pantserbak (2019)

volvo xc90 armored 2019 trasco

De nodige vijanden gemaakt tijdens je carrière maar geen zin om je comfortabele Volvo in te ruilen? Dan hebben de Zweden goed nieuws, want na twee jaar ontwikkelen zijn ze klaar met de XC90 Armored. Een bijna 4.5 ton wegende XC90 met genoeg staal om een AK-47 te baas te kunnen. Omdat Volvo's nu eenmaal veilig moeten zijn...

Denk je aan gepantserde wagens, dan denk je vaak aan gepantserde versies van Mercedes, BMW of Audi. Maar ook Volvo kan er wat van. Niet geheel onlogisch, want het merk vindt veiligheid nu eenmaal heel belangrijk. Twee jaar lang werkte het merk samen met het Duitse Trasco voor de ontwikkeling van deze XC90 Armored.

4.5 ton

Het resultaat? Een XC90 die er op het eerste gezicht compleet standaard uit ziet. Vergis je echter niet, want er wordt zowat 1.4 ton aan de XC90 gehangen om de veiligheid te garanderen. Zo praten we over panelen van verstevigd staal die 1 centimeter dik meten en ramen die maar liefst 5 centimeter dik zijn. Tel je alles op en plaats je 5 passagiers in deze XC90, dan weegt 'ie net geen 4.5 ton.

volvo xc90 armored 2019 trasco

Om dat gewicht te baas te kunnen werd ook het chassis en de ophanging stevig onder handen genomen. De 2-liter viercilinder turbobenzine met 320 pk (T6) blijft ongewijzigd. Het uiteindelijke resultaat? Dat deze XC90 zichzelf een VPAM VR8-certificaat op mag spelden. De net niet hoogste veiligheidsgraad die een auto kan krijgen. Iets duidelijker wil dit zeggen dat deze XC90 360° rond beschermt is tegen kogelinslagen en explosieven. Kostprijs voor al die gemoedsrust? Zo'n 500.000 euro. Maar kan je een prijs plakken op veiligheid?

volvo xc90 armored 2019 trasco
volvo xc90 armored 2019 trasco

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws