Officieel: Fiat Grande Panda is groter én elektrischer dan ooit (2024)

Fiat Grande Panda 2024

Verberg je bamboe, want Fiat laat zijn grotere Panda los. Die gaat dan ook door het leven als ‘Grande Panda’ en komt in het gamma te staan boven de ‘Pandina’ — je weet wel, de geüpdatete oude Panda. Bovendien wordt de Grande Panda verkrijgbaar met een elektrische aandrijflijn en die kan je wel eens bekend voorkomen.

De Fiat Panda is niet meer, of toch in letterlijke zin. Eerder dit jaar schrapten de Italianen die historische naam uit hun cataloog, al betekende dat niet dat het model zelf moest verdwijnen. In de plaats daarvan doopten ze hun Panda om tot ‘Pandina’ en zo mocht het inmiddels 13 jaar oude autootje toch gewoon verder leven. Ken je je Italiaans echter ’n beetje, dan gaf die naam al iets weg want ‘Pandina’ betekent daar zoveel als ‘kleine Panda’… En als er een kleine Panda is, dan wil dat meestal zeggen dat er ook een grote Panda moet komen.

Fiat vanbuiten, Citroën vanbinnen?

Maak dus kennis met de Fiat Grande Panda en nee, dat is niet gewoon een langere versie van de Pand(in)a zoals we die al kenden. Deze nieuwe Fiat is namelijk een compleet losstaand model dat met zijn hoekige design eerder wil verwijzen naar de oer-Panda van weleer. Dat geldt ook voor zijn vierkante koplampen, al doet hun pixel-lichtsignatuur stiekem misschien meer denken aan Hyundai’s elektrische Ioniq-modellen. Verder stampte Fiat de merk- en modelnaam hier en daar in de panelen zoals dat bij de originele Panda 4x4 al gebeurde, en daardoor zou je al helemaal gaan vergeten waar deze Grande Panda zijn basis mee deelt.

Fiat Grande Panda 2024

Achter die panelen schuilt namelijk het ‘STLA Smart’-platform van moederkloek Stellantis, dat we inmiddels ook al onder pakweg de nieuwe Citroën C3 en de Opel Frontera tegenkwamen… En onder de Citroën ë-C3 en Opel Frontera Electric, natuurlijk, want dat platform laat zuiver elektrische aandrijflijnen toe. Ook bij Fiat bevestigen ze al dat deze Grande Panda er als mild-hybride en als EV komt, maar over de cijfers mogen we nog niets weten. We gokken voor de elektrische versie dus op dezelfde 113 pk sterke elektromotor gekoppeld aan een 44 kWh-accu, goed voor een dikke 300 kilometer rijbereik. De mild-hybride lijkt het dan weer te gaan doen met een 1.2-liter driepittertje met 100 pk.

Grande… voor een Panda

Eén cijfertje dat wel wel al mogen weten, is de lengte van de Grande Panda. Die meet namelijk 3,99 meter en daarmee is deze Panda stiekem niet bepaald ‘Grande’ voor het B-segment. Hij is zelfs nog een paar centimeter korter dan de Citroën (ë-)C3, maar in vergelijking met de Pandina doet hij er natuurlijk wel een dikke 30 centimeter bovenop. Dat moet leiden tot aanzienlijk meer binnenruimte waar Fiat naar eigen zeggen ook nog eens slim mee omgaat — en we zullen ze maar op hun woord geloven want beelden krijgen we van de cabine nog niet te zien.

Fiat Grande Panda 2024

Ook over de prijs mogen we nog niks weten, al gaan we er wel van uit dat deze Grande Panda best betaalbaar wordt. Kijk je namelijk naar de nieuwe Citroën C3, dan is die zowel met verbrandings- als met elektromotor één van de goedkoopste auto’s in zijn segment. Daarnaast belooft deze Grande Panda er binnenkort echter nog een aantal broertjes en zusjes bij te krijgen, want Fiat verklapt dat dit model het eerste van een heuse familie op dat STLA Smart-platform zal zijn. Tot 2027 krijgt die familie er elk jaar een nieuw modelletje bij maar wat voor modelletjes dat worden, willen ze nog niet kwijt.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws