Vlaamse autokeuring krijgt slecht rapport van VAB

keuring-vab

VAB is niet te spreken over de Vlaamse autokeuring. Die is te duur, slecht voor je auto en heeft te lange wachtrijen. Dat blijkt uit een studie van de automobielclub.

'De keuring', een plaats die door sommigen nog meer geschuwd dan de tandarts. Blijkbaar hebben die mensen geen ongelijk, want VAB vindt het tijd om structureel enkele stevige veranderingen door te voeren. Zo is er een schrijnend tekort aan keurstations. In heel België zijn er 77 te vinden. Verreken je dat met het aantal auto's op onze weg, dan kom je op 47.000 wagens per station die moeten gekeurd worden. Het resultaat is bekend; wachttijden die kunnen oplopen tot één uur.

Duurkeur

Kijkt VAB vervolgens naar onze buurlanden (Nederland, Frankrijk en Duitsland), dan valt op dat je daar niet enkel minder lang moet aanschuiven én dat de centra open zijn op zaterdag, maar het daar ook tot de helft goedkoper is om je wagen te laten keuren.

Tenslotte is de zogenaamde 'roettest' een verschrikking voor de wagen. 'Zo hoog in toerental gaan, is niet alleen onrealistisch, het verhoogt ook het risico op motorschade', aldus VAB. Desalniettemin blijkt uit de vergelijkende test (met de buurlanden) dat onze voertuigen goed worden gecontroleerd.

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 2 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
Cowboy Henk 04:36
afbeelding van Cowboy Henk

Ik vraag me af waarom de VAB zolang heeft gewacht om deze wantoestand aan te klagen. Iedereen heeft de totale willekeur van deze "heren" toch minstens al één keer ondervonden. Resultaten die verschillen al naargelang het gekozen station of de persoon die de auto aanbied. Het absurde van de roettest. Gedurende een gans jaar 50 en 70 rijden en op de snelweg 120, dan plots gaan "ze" een onbelaste motor flink een paar keer tot tegen het rood jagen. Dat zijn toestanden die alleen hier mogelijk zijn.
Voor een paar jaar heeft men geprobeerd klaarheid te scheppen in de gehele structuur van de autokeuring. Men concludeerde dat deze zo gewild ingewikkeld gemaakt is en dat slechts een zaak prioritair blijkt te zijn : grote winsten maken op kap van de autobezitters om de aandeelhouders te plezieren. Het is trouwens geweten dat 25 % teruggeroepen word al dan niet gegrond.
Zodra men het terrein verlaat is de keuring niet meer aansprakelijk dit in tegenstelling van de buurlanden. Wat is dat voor onzin.

Chrichri 14:44
afbeelding van Chrichri

Wachttijd tot 1h ???? was het maar waar.

Net terug van de keuring te Anderlecht, station 11, welke 4u geduurd heeft!

Na mij was de file nog langer en moet zeker tot 5u duren eer je er buiten bent.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws