Autonieuws: Teaser

Vernieuwde Volkswagen Golf GTI krijgt terug fysieke stuurknoppen… en ChatGPT

Goed nieuws indien je niet van aanraakgevoeligheid houdt. Volkswagen heeft namelijk een gecamoufleerd exemplaar van zijn vernieuwde Golf GTI getoond, en die krijgt gewoon weer fysieke knoppen op zijn stuur. Dat is echter niet het enige dat nieuw is, want maak je klaar voor AI in je VW.

Een Volkswagen hoort het toonbeeld te zijn van gebruiksgemak, vind je niet? Wel, dan ben je in de afgelopen jaren misschien wel meer dan eens teleurgesteld geweest. Zo kregen de Duitsers bakken kritiek over zich heen in verband met hun interieurs en vooral de überpopulaire Golf kreeg het zwaar te verduren. Terwijl in het verleden namelijk iedereen en hun grootmoeder met de iconische hatchback overweg kon, is het in de achtste generatie vaak sukkelen met niet-verlichte sliders en aanraakgevoelige vlakjes… Maar daar gaat Volkswagen nu iets aan doen.

Complexe vragen beantwoorden

Op technologiebeurs CES in Las Vegas heeft het merk namelijk een gecamoufleerd exemplaar van de vernieuwde Golf meegebracht, maar het interieur mogen we gewoon al in vol ornaat bewonderen. Op het eerste gezicht zijn de wijzigingen daar dan ook niet al te ingrijpend maar de wijzigingen die er wel zijn, kunnen tellen. Zo springt vooral het grotere infotainmentscherm in het oog, waarvan de aanraakgevoelige sliders eindelijk voorzien lijken te worden van verlichting. Op het stuur laat Volkswagen de aanraakgevoeligheid dan weer helemaal achterwege, waar je straks gewoon terug fysieke knoppen vindt.

Image
Volkswagen Golf GTI teaser ChatGPT 2023

Dat stapje terug valt echter samen met een flinke modernisering. Het merk laat weten dat de nieuwe Golf voorzien zal zijn van ChatGPT — je weet wel, de stiekem best enge tool die artificiële intelligentie gebruikt om bijna-menselijke antwoorden te geven. Die laatste vaardigheid komt best van pas, want de ChatGPT-software van ontwikkelaar Carence wordt geïntegreerd in de spraakassistent van de Golf. Zo zal je naast het bedienen van pakweg de klimaatregeling straks ook complexe vragen kunnen stellen aan de tool en Volkswagen belooft dat die de antwoorden nadien weer braaf zal vergeten…

Compleet met Clubsport-vleugel

De vernieuwde Golf is trouwens ook niet de enige die deze AI in zijn brein zal krijgen. Volkswagen maakt namelijk van de gelegenheid gebruik om te melden dat ChatGPT naar vrijwel al zijn modellen komt die voorzien zijn van het nieuwste infotainmentsysteem. Zo worden niet alleen de elektrische ID.3, ID.4, ID.5 en ID.7 straks geconnecteerde betweters, maar ook de Tiguan en de Passat. Lang hoef je er ook niet meer op te wachten: ergens in het tweede kwartaal van dit jaar moet de functie in de compatibele modellen verschijnen, waaronder dus ook deze vernieuwde Golf.

Image
Volkswagen Golf GTI teaser ChatGPT 2023

Nu zeggen we hierboven wel gewoon “Golf” maar je hoeft natuurlijk geen twee keer naar het exemplaar in kwestie te kijken, om te zien dat dit geen gewone Golf is. Het gaat hier namelijk om een Golf GTI in faceliftvorm, compleet met stoerdere bumpers, dubbele uitlaten en een Clubsport-achtige achtervleugel. Los van de sportieve opsmuk kunnen we ook al zien dat de Golf straks smallere koplampen krijgt, maar voor de rest doet de camouflage best goed zijn werk. Op meer uiterlijke wijzigingen is het dus wachten tot de onthulling van de vernieuwde Golf, later deze maand.

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen