Begin september bevond ik me weer in het land van “Als het vandaag niet gebeurt... Morgen wel”. De verwelkoming was naar goede gewoonte zoet. Nog maar net Frankrijk binnen en een Renault 25 Baccarat dwong al alle aandacht op. Deze wagen moest het 20 jaar geleden opnemen tegen de Duitse luxeberlines. Eigenzinnig, V6, het rijgedrag van een fauteuil, ongezien comfort en een exuberant prijskaartje. Geen enkele logisch nadenkende mens zou de 5 reeks laten staan voor een Baccarat, behalve als je een Fransman bent en het chauvinisme door je aders stroomt. Verder is Frankrijk ook het land waar maar twee type wagens rondrijden: “Compleet vernielde barrels en leuk speelgoed” of te: “Rammelkasten en flitsende bakjes” of anders gezegd: “oude krellen en snelle gebakjes”, swat, u begrijpt mijn punt.
La France is dus het land van de Snelle Gebakjes (a.k.a.: Hot Hatches) en als je even van de route du soleil afwijkt begrijp je meteen waarom. Snelle kronkelende bergwegen, –die zelfs in the middle of nowhere in relatief goede staat zijn (Hallo België?)- korte inhaalstroken, smalle wegen, nog smallere wegen en als summum: “hele smalle desolate bergwegen”. Het landschap schreeuwt gewoon om kleine wagens met veel wendbaarheid, lichtvoetigheid en genoeg pk om de berg op te komen.
De oervader van “het snelle gebakje” kwam trouwens ook uit Frankrijk. Hoewel Duitsland zich graag tot de grondlegger benoemt met de Volkswagen Golf GTI en ook al vinden veel auto-enthousiasten dat de Golf GTI de oervader is moet ik heel Duitsland teleurstellen. Neen, de eerste officiële Hot Hatch was de Franse Renault 5 Alpine. En die was zo maar eventjes twee (!!) volle maanden vroeger op de markt dan de Golf GTI. Take that VW! De 5 Alpine is mijns inziens trouwens een rasechte Hot Hatch. Een guitige 1.4l motor stuwt de R5 naar 168km/u en binnen de 10 seconden zit je op die magische 100 per uur. De GTI mk1 daarentegen bezit een –naar mijn ideologie- te grote motor. Een gigantische 1.6 stuwt het groteske gevaarte naar een totaal overbodige 180km/u -want iedereen die ooit in Frankrijk geweest is weet dat je niet sneller kan dan 168 km/u- en raast oncontroleerbaar van nul naar 100km/u rond de 9 seconden.
Hoewel ze destijds -bijna 40 jaar geleden- al het ultieme recept hadden gevonden voor de wagen is het de laatste jaren huilen met de pet op. De hete gebakjes werden allemaal uitgerust met enorme 2l motoren en zonder +200pk deed je niet meer mee. Het gewicht ging gelijktijdig naar “licht obese” en de uitrusting ging van: “Een versnellingsbak en vier wielen” naar: “full leather stitching and big infotainment system with fake carbon inlay”. Ik moet je uiteraard niet vertellen dat de prijs ook astronomisch de hoogte inging.
Laten we hopen dat in de Tennies -met de huidige downsizing trend- de gloriejaren van de Hot Hatches terug kunnen beginnen. Daarom stel ik voor dat we meteen een standaard stellen vanaf wanneer een wagen onder de noemer: “Hot Hatch” valt. Nu, sinds ik met “we”eigenlijk mezelf bedoel zal ik de definitie geven:
Hot Hatch (de; m; meervoud: Hot Hatches; altijd in hoofdletters; Ook bekend als: “Snel Gebakje”) Een episch coole autosoort die aan de 7 volgende eisen voldoet:1: Een motorinhoud onder de 1601cc | 2: Kerb weight onder 1101kg | 3: Een maximum snelheid van 168 km/u | 4: Van een Franse constructeur afkomstig of uitgerust met een embleem waar op staat “La France est l'inventeur d’Hot Hatch" | 5: Geen optielijst | 6: Dimensies van max 3800mm x 1600mm | 7: En zeker geen fake carbon inleg
Nu, om al die problemen te omzeilen kan je mij nog het gelukkigst maken met een huis en een Renault 5 Alpine bovenop een desolate berg in Frankrijk waar ik tien minuten aan kleine kronkelende bergwegen moet bedwingen om aan de dichtstbijzijnde bakker te geraken. Die dan hopelijk open is, want met dat mallotenvolk weet je nooit...
__
En wie zich afvraagt waarvoor de "YW" staat in de titel, deze column werd geschreven door de vaste bezoeker van Autofans: Yves Wouters. Let op, dit is een column en dus een meningsuiting van de betreffende schrijver. Wij bij Autofans.be distantiëren ons van zijn uitspraken, want met Yves weet je nooit ..
__
Reactie toevoegen
Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.
Inloggen