Schokkend nieuws: populairste auto van Europa is een Tesla

Tesla Model Y Quicksilver 2022

Dat elektrische auto’s aan een opmars bezig zijn, hoeven we je vast niet te vertellen. De cijfers spreken namelijk voor zich, en dat blijkt nog maar eens uit de analyse van de Europese inschrijvingen in de maand september van dit jaar. Daar gaat een Tesla namelijk met de koppositie aan de haal.

JATO is met schokkend nieuws naar buiten gekomen — in de letterlijke zin van het woord, dan. Die organisatie houdt zich bezig met het verzamelen van data over de autosector, en zo hebben ze ook even berekend welke modellen het vaakst over de toonbank gingen in september van dit jaar. Aan de top vonden ze niet gewoon een betaalbare hatchback of een ruime gezinswagen, maar wel een zuiver elektrische auto… Een Tesla, nota bene.

Gestaag herstel

Onder de welgeteld 1.038.481 auto’s die afgelopen september een eigenaar vonden, waren er maar liefst 29.367 Tesla Model Y’s. Daarmee was de nieuwste SUV van de Amerikaanse constructeur dus goed voor 3% van de nieuwe Europese inschrijvingen die maand en laat hij de Peugeot 208 en Dacia Sandero op een respectievelijk tweede en derde plek achter zich. De immer populaire Volkswagen Golf was slechts goed voor een zevende plek met 16.048 inschrijvingen. Hieronder vind je de complete lijst.

JATO inschrijvingen september 2022

JATO merkte ook een algemeen herstel op in de automarkt, met 7,5% meer inschrijvingen dan dezelfde periode vorig jaar. Ook in augustus was dat volgens de onderzoekers al het geval, en toen ging het om een stijging van 3,5%. De Belgische cijfers vertoonden eerder deze week al gelijkaardige stijgingen, al ging de titel van populairste auto bij ons wel naar een bescheidener model: de Citroën C3.

Steeds meer EV’s

De Tesla Model Y neemt trouwens een gigantische voorsprong op de Model 3, die met 12.244 tenaamstellingen echter nog steeds de tweede meest ingeschreven EV van Europa was. Dat enorme verschil schuilt waarschijnlijk niet alleen in de populairdere carrosserievorm van de Model Y, maar ook in het feit dat de Tesla-fabriek in Duitsland de SUV’s nu aan hoog tempo ophoest terwijl de Model 3 nog uit China moet overkomen. Hoe dan ook is het elektrische aandeel aan een flinke opmars bezig, want tegenwoordig zijn 15,5% van alle nieuw ingeschreven auto’s in Europa EV’s. Dat is zo’n 15% meer dan in september 2021.

Tesla Model Y Midnight Cherry Red 2022

En over vorig jaar gesproken: september 2021 vertoonde een interessante gelijkenis met afgelopen maand. Toen had Tesla met de Model 3 namelijk al eens de meest ingeschreven auto van Europa in handen, en daarmee was de sedan de eerste EV ooit die dat geklaard kreeg. Dat blijkt echter geen compleet toeval te zijn, want het valt al langer op dat Tesla aanzienlijk meer auto’s weet te leveren in de laatste maand van elk kwartaal.

Laatst gepubliceerd

Reacties (4)

Plaats een reactie
Polle 15:23
afbeelding van Polle

Hmmm... dit is bijna niet te geloven, toch ?
In welke landen worden al die Tesla's Model Y dan wel ingeschreven ? PS : ik heb online gezocht naar details maar niet gevonden.
JATO zelf heb ik online gevonden ; is dit wel onafhankelijk organisme ?

this 10:33
afbeelding van this

Ik vind het eigenlijk net wel geloofwaardig. Europa is wat groter dan enkel België.
De Model Y RWD gaat deze positie enkel maar versterken. Die wagen is onklopbaar qua prijs tegenover hetgeen je er voor terugkrijgt.

andre123 08:11
afbeelding van andre123

onklopbaar?alsof iedere europeaan bijna 70000€ kan/wil neertellen voor een auto?
geloofwaardig?leveringen maanden tegenhouden om dan ineens alles op de mark te gooien zijn truken die allanger toegepast worden.

Rov 10:31
afbeelding van Rov

Duitsland 9846, Noorwegen 3063, Uk 8315... Om er maar een paar te noemen

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws