Autonieuws: Officieel

Dit jaar nog zelfrijdende deelauto in België dankzij Poppy en Ush

Autodeeldienst Poppy gaat samen in zee met Belgische start-up Ush om dit jaar nog auto's die vanop afstand worden bediend te lanceren in België. Zie het als een autonome auto, die vanop afstand nog door een fysiek persoon wordt bestuurd.

The future is now! Althans, de toekomst is dit najaar. Want in september wil autodeeldienst Poppy (van importerur D’Ieteren) een proefproject lanceren waarbij de auto wordt bestuurd door een chauffeur vanop afstand. Daarvoor werkt het samen met kersverse start-up Ush die uit het mobiliteitslab van D’Ieteren komt. Volgens beide partijen is een "teledriving"-voertuig de logische stap tussen klassiek rijden en de volledig autonome auto.

Menselijke gemoedsrust

Knettert het nu lichtjes in je hoofd? Wel, je bent niet alleen. Laten we daarom een stapje terug zetten en uitleggen hoe "teledriving" juist in zijn werk gaat. Ush vindt het warm water niet uit, maar gebruikt de technologie van het Duitse Vay. Met technologie bedoelen we een rist camera's en sensoren die op het voertuig worden gekleefd. Daardoor kan een chauffeur vanop afstand het voertuig bedienen. Een groot verschil met autonome auto's die door interne software alleen de baan op gaan. De aangepaste voertuigen van Poppy zullen nog steeds door een mens worden bestuurd, maar dan bijvoorbeeld vanuit Duitsland.

Image
Poppy Ush

Da's geen mop trouwens, want momenteel test D’Ieteren het systeem al op privéterreinen in België en de chauffeur zit daadwerkelijk in Duitsland. De chauffeur staat in direct contact met de inzittenden en zal bijvoorbeeld feedback geven (genre: Ik wacht hier even tot die fietser voorbij is) om meer gemoedsrust in de cabine te creëren. Want de warme stem van een mens... schept nog steeds meer vertrouwen dan een robot.

Eindeloze toepassingen

Het gaat hier trouwens over een "en"- en geen "of"-verhaal. Want de omgebouwde auto's van Poppy zullen ook nog steeds door een huurder bestuurd kunnen worden. Daardoor zijn de mogelijkheden eindeloos en kan het gebruiksgemak een serieus stuk naar boven. Enkele voorbeelden? Het is perfect mogelijk om de deelauto autonoom voor je deur te laten parkeren, waarna je zelf lekker verder rijdt. Daarenboven merkt Poppy op dat bij het begin van de vakantiemaanden een hoop Poppy's aan de luchthaven belanden en daar dan blijven staan. Die auto's kunnen dus vanop afstand terug herverdeeld worden in stedelijke omgevingen. Gaan we helemaal van het paadje? Dan kan je in principe je Poppy autonoom richting de Colruyt sturen om je Collect&Go op te halen en terug te brengen. Je schoonmoeder? Je hoeft ze niet meer fysiek op te halen!

Image
Poppy Ush

Concreet zal de vloot van Poppy, met 2.300 voertuigen, uitgerust worden met de nodige technologie om teledriving mogelijk te maken. Nog twee petieterige details: enerzijds moet de Belgische wetgeving nog worden aangepast om deze auto's toe te laten, anderzijds moet er in België nog een centraal chauffeurspunt op poten worden gezet. Immers, niet elk exemplaar van de 2.300 auto's heeft zijn unieke chauffeur. Telechauffeurs kunnen virtueel van de éne in de andere auto springen. Nogmaals... al vanaf dit najaar in je favoriete grootstad!

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen