Een model na vijf jaar vervangen, dat is vandaag de dag misschien snel. Maar op vijf jaar kan er veel gebeuren, waardoor deze vierde generatie Hyundai Tucson helemaal gewapend is tegen de uitdagingen van vandaag.
En dan hebben we het in de eerste plaats over elektrificatie, of wat had je gedacht? De derde generatie Tucson – als we het zijsprongetje richting modelbenaming ix35 mee mogen rekenen – kwam begin 2015 op de markt. In de recente autogeschiedenis: een ander tijdperk. Vijf jaar later zijn de kaarten helemaal anders geschud, waardoor deze vierde generatie het ook anders wil aanpakken.
BEKIJK HIER ONZE VIDEOREVIEW:
Sensuous Sportiness
Dat zie je in de eerste plaats aan het ontwerp van Tucson nummer vier. In design- en marketingtaal heet dat ‘Sensuous Sportiness’, in de praktijk vertaalt zich dat door strakke lijnen en geometrische vlakken. In het radiatorrooster bijvoorbeeld, waar de dagrijlichten volledig verdwijnen als het contact uitgeschakeld is. Ook in de flanken zie je de geometrische vormen terugkomen, terwijl de lichtblokken achteraan via een doorlopende ledstrook met elkaar verbonden zijn, zoals vandaag de mode is.
De nieuwe Tucson is daardoor trouwens niet radicaal groter geworden: met 4,50 meter is hij amper 2 centimeter langer geworden, terwijl de breedte en de hoogte amper toenamen. Ook de wielbasis is met 2,68 meter een centimeter langer dan voordien. Hyundai heeft de interieurruimte wel iets beter benut, waardoor je achteraan iets ruimer zit en waardoor de kofferruimte afhankelijk van de uitvoering lichtjes tot stevig is toegenomen. In de grootste uitvoering is ze 620 liter groot, en 1.799 liter met de achterbank neer. Maar let op: dat geldt alleen voor de klassieke benzineversie. De diesel, de hybride en de milde hybrides hebben een kleinere koffer. Zo houdt de milde hybride diesel 546 liter over.
Ranke verschijning
De rest van het interieur maakt ook een sprong voorwaarts, zowel qua afwerking als qua ontwerp. Zo ruimt het klassiek ogend en massieve dashboard van de derde generatie plaats voor een horizontalere en rankere boordplank met knap ingewerkte ventilatieroosters. Het geheel wordt - hoe kan het vandaag ook anders? - gedomineerd door schermen. Zo is er een digitaal instrumentenpaneel van 10,25 duim en een infotainmentscherm van dezelfde grootte – in de hogere uitvoeringen uiteraard. De bediening van de klimaatregeling houdt het midden tussen een touchscreen en klassieke toetsen. Vlakke toetsen, of zoiets...
Op vlak van connectiviteit en infotainment is deze vierde generatie Tucson uiteraard helemaal bij de les, maar interessanter is zijn veiligheidsaanbod. Dat is uiteraard uitgerust met de nodige waarschuwingen en assistenten, maar pakt tegelijk uit met enkele handige snufjes. Zo is er een Blind View Monitor, die een camerabeeld van je dode hoek weergeeft op het instrumentenpaneel wanneer je je richtingaanwijzer aan zet. De Rear Occupant Alert maakt je erop attent dat je voor je uitstapt nog even op de achterbank moet kijken om geen kinderen of huisdieren te vergeten, om op die manier vooral in de zomer drama’s te vermijden.
Elektrificatie voorop
Pakte de vorige generatie Tucson later in zijn carrière nog discreet uit met een milde hybride diesel, dan is het geëlektrificeerde aanbod vandaag uiteraard veel uitgebreider. We zeiden het in de inleiding al, maar vandaag kun je in de Tucson niet alleen kiezen uit klassieke benzines en diesels, maar ook uit milde hybride aandrijvingen voor beide, uit een full hybrid en later nog een stekkerhybride.
Het benzineaanbod bestaat uit de 1.6 T-GDi, in varianten met 150 pk en 180 pk. De versie van 150 pk drijft alleen de voorwielen aan, en schakelt als klassieke versie manueel, en met milde hybride ondersteuning manueel of met 7DCT-versnellingsbak met dubbele koppeling. De versie van 180 pk drijft de vier wielen aan, krijgt standaard milde hybride steun en gebruikt alleen de 7DCT. De 1.6 CRDi-dieselmotor, alleen met voorwielaandrijving, volgt in grote lijnen hetzelfde verhaal. De versie van 115 pk schakelt alleen manueel. Vanaf 136 pk krijgt hij milde hybride ondersteuning, en schakelt hij manueel of met de 7DCT.
En dan zijn er nog de twee hybrides. De full hybrid is 230 pk sterk en gebruikt een kleine batterij van 1,49 kWh. Hij belooft een gemiddeld WLTP-verbruik van 5,6 l/100 km en een CO2-uitstoot van 126 g/km. De plug-inhybride volgt later, al geeft Hyundai wel al mee dat die 265 pk sterk zal zijn en een batterij van 13,8 kWh zal krijgen. Over rijbereik en verbruik willen de Koreanen nog niets kwijt. Maar inderdaad: de hybride aandrijflijnen deelt deze Tucson met de grotere Santa Fe, en met de nieuwe Kia Sorento.
Onderweg
Tijdens onze eerste korte kennismaking voelden we de 1.6 T-GDi van 150 pk aan de tand. Met 7DCT-versnellingsbak en dus milde hybride ondersteuning. Die werkt vooral discreet, en probeert om samen met de versnellingsbak het verbruik zoveel mogelijk te drukken. Op papier gaat het om 6,6 l/100 km, en een CO2-uitstoot van 149 g/km, in de praktijk wachten we op een uitgebreidere test.
De DCT reageert wel meteen wanneer je hem aanspreekt. Niet dat de Tucson een rassprinter is, met een acceleratietijd naar 100 km/u in 9,6 seconden, maar de Hyundai probeert dan wel alles uit zijn 250 koppelmomenten te halen. Pluspunten tot slot voor de elektronisch gestuurde ophanging van het Sensation-optiepakket, die bijdraagt tot het geslaagde rijcomfort en de minpuntjes van de wat grote 19-duimsvelgen aardig weet te compenseren.
Prijzen
Hyundai vraagt 29.349 euro voor zijn nieuwe Tucson in de instapversie Inspire met klassieke benzinemotor. De prijsvork loopt weliswaar door tot 50.099 euro voor de Plug-in Hybrid in de topuitvoering Shine. Wil je een milde hybride, dan ben je aangewezen op de uitvoering Feel, en betaal je minstens 33.849 euro voor de benzineversie. De klassieke hybride kost je minstens 37.099 euro.
Haal je er twee van de belangrijkste Tucson-concurrenten bij, dan kom je uit bij de Volkswagen Tiguan en de Peugeot 3008. De Tiguan kost je minstens 31.145 euro, maar diens plug-inhybride eHybrid staat zo’n 3.000 euro minder duur in de catalogus (41.070 euro tegenover 44.099 euro). De Peugeot 3008 zit daar met 30.830 euro qua instapprijs netjes tussen, maar heeft met 46.230 euro wel de duurste plug-inhybride van de drie in de catalogus staan.
Conclusie
De derde generatie van de Hyundai Tucson schoof de SUV op van outsider richting vaste waarde in de shortlist van SUV’s in het C-segment. De vierde generatie lijkt die positie te zullen verankeren. Of het design over vijf jaar nog even verfrissend als nu zal zijn, is koffiedik kijken, maar voorlopig krijgt het oog wat het wil.
Specificaties
Vermogen | 150 pk |
---|---|
Overbrenging | 7-traps, dubbele koppeling |
Aandrijving | voorwiel |
Gewicht | 1 491 kg |
Topsnelheid | 189 km/u |
Prijs testwagen | € 43 299 |
Prijs basismodel | € 29 349 |
0 tot 100 km/u | 9.60 sec |
Min. kofferinhoud | 577 L |
Max. kofferinhoud | 1 756 L |
CO2-uitstoot | 149 g/km |
Rijtaks | 0 |
Reactie toevoegen
Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.
Inloggen