Rijtest

Test + video: Mini Countryman E (2024)

De nieuwe Mini Countryman is hier, en dat zeggen we er toch maar even bij. Heel ‘Mini’ kan je die namelijk niet meer noemen, maar die extra lengte is niet het enige dat nieuw is ten opzichte van zijn voorganger. Voor het eerst is de Countryman ook verkrijgbaar met zuiver elektrische aandrijflijnen; tijd dus om te zien of die Countryman E potten gaat breken in leasingland.

Mini zit middenin een golf van vernieuwing. Zo is het inmiddels over en uit voor de Clubman terwijl de 10 jaar oude Mini hatchback nog even verder leeft, zij het in grondig vernieuwde vorm. Daarnaast is er tegenwoordig echter ook een zuiver elektrische Cooper en die krijgt straks gezelschap van de Aceman, een compacte crossover… Net als de Countryman dus, waardoor er voor die laatste maar één ding op zit: die moet groeien.

BEKIJK HIER ONZE VIDEO:

Waarom zou je dit leasen? | Mini Countryman E 2024 Getest

 

’Countryman Allspace’

Maak dus kennis met de gloednieuwe Mini Countryman, beter bekend als ‘de grootste Mini ooit’. In zijn derde generatie lapt de SUV er namelijk zomaar even 13 centimeter aan lengte bij, goed voor een totaal van tegenwoordig 4,44 meter. Daarmee is hij, ter vergelijking, maar een paar centimeter kleiner dan bijvoorbeeld een Volkswagen Tiguan en dat valt er ook enigszins aan te zien. Een groot deel van die extra lengte bevindt zich namelijk achter de achteras, waar de overhang je bijna doet denken dat je hier kijkt naar een langer broertje van de Countryman… Noem ‘m dus gerust de ‘Countryman Allspace’, om in Tiguan-thema te blijven.

Image
Test Mini Countryman E 2024

Nu goed, zijn afmetingen mogen misschien niet echt ‘Mini’ meer zijn maar zijn design is dat duidelijk wel. Zo krijgt zelfs deze elektrische versie nog steeds die achthoekige grille mee, zij het met gesloten lamelletjes. Ook de koplampen nemen een iets hoekiger vormpje aan maar ook die blijven typisch Mini dankzij hun kenmerkende LED-signatuur. ’t Is te zeggen: dat LED-signatuur laat zich tegenwoordig personaliseren zodat je afhankelijk van de versie de keuze krijgt uit tot drie vormpjes voor de voor- en achterlichten. In zijaanzicht benadrukt de Countryman zijn avontuurlijke kantje dan weer met een extra lap koetswerk tussen de zijruiten, een beetje zoals de Land Rover Defender dat ook heeft.

Mini-looks, BMW-genen

Daardoor zou je bijna gaan vergeten waar deze Mini zijn genen mee deelt want dat is natuurlijk geen Land Rover, noch een Volkswagen. Nee, hij staat op het UKL2-platform van BMW, dat je bijvoorbeeld ook onder de nieuwe X1 en X2 vindt… Of onder de iX1 en iX2 natuurlijk, want naast de gewoonlijke verbrandingsmotoren is ook deze Mini er voor het eerst met zuiver elektrische aandrijflijnen. Zo kan je hem krijgen als Countryman E met voorwielaandrijving of als Countryman SE met vierwielaandrijving en natuurlijk dat beetje extra peper in zijn stekkerpoort.

Image
Test Mini Countryman E 2024

Wij lieten die peper echter achterwege en kozen voor de Countryman E, die het dus doet met een enkele elektromotor op de vooras. Die elektromotor produceert 204 pk en 250 Nm koppel dus ben je een beetje thuis in BMW-land, dan herken je die cijfers van de iX1 eDrive20. Ook de accu is trouwens identiek met zijn 64,7 kWh aan bruikbare capaciteit en die krijg je mee ongeacht of je de E- of SE-versie kiest. Dat maakt van deze variant met zijn enkele elektromotor meteen ook die met het grootste rijbereik want Mini geeft een WLTP-actieradius op van een mooie 462 kilometer.

Plezier boven comfort

Zoals bij elke EV geldt natuurlijk dat je dat opgegeven cijfer niet écht haalt, dus waarop mag je dan wel rekenen? Wel, gedurende een week aan ritten over zowel de snelweg als binnenwegen eindigde ons gemiddelde verbruik op 17,2 kWh/100 km. Daardoor gaf de boordcomputer van onze Countryman E bij een volle accu een realistisch rijbereik aan van zo’n 380 kilometer. Eens die kilometers achter de rug zijn, laad je die accu trouwens van 10 naar 80 procent in een half uurtje dankzij een snellaadcapaciteit van 130 kW. Dat is gewoon gemiddeld voor een EV in dit segment maar goed, met een lichtere voet dan ons kan je die laadbeurten vast nog een paar tientallen kilometers uitstellen.

Image
Test Mini Countryman E 2024

Hoe sterk deze Countryman namelijk ook gegroeid mag zijn, stiekem stuurt hij nog steeds zoals je verwacht van een Mini. Vooral in elektrische vorm beschikt hij in al zijn versies over voldoende vermogen, getuige deze basis-Countryman E die al in 8,6 seconden naar de 100 sprint. Bovendien kleeft hij ook mooi tegen het wegdek in de bochten, al betekent dit wel dat de ophanging misschien niet de allercomfortabelste op de markt is. Het resultaat is echter een auto die je doet vergeten dat hij vrijwel even groot is als een Volkswagen Tiguan, en vooral verrast met zijn speelse karakter... Dus zelfs met deze versie zonder S kan je al wat fun beleven op straat.

10 liter kabelruimte

Dat speelse karakter gaat binnenin trouwens gewoon verder, en nog geen klein beetje. Zo wordt de complete boordplank overtrokken met een soort breiwerk, maar dan gelukkig iets steviger dan de wol van je kersttrui. Daarnaast valt echter vooral het infotainmentscherm op want dat is — echt waar — het eerste ronde OLED-scherm ooit in een auto. Dat laatste maakt er een kraakhelder, haarscherp pareltje van maar jammer genoeg blijven er verder zo weinig knoppen over in de cabine, dat je veel te vaak door de menu’s van dat scherm moet gaan scrollen. Bovendien doet dat centrale scherm meteen ook dienst als bestuurdersdisplay want tellers achter het stuur krijgt de basisversie niet, al kan je optioneel wel een head-updisplay laten monteren.

Image
Test Mini Countryman E 2024

Nu goed, het is dan ook vooral achterin dat de Countryman functioneler geworden is. Zo krijg je daar 460 liter kofferruimte in de plaats van de 450 liter van voorheen en in deze elektrische versie kan je die 10 extra liters meteen gebruiken om je kabel in op te bergen, want een frunk of voorkoffer is er niet. Vooral op de achterbank is de winst echter groot want daar zit je stukken rianter dan in de vorige Countryman, zelfs als volwassene. In het model op verbranding kan je die achterbank zelfs tot 13 centimeter naar voor en achter schuiven, maar door de plaatsing van de accu’s kan dat in de EV niet.

Duur maar leefbaar

Dat is natuurlijk niet het enige verschil tussen de Countryman op verbranding en die op elektro, want we hebben het nog niet over de prijzen gehad. Zo begint de Countryman C — want naar die naam luistert de versie op benzine om één of andere reden — aan 38.250 euro. Dat is al niet bepaald goedkoop, maar als EV gaat daar dus nog een schepje bovenop. Je betaalt namelijk minstens 46.250 euro voor een basis-Countryman E dus je moet er wel wat voor over hebben, al blijft de Mini daarmee wel een mooie 4.000 euro minder duur dan een BMW iX1 met dezelfde aandrijflijn.

Image
Test Mini Countryman E 2024

Voor dat geld ziet je Countryman E er natuurlijk niet even knap uit als dat ‘John Cooper Works’-ding in onze video, maar je krijgt nu ook geen compleet kaal hok mee. Zo is dat centrale OLED-scherm gewoon standaard — maar het head-updisplay niet, en dat heb je echt wel nodig als je graag weet hoe snel je gaat. Verder krijg je meteen ook lichtmetalen velgen, licht- en regensensoren, parkeersensoren en een achteruitrijcamera mee en is de snellaadcapaciteit tot 130 kW inbegrepen, naast een resem veiligheidssnufjes. Kortom: met een basis-Countryman E kan een mens al leven, als die mens hem kan betalen tenminste.

Conclusie

De Mini Countryman is er voor het eerst als EV, en daarvoor speelt hij leentjebuur bij de BMW iX1. Dat leidt tot een interessante vergelijking want die BMW iX1 is al even de populairste leaseauto van ons land. Deze Mini is met andere woorden goedkoper dan die populairste leaseauto en misschien zelfs een beetje leuker dan die populairste leaseauto zonder echt merkbare nadelen naar voor te schuiven… Dus aan jou de keuze: deze Mini Countryman E, of toch een duurdere BMW iX1?

Specificaties

Vermogen204 pk
OverbrengingAutomaat (vaste verhouding)
Aandrijvingvoorwiel
Gewicht1 940 kg
Topsnelheid170 km/u
Prijs basismodel€ 46 250
0 tot 100 km/u8.60 sec
Min. kofferinhoud460 L
Max. kofferinhoud1 450 L
Rijtaks0

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen