10 dingen die je moet weten over de Ford Focus RS (2015)

 ford-focus-rs-2015

Ford nodigde ons uit om een exclusief kijkje te nemen naar de Focus RS op Duitse bodem. De extreemste Focus RS ooit gecreëerd van dichtbij bekijken? Daar zeggen we geen nee tegen.

We hebben het lang met de ST moeten doen - wat ook al geen vloek was -, maar met de komst van de RS is er een nieuwe Big Daddy in de Focus line-up. Eéntje die een succesvol vervolg moet kunnen breien aan de RS-bloedlijn bij Ford. Omdat onze ontmoeting kort was, sommen we tien dingen op die je moet weten. Tot we hem zelf eens aan het tandwiel kunnen voelen natuurlijk...

All-Wheel-Drive

Laten we maar meteen met de grootste vernieuwing binnenvallen; de derde generatie Focus RS heeft vierwielaandrijving. Dat was nodig, want ook de concurrentie graait naar systemen die de vier pootjes aanspreken. In een notendop zorgt het systeem van Ford dat tot 70% van de aandrijving naar de achterwielen kan gaan, dat de wagen preventief meer kracht naar het buitenste wiel stuurt bij bochtenwerk en dat er 'controleerbaar' overstuur wordt opgewekt. Volgens Ford is het systeem er dan ook niet om meer veiligheid te garanderen, wel om meer hooliganisme boven te halen bij de chauffeur.

 ford-focus-rs-2015

Ken Block zorgt voor het Amerikaanse imago

Hebben we het over hooliganisme, dan kan Gymkhana-held Ken Block niet uitblijven. Zijn gezicht zal dan ook een grote rol spelen in het verhaal van de derde generatie Focus RS. Niet enkel om Amerikanen warm te maken voor de Hot Hatch. Alhoewel dat heel mooi meegenomen is, want het zal de eerste keer zijn dat een Focus RS wordt verkocht over het water. Nee, hij heeft daadwerkelijk wat van zijn expertise doorgegeven aan de ingenieurs. Dat de RS vierwielaandrijving heeft, daar heeft 'ie niets mee te maken. Maar Ken heeft er wel voor gezorgd dat de snelle Ford nog net iets beter zal sturen. Aldus de theorie.

 ford-focus-rs-2015

Exit vijfcilinder

Het is een beetje flauw van Ford om een nieuw sportief model voor te stellen zonder daadwerkelijk met cijfers naar buiten te komen. Zelfs op de presentatie hielden ze de lippen stijf op elkaar. Wat we wel kunnen zeggen? Er zit geen vijfcilinder meer onder de kap. En dat is zonde, punt. Voortaan zorgt een 2,3-liter Ecoboost-benzine met vier cilinders en een twinscrollturbo voor de RS-kracht. Goed voor een geschatte waarde van 320 pk en 435 Nm en een toerentalbegrenzer bij 6.800 tpm. Sprintcijfers, topsnelheid en hernemingen? Krijgen we niet mee. Het lijkt er zelfs sterk op dat Ford wat de kat uit de boom kijkt tot de lancering van de Honda Civic Type-R. Al zal je dat nooit officieel horen...

 ford-focus-rs-2015

Booming segment

Hoewel je anders zou denken, zit het segment van de performante kleintjes - nu ja, in het geval van de Focus RS nu ook weer niet zo klein - in de lift. De verkoop van 'Performance vehicles' zoals Ford het mooi noemt steeg op vijf jaar tijd met 14 procent in Europa en met maar liefst 70 procent in Amerika. Wees er dus maar zeker van dat de hoogdagen van de Hot Hatch er nog lang niet op zitten.

 ford-focus-rs-2015

Functioneel, niet 'in your face'

De vorige generatie RS met zijn knalgroene kleur en overdreven spoilers stond misschien wel mooi op een poster, veel van die extraatjes waren eigenlijk niet functioneel. Bij deze generatie gingen ze terug naar de essentie. Dat maakt dat de styling ietwat braver is tegenover die van de vorige, maar dat was bij de eerste generatie eigenlijk ook het geval. Zo zal je geen luchtsleuven meer zien achter de voorwielen en op de motorkap wegens: niet nodig. Wel is de voorkant helemaal opengetrokken om zoveel mogelijk koeling te bieden. Achteraan werd er ook gekozen voor een subtiele diffuser. De knoert van een spoiler bleef gelukkig wel gespaard.

 ford-focus-rs-2015

Heb je hem ook in het groen?

We zeiden het daarnet al, de vorige generatie viel op door de gifgroen kleur. Het huidige model is bij zijn lancering getooid in 'Liquid Blue'. Een kleurtje dat ook werd gebruikt bij de voorstelling van de Ford GT en waarschijnlijk niet daadwerkelijk bestelbaar zal worden op de Focus RS. Kleuren waaruit je wel zal kunnen kiezen zijn Nitrous Blue, Stealth Grey, Absolute Black en Frozen White. Blauw, grijs, zwart en wit dus. Dat wij allemaal roepen voor een groen exemplaar, dat zouden ze bij Ford in het achterhoofd houden.

 ford-focus-rs-2015

Meer upmarket

Er zit misschien wel een reden achter de iets minder extravagante vormgeving en de zachtere kleuren. Ford geeft namelijk openlijk toe dat ze in een hoger segment willen spelen met de Focus RS. Eerder als een rivaal voor de Audi RS3 en Mercedes A 45 AMG dan voor de Renault Mégane R.S.. Zeker met de vierwielaandrijving proberen ze nieuw cliënteel aan te spreken dat voordien wat neerbuigend keek naar de voorwielaandrijving. Al mag je volgens Ford daardoor niet denken dat de RS saaier zal zijn dan de tweede generatie. Rijplezier stond nog altijd helemaal bovenaan op de lijst tijdens de ontwikkeling er van.

 ford-focus-rs-2015

Geen Clipper

In die zoektocht naar die ultieme rijmachine was een stationwagenvariant nooit een optie. 'Er zouden te veel concessies moeten gemaakt worden bij de ontwikkeling', aldus Ford. De Focus RS moet een visitekaartje zijn het Ford Performance-team en hun kunnen aantonen. De Clipper zou daarbij nooit zo goed rijden als de vijfdeurs hatchback. Spijtig genoeg denken ze bij Ford dus niet aan stationwagen met RS-badge op de koffer.

 ford-focus-rs-2015

Beperkt in tijd, niet in aantal

De productie van de Focus RS zal niet gelimiteerd worden. Het is te zeggen, hoewel 'ie nu zijn voorstelling heeft gekregen, zal het tot eind dit jaar/ begin 2016 duren vooraleer de eerste exemplaren een eigenaar vinden. Als je weet dat de huidige Focus pas een facelift kreeg en waarschijnlijk nog zo'n drie jaar zal meedraaien, dan moet je geen groot wiskundige zijn om te weten dat de RS zo'n twee jaar in productie zal zijn. De productie zal dan ook maar zo groot zijn als het aantal stuks dat ze kunnen bouwen op die tijd. Al zou met een wereldwijde verkoop die productie gevoelig hoger liggen dan bij de vorige generatie. Althans, dat hopen ze bij Ford.

Lichtgewicht velgen optioneel

Het was één van jullie vragen: waarom 19-duims velgen en geen lichtere 17-duims velgen? Deels is die velgenmaat nodig voor de grotere remmen, anderzijds staat het nu eenmaal gewoon knap. Wel wisten ze nog mee te delen dat je optioneel kan opteren voor extra sterke velgen die maar liefst 1 kg minder wegen per wiel. Vier kilogram minder aan onafgeveerd gewicht, de moeite om in te investeren vinden we.

 ford-focus-rs-2015
Auteur: Yves
Reacties: 2 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
Thom@s 10:13
afbeelding van Thom@s

Echt jammer dat ze geen Clipper gaan uitbrengen. Het had nochtans de ultieme familycar geweest ;-)

Bedankt om de vraag te stellen!

Kevin 11:35
afbeelding van Kevin

amaai da denk ik ook wel!

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws