Elektro-dino's: Volkswagen Golf Citystromer

Dezer dagen hangt er een Nissan LEAF duurtester aan onze laadkabel in de Autofans-garage. Een fijne gelegenheid om een aantal (semi)-elektrische auto's uit de geschiedenis op te duikelen. Niet alleen Mercedes werkte in de jaren 70 aan een elektrische wagen, ook bij VW hadden ze plannen.

De plannen van Volkswagen bestrijken echter meerdere decennia. Want de Golf Citystromer - verwar hem niet met de Zuid-Afrikaanse Citigolf - was een project dat de eerste drie generaties van de Golf meeliep.

Volkswagen loopt voor de Golf Citystromer dan ook helemaal terug naar 1976. Dat zie je goed, het jaar waarin de Golf GTI op de markt kwam was ook het jaar waarin VW aan een elektrisch exemplaar werkte. Het bleef toen echter bij een reeks van 40 testvoertuigen, die een elektromotor van 20 kW ingeplant kregen. Ook de Transporter kreeg zulk een elektrisch testvoertuig.

Pas in 1989 zorgde Volkswagen voor een tweede golf van elektrowagens. De Golf Citystromer op basis van de Golf Mk II kreeg wel een beperkte verkoop. Zestien loodbatterijen met een gecombineerde capaciteit van 120 Ah werden onder de laadruimte geplaatst en fungeerden zo als leverancier voor energie. Een elektromotor produceerde 18,5 kW, goed voor een topsnelheid van 100 km/u.

Snel ging het allemaal nog niet, 0-50 km/u werd afgelegd in 13 seconden. Om ervoor te zorgen dat de radius van zowat 50 km gegarandeerd bleef, haalden andere verbruikers de energie vanuit alternatieve energiebronnen. Zo maakte het verwarmingssysteem voor het interieur gebruik van diesel...

De ervaring die Volkswagen opbouwde met de Mk II Citystromer werd in de Mk III overgepompt. Hier werden 120 exemplaren in het gamma gedropt, in samenwerking met elektronicabedrijf Siemens. De gegevens wijzigden amper, al werden de accu's wel straffer. De capaciteit bedroeg nu 180 Ah, waardoor aan een constante snelheid van 50 km/u zowat 90 km kon worden afgelegd.

Geen CVT meer voor de Golf III Citystromer, wel een manuele vierversnellingsbak. Volkswagen maakte zich sterk dat je aan een 220 Volt stopcontact kon bijladen tot 80 procent in slechts anderhalf uur. Volledig vol duurde "iets langer", al krijgen we nergens te zien hoe lang precies.

Na de derde generatie Golf verdween de elektrische variant in de koelkast, om onbekende redenen. Pas bij de recente zevende generatie waagde Volkswagen het zich om opnieuw een elektrische variant aan te bieden in de vorm van de e-Golf. In 2008 werd wel een proefproject opgestart voor een hybride Golf, TwinDrive genaamd.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws