Rijtest: Volkswagen Passat Alltrack

volkswagen-passat-variant-alltrack-rijtest-2016

Een break op hoge pootjes, met voor de vorm wat kunststofbeschermonderdelen. Kan dat bekoren?

Ook bij de nieuwste generatie Passat hoort een Alltrack-versie. De omgebouwde Passat Variant komt een stukje hoger van de grond te staan, een kleine drie centimeter om precies te zijn. Daarbij wordt hij standaard uitgerust met vierwielaandrijving, voor wie écht even van de weg wil gaan. Maar die vierwielaandrijving zorgt ook voor andere voordelen. Zo levert de 4Motion aandrijving extra stabiliteit aan de breakversie van de Passat en wie kan daar nu wat op tegen hebben?

volkswagen-passat-variant-alltrack-rijtest-2016

Over de kleurenstelling van onze testwagen heeft alvast iedereen een mening. Ondergetekende kan hem wel smaken in dit originele kleurtje dat heel wat bekijks trekt. Het vermindert ook wat de aandacht voor de kunststof onderdelen die deze Passat een stoerder uiterlijk moeten geven.Doe toch even je best en let op de zwarte randen rond de wielkasten en onder de voor- en achterbumper. Om het geheel wat sjieker te maken dan je bedrijfsterreinwagen kleefden de ontwerpers her en der ook wat chroomstrips onder de bumper. Ook de chroom dakrails zitten in de basisuitrusting van deze Alltrack.

volkswagen-passat-variant-alltrack-rijtest-2016

veilig de berg af

Voor de Alltrack-vierwielaandrijving zorgt de Haldex koppeling van de vijfde generatie. Die is elektronisch gestuurd en zorgt automatisch voor de koppelverdeling tussen beide assen. Met het optionele Dynamic Chassis Control krijg je nog de extra filtering van de oneffenheden in het wegdek cadeau, nuja, de optie kost je 1.100 euro. Mits aantikken van de offroad-stand in de boordcomputer zorg je er ook voor dat de Alltrack en zijn DSG-versnellingsbak zich als een echte offroader gaan gedragen. De DSG6-bak krijgt dan kortere verhoudingen en tot 30 km/u kan je de Hill Descent Control inschakelen om je veilig van die ruwe berg af te begeleiden.

volkswagen-passat-variant-alltrack-rijtest-2016

Verder maakt die combinatie van ophanging en vierwielaandrijving de Alltrack tot een stevige en stabiele auto. Dat was de Passat Variant al, maar deze Alltrack doet er nog een schepje bovenop.

alleen 4x4

Wel is het zo dat wie alleen maar op zoek is naar een verhoogde Passat, met een iets comfortabeler uitzicht op de weg, op zijn honger blijft zitten. Standaard wordt deze Alltrack met vierwielaandrijving aangeboden, wat de basisprijs verhoogt ten opzichte van een tweewielaangedreven concurrent. Want deze Alltrack mag dan wel voorwielaangedreven zijn als de situatie het toelaat, je draagt het hele systeem toch altijd met je mee.

volkswagen-passat-variant-alltrack-rijtest-2016

conclusie

Deze Passat Alltrack moet de klanten verleiden die op zoek zijn naar de perfecte combinatie tussen de ruimte van een Variant en het kunnen van een SUV, zonder diens grootse uiterlijk mee te nemen. Dat de basis van deze Alltrack zowat de grootste break in zijn klasse is, is mooi meegenomen. De Alltrack mag dan ook pronken met alle voordelen van de Variant, al tel je er wel een stevig bedrag voor neer.

Specificaties

Motor

2.0 TDI, turbo diesel vier-in-lijn

Vermogen

150pk

Koppel

340 Nm

Overbrenging

DSG-6 automaat met dubbele koppeling, 6 versnellingen

Aandrijving

vierwiel

Gewicht

1 670 kg

Topsnelheid

205 km/u

Prijs testwagen

€ 50 000.00

Prijs basismodel

€ 37 900.00

CO2-uitstoot

130 g/km

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws