Rijtest: Range Rover Evoque SD4 (2011)

Range Rover Evoque rijtest

Het is al van 1997 geleden dat er een volledig nieuw model ten tonele verscheen binnen de Land Rover-familie, destijds was dat de Freelander die zijn debuut vierde. Deze Evoque krijgt zeer bewust de Range Rover badge opgespeld en dat is het eerste die het verschil tussen Range Rover en Land Rover moet duiden.

Land Rover maakte vorig jaar, bij de officiële voorstelling van de Evoque bekend dat de Evoque de Range Rover-badge krijgt. Hij mag daarom niet worden verward met de Vogue uitvoering op de Range Rover-modellen. Land Rover wil haar Range Rover-badge verder uitbreiden en positioneren als luxewagens, Land Rover moet het net daaronder uitvechten. Om die reden herkennen we vooral de Range Rover en niet de Freelander of Discovery. Let bijvoorbeeld op het interieur. Wie zelf ooit het geluk heeft gehad achter of naast het stuur te kruipen van een Range Rover in zijn nieuwste vorm, herkent meteen grote gelijkenissen. Let bijvoorbeeld op de middenconsole die ook hier op zijn minst een pluim verdient. De ronde schakelknop herkennen we van Jaguar modellen, de 4x4 knop wordt in de Evoque voor het eerst vervangen door een toetsencombinatie. Daar waar we bij de rest van het gamma een draaiknop moesten bedienen voor het verstellen van de ophanging, gaan we hier twee pijltjes bedienen. Verder biedt de middenconsole een enorm knap overzicht van nuttige sneltoetsen en een nog steeds traag navigatiesysteem. Dat infotainmentsysteem werd nog maar net vernieuwd maar blijft wat haperig werken, zeker bij een adresseninvoer in het GPS-systeem. Leuke optie in het infotainmentsysteem is het kunnen wijzigen van de interieurverlichting. Niet nieuw in de markt, wel nieuw voor het merk.

Range Rover Evoque rijtest


Zetten we ons in de stoeltjes, of neen, kijken we zelfs maar naar de stoeltjes, dan valt ons meteen de enorm sportieve inborst ervan op. We nestelen ons in bordeauxrode kuipstoeltjes die zich elektrisch laten verstellen. Ook achteraan herkennen we zeer sportieve zitjes die ook daar een enorm goede zit bieden; een zeer goede lendensteun en perfect geschikt voor lange ritten. Wij testten de driedeurs-variant, daar er ook een vijfdeursvariant is. Dat wil zeggen dat instappen voor passagiers achteraan, er zijn maar twee plaatsen, niet altijd even handig blijkt. De elektrische stoelen zijn wat traag van aard, wat ervoor zorgt ervoor dat je even moet wachten op voldoende ruimte om te kunnen doorstappen naar achteren toe. Land Rover zorgde voor een extra knop, aan de binnenzijde van de stoel, waardoor je de stoel iets vlotter naar voor kan brengen, de tegengestelde richting werkt dan weer niet.

Range Rover Evoque rijtest


Qua looks van buitenaf zijn we binnen de Autofans-redactie al fan van het eerste uur. Niet per sé omwille van de strakke lijnen, maar wel omwille van de ballen die Land Rover met deze Evoque toont. Al toen Land Rover haar LRX concept voorstelde op de autoshow in Parijs in 2008 zagen we er brood in. Verrassend genoeg liet Land Rover het concept nagenoeg ongemoeid en gingen we een week op pad met een wel zeer expressief model. Leuk om met een auto rond te bollen die wat opvalt in het grijze straatbeeld. Wie de Evoque langszij bekijkt merkt een enorm scherpe en dalende coupélijn op. De daklijn lijkt niet alleen af te lopen naar achteren toe, het is ook effectief zo. De grote 20 inchers zorgen ervoor dat de Evoque helemaal speciaal wordt. Voor- en achteraan merken we schitterende LED-verlichting op. Vooraan is ook de enige plek van de Evoque waar we langsbuiten zijn oorsprong in herkennen, achteraan doen we dat absoluut niet. Een heel klein achteruitraampje zorgt ervoor dat er vooral bumper en koffermetaal aanwezig is in de achterpartij. De speciale vorm van de achterlichten, opzichtige merkbadge en opzichtige spoiler op het dak, laat dat de kenmerken zijn van de Evoque.

Range Rover Evoque rijtest


Die kleine achterraam zorgt voor vele vraagtekens, maar laat ons toe jullie hierbij te vertellen dat het zicht naar achteren toe meer dan voldoende is. Er is geen zicht op overschot, maar je ziet wat je moet zien. Wat voor de meeste problemen zorgt op vlak van zicht rondomrond zijn de zijspiegels die een enorme vorm aannemen. Het zorgt er wel voor dat je alles ziet dat langs achter komt. Als we even verder doorgaan op de maten van de Evoque, dan komen we al snel bij de koffer terecht. Wie voor een coupé kiest krijgt 550 liter ter beschikking om bagage in te proppen. Gooi je de achterbank neer, dan beschik je over 1.350 liter. Dat is opvallend veel, gezien de indruk die hij qua maten langsbuiten achterlaat. Een mooie grote koffer dus die zich zonder laaddrempel perfect in- en uit laat laden. De vijfdeursvariant krijgt meer ruimte ter beschikking, die maten kan je op de officiële website van de constructeur terugvinden, hier.

Range Rover Evoque rijtest


Onder de kap van deze Evoque en zijn SD4-kentekens schuilt de nieuwe 2.2 viercilinder die we nog maar net testten bij de gefacelifte Jaguar XF en al een tijdje geleden ervaarden in de Citroën C5 Tourer. De Evoque is voorlopig gepland met 5 motorvarianten, in vier daarvan ligt ons 2.2 blok. Wij testten de 190 pk sterke variant met vierwielaandrijving en automatische achttraps-versnellingsbak. Net zoals in de Jaguar moet je ook in de Evoque geen vuurwerk verwachten. Het vermogen is meer dan voldoende en maakt de Evoque tot meer dan alleen vlot. Jammer alleen dat de gasrespons soms wat tijd inneemt, waardoor snelle tussenreacties van verstoord worden door een onwennige wachttijd. Eens op kruissnelheid promoveren we deze Evoque tot verruit de meest scherpe Land Rover binnen het huidige gamma. Een sportief onderstel en laag zwaartepunt zorgen ervoor dat deze crossover menig bochtenwerk te baas kan. We zijn er zeker van dat wanneer Range Rover op de proppen komt met een Supercharged variant, dat deze Evoque zich in een ongekende klasse mag positioneren.

Range Rover Evoque rijtest


Zowel binnen de stadsmuren als op snelwegen lijkt de Evoque zijn mannetje te kunnen staan. Het comfortabele onderstel is op hoge snelheden verrassend scherp en het verbruik valt er bijzonder goed mee. Wij hebben na 500 gereden kilometers een gemiddeld verbruik van 9,0 liter per 100 km opgemeten. Dat is voor een crossover in dit segment meer dan prima. We maken daarbij de kanttekening dat wie wil het gemiddeld verbruik makkelijk richting de 8 liter per 100 kilometer kan duwen. Daarbij komt je al richting de officieel opgegeven cijfers van Range Rover zelf, maar nog lang niet in de buurt. Die menen een gemiddeld verbruik van 6,5 l/100km te kunnen opmeten. Dat lijkt ons vooral theoretisch, of wij houden er een verkeerde rijstijl aan over. De CO2-uitstoot komt op 174 g/km.

Dat je even in de buidel moet tasten mag al van de eerste zin duidelijk zijn, daar maakten we immers duidelijk dat deze de Range Rover - en dus duurdere - badge opgespeld krijgt. De Coupé is beschikbaar vanaf 34.500 euro, voor de vijfdeursvariant betaal je minstens 33.800 euro. Voor 34.500 euro krijg je een Coupé in zijn basistrim, Pure genaamd. Verder bieden de Britten ook een Prestige (43.700 euro) en Dynamic (42.800 euro) variant aan. Duik je de opties in, dan mag je een totaalprijs van snel boven de 60.000 euro verwachten.

Tekst: Pieter Aertgeerts
Foto's: Fréderic Louis
Met dan aan Land Rover Belux voor de testwagen

Specificaties

Motor

2.2 SD4 turbodiesel

Vermogen

190pk

Koppel

420 Nm

Overbrenging

achttraps automaat

Aandrijving

vierwiel

Gewicht

1 620 kg

Topsnelheid

200 km/u

Prijs testwagen

€ 0.00

Prijs basismodel

€ 34 500.00

0 tot 100 km/u

10.00 sec

Gemiddeld testverbruik

9.00 L/100km

Min. kofferinhoud

550 L

Max. kofferinhoud

1 350 L

Laatst gepubliceerd

Reacties (19)

Plaats een reactie
Techno Patat 14:55
afbeelding van Techno Patat

Mooie foto's van een mooie wagen! Doen me een beetje denken aan de Urban cruiser reclames van Nissan :p!

Verder kan ik ook enkel maar boffen met deze wagen! Rijden heb ik nog niet gedaan, maar goed bekeken qua looks des te meer! Wat een leuke auto! Echt eens iets speciaals in het grijze BE autonet! Originele lijnen, koplampen, achterlichten, grote velgen toch nog vrij praktisch (de 5-deurs dan!) What's not to like?

(En een schitterend kleurtje overigens)

Yvesw 18:23
afbeelding van Yvesw

Hoeveel koste de testwagen? Want zo aangekleed ga je ze niet vlug zien rijden... :p

Yvesw 18:43
afbeelding van Yvesw

@Pieter: Daar schatte ik hem ook al ;)

Anonieme gebruiker 02:22
afbeelding van Anonieme gebruiker

" De vijfdeursvariant krijgt meer ruimte ter beschikking, die maten kan je op de officiële website van de constructeur terugvinden, hier."

Land Rover stond er blijkbaar op dat er toch ergens een link naar hun site in het artikel gestoken werd?

Yannick Degroeve 09:45
afbeelding van Yannick Degroeve

bangelijke foto's idd en mooie wagen. behalve die achterkant... lijkt alsof een designer zijn kleimodel liet vallen en dacht "he... dat ziet er nog niet zo slecht uit me dunkt!"

Kenny 19:32
afbeelding van Kenny

Ik vind hem ook mooi, maar zou wel kiezen voor de 5-deurs. Die lijkt meer evenwichtig. Het interieur is ook dik in orde, enkel een iets kleiner en dikker sportstuur zou niet misstaan bij de rest denk ik.

gtike 20:23
afbeelding van gtike

zéér mooie wagen !!!!

OAW 22:50
afbeelding van OAW

Prachtige auto, prachtig verslag en prachtige foto's. Kan het nog beter?

Anonieme gebruiker 08:34
afbeelding van Anonieme gebruiker

ja, hij staat sedert een week op mijn oprit en ik moet zeggen,HIJ RIJDT FANTASTISCH!!!!!!!!

Diego 00:44
afbeelding van Diego

We zijn gisteren naar de garage geweest en plannen om er een te kopen. Probleem is de late levering (nu al juni-juli 2012). Hetgeen waartussen we nog twijfelen is om de Pure te nemen met de opties die we nodig vinden (GPS, volledig leder, sensoren,.. De basics dus), of om de Dynamic te nemen met enkel GPS als optie. De laatste kost zo'n 3000 euro meer, maar is wel een stuk mooier vinden we. Het hangt er nu nog van af hoeveel we krijgen voor onze vorige wagen, een 5-jaar-oude 9-3 Saab cabrio die dankzij het faillissement waarschijnlijk niet veel meer zal opbrengen. We namen het beestje gisteren ook mee voor een testrit. Het was de 4x4 2.2l met 150pk. Jammergenoeg was het een automaat, wij verkiezen sowieso de manuele, wat wat spijtig was. Echter konden we wel al merken dat hij bijzonder zacht rijdt en behoorlijk wat trekkracht heeft, ookal voel je dat niet zo in de wagen. Het is slechts wanneer je naar de toerenteller kijkt, dat je beseft dat je vooruitgaat. Dit is absoluut niet slecht bedoeld, de wagen rijdt gewoon bijzonder zacht en aangenaam. Qua exterieur is het een 'mind-blowing' mooie auto, maar wat het interieur betreft kan je zelfs zeggen dat het het exterieur nog overtreft. Bijzonder mooi afgewerkt, groot scherm in het midden,... Gezellig en tegelijk modern, zoals we gewoon zijn van de Engelsen en de Italianen. We hebben thuis trouwens ook een Lancia Delta, wat al onze vierde Lancia in totaal is. Vroeger ook nog een Rover 825 gehad, dus we houden wel van een fraai interieur. Het enige wat we ietwat spijtig vinden is dat houtinleg praktisch niet mogelijk is. Enkel het dashboard zei de verkoper, en dat aan een flinke pak geld. Verder zéér de moeite waard!

Nu maar hopen dat die Saab nog wat opbrengt zodat de Dynamic haalbaar is.

Diego 00:48
afbeelding van Diego

Trouwens is het zo dat die spoiler enkel bij de Dynamic komt, in geen enkele andere uitvoering te verkrijgen. Misschien even aanpassen in je review. :)

RR 13:47
afbeelding van RR

In uw verslag wordt er gesproken over een achttrapsautomaat. Dit staat in contrast met wat onderaan in uw lijstje is opgenomen: 6-trapsautomaat...

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws