Rijtest + video: Renault Mégane R.S. Trophy-R (2020)

Renault Mégane R.S. Trohy-R Review Rijtest 2020

Circuitrecords zijn er om te breken en de laatst 10 jaar trekken autobouwers massaal naar de Nürburgring in een uit de hand gelopen wedstrijdje snelplassen. Renault heeft de snelste voorwielaandrijver voor dat circuit in handen. De Mégane R.S. Trophy-R is geboren.

Probleem in autoland, want Renault zette vorig jaar een dijk van een tijd neer op het Nürburgring-circuit. De opgepompte Mégane stoof zo snel over de Groene Hel dat 'ie het record van snelste straatlegale voorwielaandrijver op dat circuit op zijn palmares mocht zetten. Echter had de aangepaste Mégane zo weinig van doen met de normale Mégane dat Renault al voorzag dat het beticht zou worden van valsspelen. Om dat tegen te gaan besloot het Franse merk 500 exemplaren te bouwen van de Mégane met dezelfde set-up die gebruikt werd om het record binnen te halen. Het resultaat is deze Mégane R.S. Trophy-R.

AliExpress

De Trophy-R kan je dan ook zien als een soort van homologatiespecial. Niet om wettelijk aan iets te voldoen, wel om de concurrentie de mond te snoeren. Amper 500 stuks zal Renault van deze meest extreme Mégane bouwen. Een auto die meer aanvoelt als een circuit-auto met een gelijkvormigheidsattest dan een straatwagen die zich thuis voelt op circuit. Zonder daar uiterlijk al hard mee te koop te lopen. Ja, de rode accenten, stickers en al even rode velgen zal je niet snel tegenkomen op een leasing-Mégane. Maar heb je geen kennis van opgepompte hothatches, dan zou je zo denken dat Kenny wat overdreef met auto-onderdelen van AliExpress.


Check hier onze video:


Om maar te zeggen dat ook wij niet warm lopen voor de looks van deze Trophy-R. En dat wil wat zeggen, gezien we een Yaris met strepen in onze redactievloot hebben. Nu goed, bij deze Trophy-R draait het natuurlijk niet om looks... maar wel om potentie. Zo heeft die hoodscoop vooraan daadwerkelijk een functie, is de motorkap van koolstofvezel en zijn de velgen lichter dan een anorexiapatiënt na een hongerstaking. Al zeker als je opteert voor de koolstofvezel-velgen. Jawel, dat las je goed. Een optie van 15.000 euro. Jep, ook dat las je goed...

130 kg eraf

Die velgen zijn het gevolg van een extreme zoektocht naar gewichtsbesparing door Renault Sport. Want overal waar ze konden besparen, werd er bespaard. Zo is de koolstofvezel motorkap goed voor 8 kilogram besparing. De achterbank, die moest er ook uit. Goed voor -25 kilogram. De EDC-automaat van de reguliere Mégane R.S., die werd dan weer ingewisseld voor een handbak. Leuker... én 35 (!) kilogram lichter. Dunnere ramen, minder isolatie, de achterwielsturing (4Control) werd buiten gezwierd, zelfs de sleutel werd vervangen door een goedkoop ogende bankkaart met knopjes op. Oh wacht, dat is standaard bij Renault.

Renault Mégane R.S. Trohy-R Review Rijtest 2020

Het resultaat is een gewichtsverlies. Gelukkig. Eentje van maar liefst 130 kilogram. Waardoor de Trophy-R zo'n 1.3 ton op de weegschaal zet. Nog steeds zwaarder dan een Porsche 911 uit de jaren 80... maar voor een moderne "sportwagen" die zich moest laten baseren op een massavolumemodel is dit een serieuze overwinning. Renault Sport had verder kunnen gaan, al had het dan moeten morellen aan de structuur en het assemblageproces van de Mégane. Ietwat té extreem voor een auto die maar een oplage van 500 stuks heeft natuurlijk.

Onderstel boven pk's

Het was Renault Sport dus duidelijk te doen om de optimalisatie van wat ze al hadden of aan konden. Eigenaardig genoeg blijft de motor voorin onaangepast. Al hoopt Renault zo de betrouwbaarheid te kunnen garanderen. Daarnaast: auto's worden niet de facto sneller met meer pk's op de Nürburgring. Aan een stoplicht zonder twijfel, op een bochtig parcours heb je meer belang bij een puik onderstel.

Renault Mégane R.S. Trohy-R Review Rijtest 2020

Om maar te zeggen dat het misschien een slimme zet was om de 1.8 viercilinder turbobenzine ongemoeid te laten. Want met 300 pk en 400 Nm koppel is dat natuurlijk al geen stumperd. Hij reageert trouwens responsiever in deze Trophy-R. Dankzij het gewichtsverlies natuurlijk. Al heeft de betere stromende uitlaatlijn van Akrapovic daar ook iets mee te maken. Een uitlaat waarvan we nog steeds niet begrijpen hoe Renault die gehomologeerd heeft gekregen voor de openbare weg. Denk het geluid van een Abarth 695... op energiedrank en met darmproblemen. Want het gerommel, geplof en lawaai horen bijna niet thuis op de openbare weg.

Burenruziezoeker

Nu, er is ook een comfortstand in de Trophy-R die het geluid wat tempert. Alleen... waarom zou je in een comfortstand willen rijden in een volbloed racewagen? Dat is zoals een Toyota Prius in Sport zetten: Not done. De paardjes de vrije - auditieve - loop laten gaan is dan ook de boodschap! Tegen wil en dank van je buurman die spontaan zijn tas koffie laat vallen als je de Trophy-R 's ochtends tot leven roept. Dan had je maar je oprit niet 10 centimeter hoger moeten leggen waardoor al het water naar mijn oprit afvloeit, Ronald! Enfin... we wijken af.

Renault Mégane R.S. Trohy-R Review Rijtest 2020

Want hoe rijdt deze Mégane R.S. Trophy-R eigenlijk? Tenslotte niet onbelangrijk, gezien hij daarvoor werd gebouwd. Wel, initieel val je niet meteen achterover. Want met 300 pk is dit geen auto die je ingewanden tegen je ruggengraat drukt bij acceleraties. De vermogensopbouw van de 1.8 is daarenboven zeer voorspellend. Een minieme turboleegte bij het vloeren van het gaspedaal waarna het geheel in een mooie lijn opbouwt richting de rode zone. De koppelcurve lijkt daarbij zo vlak dat je er een muntstuk op kan laten balanceren.

Meesterlijk

Waarmee we niet willen zeggen dat deze Trophy-R traag is. Bij god nee. Alleen is de motor niet explosiever dan die van de Volkswagen Golf R of Honda Civic Type-R. Het is echter bij het sturen dat het ware DNA van deze Trophy-R naar boven komt. De mechanische grip dat deze rakker neer weet te zetten... heb ik nog nooit gevoeld op een straatlegale voorwielaangedreven auto. De balans is meesterlijk, de achterkant laat zich meesturen alsof 'ie beschikt over achterwielsturing en de voortrein... eenmaal het sperdifferentieel in actie schiet... meesterlijk.

Renault Mégane R.S. Trohy-R Review Rijtest 2020

Dan hebben we het nog niet eens gehad over de remmen, een ander meesterwerk van Renault Sport. Toch als je voor één van de 30 Trophy-R's ging met Carbon Pack. Een exclusief model van het al exclusieve model. Die krijgen namelijk koolstofvezel-keramische-remmen op de vooras. Van de goede soort. Want zelfs met koude temperaturen is de beet acceptabel. Eenmaal op temperatuur stoppen ze deze Mégane R.S. Trophy-R sneller dan een betoging in China. Dat die remmen via het Carbon Pack de prijs van deze rakker naar 80.000 euro brengen, dat is een ander verhaal.

Rijden is weten

Want je kan jezelf de vraag stellen; is deze Trophy-R zijn centen waard? Vanop een afstand alvast niet. Want met een vanafprijs van 55.000 euro, opties zoals die koolstofvezel velgen van 15.000 euro en een prijs van 80.000 euro voor de 30 exemplaren met Carbon Pack is het compleet ridicuul natuurlijk. Het blijft namelijk een Mégane. Met een wat verouderd interieur, de aandrijving op de voorwielen en met twijfelachtige styling-upgrades. Want voor dit geld koop je gerust een BMW M2 Competition of zelfs een tweedehandse Porsche Cayman met genoeg cilinders (lees: 6).

Renault Mégane R.S. Trohy-R Review Rijtest 2020

Eenmaal er mee gereden begrijpen we deze Mégane R.S. Trophy-R - en zijn prijs - volledig. Dit is het antwoord op de vraag: wanneer mogen ingenieurs nog eens helemaal hun goesting doen? Het resultaat is een auto die meesterlijke prestaties, ongelooflijk veel emotie en een grimas van hier tot in Dieppe weet op te wekken. De keerzijde van die medaille? Sja, dat ingenieursvrijheid niet goedkoop komt. Je kan bijvoorbeeld voor die gelden een Alpine A110 S kopen met dezelfde motor achterin, achterwielaandrijving en evenzeer een plezant karakter. Al is die niet gelimiteerd tot 500 stuks natuurlijk.

Conclusie

De beste auto’s worden niet gecreëerd door de marketing. Nee, de beste auto’s ontstaan wanneer ingenieurs vrij spel krijgen. Deze Renault Mégane R.S. Trophy-R is daar een perfect bewijs van. Hij speelt op een ander niveau dan zijn concurrenten. Al kost hij natuurlijk ook een stuk meer dan die concurrenten. Hoe dan ook, qua “homologatispecial” kan deze rakker zeker tellen. Een future classic. Zegt dat Autofans het gezegd heeft.

Renault Mégane R.S. Trohy-R Review Rijtest 2020

Specificaties

Motor

1.8 turbobenzine, vier-in-lijn

Vermogen

300pk

Koppel

400 Nm

Overbrenging

6-bak manueel

Aandrijving

voorwiel

Gewicht

1 306 kg

Topsnelheid

262 km/u

Prijs testwagen

€ 80 000.00

Prijs basismodel

€ 55 000.00

0 tot 100 km/u

5.40 sec

Gemiddeld testverbruik

10.20 L/100km

CO2-uitstoot

180 g/km

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Techno Patat 12:36
afbeelding van Techno Patat

Die carbon velgen zijn het eerste dat ik af zou nemen, langs de kant leggen, setje alu velgen erop en af en toe eens uithalen voor een rit naar de zachte Nederlandse wegen! Want ik vermoed dat deze ook keihard geveerd staat :p?

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws