Rijtest: BMW X5 xDrive40e (2016)

bmw-x5-xdrive40e-autofans

In de zoektocht naar een groen imago laat BMW haar eDrive aanbod lustig groeien. In dit geval letterlijk, want de noeste X5 kan je voortaan ook opladen aan het stopcontact. Reden genoeg om hem aan een niet zo alledaagse test te onderwerpen. Want wat als je de eDrive nu ééns niet alle dagen zou opladen? Is hij dan nog steeds zuinig?

Moeten we de leasingspecialisten rondom ons geloven, dan rijden er een hele boel plug-inhybrides rond in België die nooit een stopcontact zien. De aankoop ervan is puur voor de belastingvoordelen. Totaal niet de bedoeling van zo'n PHEV natuurlijk, want net die elektrische range zou er voor moeten zorgen dat woon-werk-verkeer kan gebeuren zonder dat de verbrandingsmotor hoeft aan te slaan. Tijd dus om te onderzoeken hoe zuinig zo'n plug-in is zonder zijn oplaadcapaciteiten echt te gebruiken.

Motor(en)

De X5 xDrive40e is niet zoals velen denken voorzien van een zware 4.000 cc grote motor, de benzine vloeit naar een gewone modale viercilinder. Een pittig blok, dat dan weer wel. Goed voor 241 pk. Daarbij komt ook nog de elektrische kracht van die andere motor. Met 111 pk een duidelijk aanwezig item qua vermogen en net zoals die viercilinder benzine héél stil. Het is pas wanneer je het eco-rijden laat voor wat het is dat de wagen van zich laat horen.

Porsche-Centre-Antwerpen

Het samengestelde vermogen tikt af op 313 pk en 450 Nm koppel. Genoeg om de 2.265 kg wegende SUV in 6,8 seconden van 0 tot 100 km/u te voeren. De CO2-uitstoot van 77 g/km is in zijn klasse ook prima. De concurrentie komt hard maar vergelijkbaar aan. Denk maar aan de Volvo XC90 T8, Mercedes GLE 500e en de Porsche Cayenne S E-hybrid. Die laatsten doen beide beroep op zes cilinders, de Volvo heeft ook een viercilinder aan boord. Genoeg over de anderen, hoe bakt de X5 zijn broodjes af?

bmw-x5-xdrive40e-autofans

Als een onverlaat

We komen nu terug op onze intro, hoe zou het zijn moesten we hem NIET elke dag braaf opladen. Een proefproject: Woon-werk verkeer van 30 km enkele rit. 85% van de tijd rijden we op de snelweg en er is op het werk gedurende de hele testweek geen stekker vrij. Thuis hetzelfde. Dan resten enkel nog de publieke oplaadpalen. Bij de supermarkt pochen ze met hun gratis 30 minuten laadpalen. Wij pluggen onze X5 in en gaan langer dan 30 minuten winkelen. Bij terugkomst laat de wagen ons weten dat er slechts 3 km is bijgepompt. Niet echt indrukwekkend op een totaal van 35 km elektrische autonomie. Kortom, dat is bijna net genoeg om de parking terug af te geraken.

bmw-x5-xdrive40e-autofans

Gelukkig kunnen alle BMW PHEV’s zichzelf voorzien van wat extra charge op de snelweg. Tot 120 km/u kan je puur elektrisch rijden, maar slimmer is om die elektronen pas vrij te laten voor of na de autosnelweg. Zet de eDrive modus in Max Save en de batterij laadt bij tijdens het rijden. Op slechts 25 km snelweg is de 9kWh li-Ion batterij circa 30% bij geladen. Genoeg om ons na de autosnelweg dus elektrisch naar huis te duwen.

Tijdens onze test reden we op dit principe vijf dagen rond en de benzinemeter gaf amper een krimp. Na die vijf dagen reden we nog twee dagen bijna uitsluitend snelwegkilometers. Bij dit gebruik zal je de naald wél zien zakken. Het resultaat? 12 liter per honderd kilometer. Dat is natuurlijk nog steeds mijlenver van het cijfer dat we bij elkaar reden met de X5 M maar ook stevig aan de horizon van het opgegeven normverbruik van 3,3 l/100 km. Toch verbaasde het ons niet, want op de autostrade moet die tweeliter het bijna volledig alleen doen. Enkel tijdens inhaalacties of gewoon puur vol-gas acceleratie springt de eBoost maximaal bij en krijg je het volle vermogen onder je rechtervoet. Schakelen doet de 8-traps automaat in max belasting pas bij 7.000 tpm. Het gaat dan vrij snel vooruit, ja.

 bmw-x5-xdrive40e-autofans-foto-1012.jpg (705.1 KB)  Invoegen

Hoe het zou moeten...

Volg je wel de gedachtegang van de PHEV, dan moet je de wagen elke dag braaf opladen aan het stopcontact. Gebruik je de standaard bijgeleverde lader, dan heb je 3 uur en 50 minuten nodig. Heb je een BMW i Wallbox hangen thuis dan gaat dat in 2 uur en 45 minuten. Al kan je nog wat verder gaan bij het ombouwen van je huis want ook een zonnelaadstation behoort tot de mogelijkheden.

bmw-x5-xdrive40e-autofans

Dit zijn de thuisoplossingen, hoe doe je het 'op een ander'? De ChargeNow-kaart zal je kunnen gebruiken om te betalen bij publieke laadpalen. Gewoon de RFID kaart tikken en de stekker in het stopcontact steken. Gebruikers krijgen een maandelijks overzicht en afrekening. Daarnaast heb je ook nog 'Evora'. Nee, je krijgt geen Lotus als back-up, wel is het een samenwerking met het Vlaams platform Publiek laden en enkele grote constructeurs (BMW, Audi, Nissan en Volkswagen). Simpel gezegd kan je een laadpaal in je buurt aanvragen om zo vlakbij thuis te kunnen opladen. Allemaal niet zo belangrijk voor de fleet-klanten natuurlijk, want die kunnen de kosten van hun Wallbox via wifi doorsturen naar hun baas.

Nog steeds leuk

We merkten tijdens het rijden op dat de X5 40e wat rijdynamiek moet laten liggen tegenover zijn niet 'geplugde' broeders. Heeft het iets met gewicht te maken, of gaat het om de manier waarop het vermogen naar de vier wielen wordt gebracht? Wij ervoeren – dit als enige euvel – alvast een sterkere neiging tot onderstuur. De voorwielen konden niet altijd netjes de stuurhandelingen volgen. Onze verwachtingen waren dan wel hoog, al het overige is zo goed als altijd. De perfecte combinatie van relatief sportief en heel comfortabel. Een leuke SUV/SAV die er iets bruter uitziet dan zijn concurrentie, schuldige? Laten we het op die die gigantische grille in de neus houden.

bmw-x5-xdrive40e-autofans

prijs

Vanaf 72.849 euro haal je een X5 xDrive40e in huis, particulier. In de leasingwereld gaat de prijs vlot over de 1.000 euro per maand. Gelukkig bespaar je nog op de BIV en wegentax. Concurrentie is er met de Porsche Cayenne e-Hybrid (333 pk, 89.177 euro) en sinds kort ook bij Mercedes met de GLE 500e (333+116 pk, 76.956 euro). Volvo heeft de XC90 T8 Twin Engine in de catalogus staan (320+87 pk, 80.350 euro).

Een Audi Q7 e-tron (258 pk, 82.910 euro) behoort ook tot de opties, al maakt deze gebruik van een dieselmotor in plaats van de benzines bij de concurrentie. Al mogen we ook - verkooptopper en buitenbeentje van dienst - de Mitsubishi Outlander PHEV (47.290 euro) niet vergeten.

Conclusie

Eindelijk een leuk én veel betaalbaarder alternatief voor een Porsche Cayenne E-Hybrid die de markt al langer vast heeft. Er is qua uiterlijk zo goed als niets dat weggeeft met een hybride te rijden en misschien had dat wel wat meer in de verf gezet mogen worden. Oké, gifgroene remklauwen hoeven nu ook weer niet. Qua profijt aan de pomp doe je zeker een zaak, zelfs al rij je hem op de minst ideale manier, zoals wij dus. Het eDrive systeem laat zich simpel bedienen. Het laden gaat ondanks de relatief kleine accu vrij traag dus verwacht geen Tesla-Supercharger-tijden op dat vlak. De X5 richt zich -logischerwijs- op de brave chauffeur die zijn gaspedaal niet elke rit tot het einde wil duwen. De X5 xDrive 40e kon ons zeker bekoren. De alternatieve oplossingen voor het thuisladen zijn ook interessant; met name het Evora-project.

Specificaties

Motor

2.0 vier-in-lijn turbo benzine + elektrisch

Vermogen

313pk

Koppel

450 Nm

Overbrenging

8-traps-automaat

Aandrijving

vierwiel

Gewicht

2 265 kg

Topsnelheid

210 km/u

Prijs testwagen

€ 92 800.00

Prijs basismodel

€ 72 000.00

0 tot 100 km/u

6.80 sec

Min. kofferinhoud

500 L

Max. kofferinhoud

1 720 L

CO2-uitstoot

77 g/km

BIV

€ 42.00

Rijtaks

€ 290.00

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws