Rijtest: Porsche Macan facelift (2019)

Rijtest: Porsche Macan facelift

De kleinste SUV van Porsche gaat aan de facelift, waardoor Macan weer fris voor de dag komt. Wij gaan alvast op pad met de 245 pk-sterke instapper die zich laat inspireren op de Volkswagen Golf GTI. Daardoor Porsche waardig, deze "Macan GTI"?

Een kleine vijf jaar geleden kreeg Porsche Cayenne er een kleine broer bij. De Macan mag sindsdien de kwajongen spelen in Porsche's SUV-gamma. Vandaag hertekenen de ingenieurs en designers Porsches kleinste.

op de balk

De grootste zichtbare verandering? De lichtbalk tussen de achterlichten. Porsche heeft besloten dat alle modellen weer een streep tussen de lichtblokken achteraan moeten hebben. Net als in de jaren 90. Minder opvallend zijn de LED-koplampen en de hertekende voorbumper. Veel heeft zo'n Macan uiterlijk echter niet nodig, want het lijkt een ontwerp dat mooi ouder wordt, beter dan bij de grotere Cayenne.

porsche-macan-facelift-2019-rijtest-autofans

duimen op 't stuur

Binnenin zijn er meer wijzigingen. Die omvatten een nieuw stuurwiel met Sport Response-knop die je gewoon met je duim kan bedienen. Die knop laat je kiezen tussen verschillende rijmodi, "Sport" om de tunnel door te rijden met wat meer kabaal, "Comfort" om de langere afstanden te overbruggen. Porsche bouwt ook een 10,7 inch aanraakdisplay in de middenconsole, hoewel de Duitsers kiezen om de knoppenzooi in de middentunnel te behouden. Daardoor wordt het interieur erg druk.

porsche-macan-facelift-2019-rijtest-autofans

sportieve gti

Porsche maakt de nieuwigheden ook onzichtbaar. Zo is er een nieuwe instapmotor en verdwijnen de diesels uit het aanbod (#Dieselgate). Wij bolden met een Mambagroene instapper, die over 245 pk beschikt. Een tweeliter viercilinder is dat tegenwoordig. Of je die kan kennen? Ja hoor, een soortgelijke motor vind je terug in de Golf GTI, waarmee de Macan eigenlijk de sportieve crossover GTI wordt die je tot nog toe niet in het VW-gamma vond.

porsche-macan-facelift-2019-rijtest-autofans

Maar zeggen dat de Macan gewoon een dure GTI is, is respectloos. Want het verdient een pluim dat ze bij Porsche weten hoe ze een verhoogd model moeten laten sturen als een lekkere hothatch. Dat begint al bij de instap, waarbij je lager zit dan je verwacht van een crossover. Verder zet de Macan zich strak op het asfalt, dolt hij met je door de bochten alsof het een pluimgewicht is. Op zich is dat niet veranderd en laat dat een pluspunt zijn. Hij blijft de concurrentie voor met zijn scherpe en snedige rijgedrag. Wel is het zo dat de 245 pk sterke tweeliter maar net volstaat wanneer je hem blijft geselen, iets wat je bij een Porsche eigenlijk niet zou verwachten. De 354 pk sterke S-versie zou hier een mouw aan kunnen passen en kost met zijn V6 amper meer dan de instap-Macan... toch naar Porsche-normen.

porsche-macan-facelift-2019-rijtest-autofans

conclusie

Porsche heeft gewacht tot de concurrentie haar duivels ontbond om deze Macan een facelift te geven. Om te zien hoe veel ze nu precies moesten gaan bijschaven om een stap voor te blijven. Met bijgewerkte technologieën en aangepaste motoren geeft Porsche de concurrentie nog steeds het nakijken. Al kijken ze nu op een brede lichtbalk in de hertekende achterkant.

Specificaties

Motor

2.0 turbo benzine, vier-in-lijn

Vermogen

252pk

Koppel

370 Nm

Overbrenging

automaat dubbele koppeling, 7 versnellingen

Aandrijving

vierwiel

Gewicht

1 770 kg

Topsnelheid

225 km/u

Prijs basismodel

€ 63 500.00

0 tot 100 km/u

6.70 sec

Gemiddeld testverbruik

9.00 L/100km

Min. kofferinhoud

500 L

Max. kofferinhoud

1 500 L

CO2-uitstoot

185 g/km

BIV

€ 2 113.00

Rijtaks

€ 454.00

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Tomse 02:36
afbeelding van Tomse

'waarmee de Macan eigenlijk de sportieve crossover GTI wordt die je tot nog toe niet in het VW-gamma vond.'
En de Cupra ateca dan?!

Yvesw 09:09
afbeelding van Yvesw

Proest

Carlos 07:20
afbeelding van Carlos

Hier is de lichtbalk beter in proportie dan bij de Cayenne. Telkens ik de nieuwe Cayenne zie rijden, denk ik toch dat iets niet klopt aan de achterkant. Bij de Macan is dat niet. Misschien omdat de bolling van de koffer bij de Macan beter past dan bij de grotere broer...

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws