Rijtest + video: Ford F-150 Lightning (2022)

Ford F-150 Lightning EV test review belgie info

Het is de bekendste pick-up ter wereld en op bepaalde momenten de meest verkochte auto ter wereld, waardoor de Ford F-150 zijn ecologisch steentje bij te dragen heeft. Dat doet hij nu in de vorm van de volstrekt elektrische F-150 Lightning. Wij trokken de Ardeense wildernis in met deze monoliet van een elektrische pick-up.

Hoewel via grijze import vooral de Dodge Ram in ons Belgenland her en der een onderkomen vindt, is het daadwerkelijk de Ford F-150 die zich het lintje van "meest populaire pick-up ter wereld" op mag spelden. Waardoor het niet zo onlogisch is dat Ford besluit net zijn best verkopende product te elektrificeren. Want hoewel een elektrische pick-up in onze Europese oren buitenaards lijkt, zitten ecobewuste Amerikanen hier daadwerkelijk op te wachten. Is dat nu iets, zo'n F-150 Lightning? Wel, we zochten het uit op Belgische bodem!


Bekijk hier onze videoreview:


Internationaal proevertje

Er zijn van die momenten waarvan je weet dat het een eenmalige opportuniteit is. Twee dagen lang doorheen de Ardennen crossen met een elektrische pick-up van Ford is daar zo eentje van. Want Ford Europa heeft momenteel absoluut geen plannen om de elektrische F-150 te introduceren op onze Belgische markt. Dit is dus een proevertje van wat Ford aan het uitsteken is aan de andere kant van de grote plas.

Ford F-150 Lightning EV test review belgie info

Aan onze kant van de plas volgt Ford namelijk een andere electro-strategie. Zo hebben we al de Mustang Mach-e en krijgt die binnenkort nog gezelschap van een momenteel naamloze compacte elektrische crossover die zijn fundamenten deelt met de Volkswagen ID.3. Busjesfans mogen van Ford Europa dan weer beroep doen op de E-Transit. Een relatief bescheiden gamma van elektrische auto's. Waardoor de F-150 Lightning wel eens dé meest populaire EV van Ford kan worden wereldwijd.

Amerikaanse vlag? Uiteraard!

Wat zo'n F-150 Lightning nu juist is? Een net geen 6 meter lange pick-up met vortig performante aandrijflijn en een gigantische accu. Een soort van Amerikaanse interpretatie van de elektrische auto. Eentje waar meer en groter, de facto beter is. Visueel loopt de elektrische versie alvast niet te ver weg van het origineel met verbrandingsmotor. De gigantische snuit met doorlopende ledstrip tekent ook hier present, de flank kent dat typische knikje in de raamlijn van de voorste passagiers, de zijspiegels zijn dan weer groot genoeg om een Boeing op te parkeren en de laadklep spelt trots het typeplaatje "F-150".

Ford F-150 Lightning EV test review belgie info

De overstap naar de elektrische variant zit 'm dus in de details. Zo krijgt hij specifieke velgen die van 18-duim groeien tot maar liefst 22-duim (Pimp My Ride, iemand?), krijgt hij een subtiel oplaadpunt vlak achter het voorwiel, de letters "Lightning" op de flank van de laadbak en achteraan een Amerikaanse vlag met daarin een bliksemschicht verwerkt. Hoe dan ook, de Lightning behoudt het gebruiksgemak van de F-150 met verbrandingsmotor en voegt daar nog een grob extra snufjes aan toe.

Mega powerbank

Zo'n F-150 voorziet vooraan namelijk riant plaats voor de verbrandingsmotoren. Denk maar een een potige 5-liter V8. Sloop je zo'n motor uit het geheel en plaats je relatief kleine elektromotoren, dan blijft er natuurlijk een gapend gat over onder de motorkap. Insert de frunktest! Want de F-150 Lightning heeft een koffer vooraan (frunk) van maar liefst 400 liter. Of anders gezegd, voorin deze F-150 Lightning krijg je ongeveer evenveel kofferruimte als in een Polestar 2. En dan heb je natuurlijk ook nog de laadbak van 1.7 meter lang!

Ford F-150 Lightning EV test review belgie info

In die laadbak vind je trouwens exclusief op deze elektrische versie een stopcontact dat tot 7.2 kW aan stroom kan leveren. Om je een idee te geven: dat zijn 3 Airfryers die tegelijkertijd draaien terwijl een standkachel je tentje opwarmt. Kamperen, het zal nooit meer hetzelfde zijn... en een stuk harder ruiken naar ovensnacks. Enfin, Ford noemt het alvast haar Pro Power Onboard-systeem en dat systeem moet uiteraard vooral werkmannen op hun wenken kunnen bedienen. Voor de volledigheid: basisversies van de Lightning krijgen enkel een 2.4 kW VTL-systeem terwijl de hogere uitvoeringen 7.2 kW kunnen verdelen via 11 stopcontacten in de cabine en het laadbed en nog eens 2.4 kW via een stopcontact in de voorste kofferbak verdelen.

Sprintkanon

Bij deze hebben we dus al bewezen dat de F-150 Lightning kan fungeren als een enorm uit de kluiten gewassen powerbank. Maar wat zit er eigenlijk onder de carrosserie? Om te beginnen megalomane accu's. Op de Standard Range spreken we al over 98 kWh netto terwijl de Extended Range die accu doet groeien naar maar liefst 131 kWh! Wij waren onderweg met zo'n Extended Range die meteen ook mag beschikken over 580 pk en 1.050 Nm koppel.

Ford F-150 Lightning EV test review belgie info

Dat vermogen wordt opgewekt door twee elektromotoren (één op elke as) waardoor de F-150 Lightning beschikt over vierwielaandrijving. Dat zegent de pick-up met offroadkwalificaties maar zorgt ook voor hallucinante sprintcijfers. Want hoewel deze elektrische knaap ei zo na 3 ton in de weegschaal legt, sprint hij wel in 4.5 seconden naar de honderd. Veel te snel voor een voertuig van zo'n omvang. En ook veel te amusant.

Range en prijs

Al stopt de pret daar niet, want naast vortig snel, legt de F-150 Lightning ook een voortreffelijk rijgedrag voor. De rit is zoet en zacht, de cabine uitstekend gedempt en de stoelen comfortabel genoeg om op roadtrip te gaan. Amerikanen weten hoe ze lange afstandsauto's moeten bouwen en dat komt ook hier weer naar boven. De vraag is natuurlijk hoe ver je met zo'n elektrische F-150 kan geraken. Wel ook dat valt eigenlijk mee. Niet in het minst door de grote accu. Ford geeft een range van zo'n 514 kilometer op - wat zich vertaalt naar een verbruik van 25 kWh/100 km -, wij reden bij momenten amper 22 kWh/ 100 km bij elkaar. Toegegeven, dat is relatief veel voor een EV... maar niet voor een EV met deze proporties

Ford F-150 Lightning EV test review belgie info

Dan komt ook de prijs nog even indruk maken. In de US of A heeft deze F-150 Lightning een basisprijs van amper 51.000 dollar. Straffer nog, de staat geeft je nog een taxreductie van 7.500 dollar op deze knaap. Of anders gezegd, voor amper 43.500 dollar parkeer je deze mastodont op je American Driveway! En om je een idee te geven, de Dollar staat tegenwoordig gelijk aan de Euro. Dus voor minder geld dan een basis ID.3 hier in Europa, rijd je in Amerika met deze F-150 Lightning. Ergens gaat er dan toch iets economisch fout in Europa, niet?

Conclusie

Tegen 2024 zal Ford zeven elektrische auto's in haar gamma hebben staan in Europa. Deze F-150 Lightning zal daar - spijtig genoeg - geen deel uit van maken. Zonde, want ook als een compleet elektrisch model weet deze iconische pick-up te overtuigen. Anderzijds: hoort een 6 meter lange mastodont thuis op onze Belgische wegen? Waarschijnlijk niet. Maar in de Verenigde Staten is dit een no-brainer.

Ford F-150 Lightning EV test review belgie info

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws