Brugdag special edition: tien bruggen die je gedaan moet hebben

top bruggen die je gedaan moet hebben

Ben jij ook thuis op deze druilerige vrijdag-brugdag? Haal dat boekje met die vakantieplannen al maar boven dan, wij maken een lijst van de tien bruggen die je gedaan moet hebben.

Met deze lijst maken we ineens van deze vrijdag een échte brugdag. Goed, nu dat gezegd zijnde zullen we de flauwe woordspelingen achterwege proberen te laten opdat we niet zouden beginnen praten als een Brugman. Dat zou namelijk een brug te ver zijn en dan zouden we met veel geld over de brug moeten komen als emotionele schadevergoeding aan onze lezers.

Storseisundbrua, Noorwegen

Noorwegen is een land van schitterende uitzichten en landschappen maar deze brug en bijbehorende omgeving behoort toch wel tot de top. Het is een van de acht bruggen van de Atlanterhavsveien ("de atlantische weg"). Google Maps locatie, foto door XDMag.

Brooklyn Bridge, New York City

De Brooklyn Bridge is ongetwijfeld een van de meest iconische onderdelen van Manhattan's skyline. Gebouwd in 1883 is ze eveens een van de oudste hangbruggen in de Verenigde Staten. De Brooklyn Bridge is waarschijnlijk een van de enige plaatsen ter wereld waar een vliegtuig over een wandelaar kan vliegen die dan weer over een auto kan wandelen die op zijn beurt dan weer over een boot kan rijden die dan ten slotte over een trein kan varen. Google Maps locatie, foto door Andrew C Mace.

Viaduc de Millau, Frankrijk

Iets dichterbij dan de vorige twee maar zeker niet minder imposant. Het viaduct van Millau is een redelijk nieuwe (2004) tuibrug ontworpen door de gerenommeerde Britse architect Norman Foster. Het viaduct overbrugt de vallei van de Tarne en is de grootste voertuigenbrug ter wereld. Foto door dclicjardin, Google Maps.

Seven Mile Bridge, Florida

De Seven Mile Bridge in Florida is de verbinding tussen de stad Marathon op het eiland Key Vaca en het eiland Little Duck Key. Met 10,88km lengte was het zeker geen makkelijke opgave om deze brug te bouwen maar toch was de bouw van de brug nog een half jaar vlugger klaar dan voorspeld was. Google Maps, foto door smilla4.

Glen Canyon Bridge, Arizona

Een gigantische stalen constructie waarvan je je afvraagt hoe ze die ooit hebben kunnen bouwen, zo kan je de Glen Canyon Bridge in de Verenigde Staten het best omschrijven. De brug draagt US Route 89 over de Colorado rivier. Foto door olibac, Google Maps link.

Sutong brug, Jiangsu, China

De Sutong brug is ongetwijfeld de nieuwste brug op deze lijst. Pas geopend in 2008 is zij de verbinding tussen de Chinese steden van Nantong en Changsu. De brug zorgt ervoor dat de pendeltijd tussen de twee steden van een vier uur durende bootrit nu nog maar een uur met de auto duurt. Foto door anr2008, Google Maps.

Golden Gate Bridge, San Francisco

De bekendste brug op deze lijst waarschijnlijk want de Tower Bridge in Londen zullen we achterwege laten. Niet omdat ze niet mooi is, wel omdat het drukke verkeer erop wel eens voor slechte ervaringen kan zorgen met de auto. De Golden Gate Bridge is rood, groot en verbindt San Francisco met Marin County over een lengte van 2,7 kilometer. Foto door stuckincustoms, locatie op Google Maps.

Øresundsbron, Denemarken - Zweden

De Øresundsbron is een deel van de grensovergang tussen de Deense hoofdstad Kopenhagen en de Zweedse stad Malmö. Om het vliegverkeer van en naar Kopenhagen niet te storen is het eerste deel een tunnel. Met een kunstmatig eiland ongeveer halverwege komt de weg weer boven water en gaat hij over in de Øresundsbron. Met een gecombineerde lengte (brug + tunnel) van 12 kilometer is het ongetwijfeld de langste grensovergang ter wereld. Google maps, foto door newsoresund.

Mackinac Bridge, Michigan

De derde langste hangbrug ter wereld en de langste afstand tussen twee palen in het westelijke halfrond. De Mackinac brug in Michigan is al sinds zijn opening in 1957 een imposant staaltje techniek. De brug draagt dan ook de bijnamen Mighty Mac en Big Mac. Foto door Stankus, Google Maps.

Sydney Harbour Bridge, Sydney

Schaars zijn de foto's van de Australische stad Sydney zonder de iconische Harbour Bridge. De brug is 134 meter hoog en is zo de hoogste stalen boogbrug. De brug is zeker een bezoek waard, al is het alleen maar voor het schitterende uitzicht op de haven en het operagebouw. Google Maps, foto door russeljsmith.

Auteur: Auteur: Nathan
Reacties: 6 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (6)

Plaats een reactie
Pieter A. 13:15
afbeelding van Pieter A.

De Golden Gate Bridge heb ik gedaan, maar daar stopt het ook uit dit lijstje ;)

Wim 15:48
afbeelding van Wim

Bij mij Golden Gate bridge, Brooklyn bridge en Glen Canyon bridge. De viaduc de millau wil ik zeker wel eens doen en die van Denemarken-Zweden zal er ook nog wel van komen.

Dequal 16:44
afbeelding van Dequal

Die hele kustlijn van Noorwegen staat nog altijd op m'n to do-lijstje voor een roadtrip. Prachtige weg langs de kust daar.

B4 21:28
afbeelding van B4

Hier blijft het alleen bij de Brooklyn Bridge. Er zijn zoveel bruggen die de moeite waard zijn, denk maar aan de Pont de Normanie bij Le Havre, Queen Elizabeth II Bridge Londen of de Rainbow Bridge van Tokyo.

De Sydney Harbour Bridge is ook via een niet alledaagse manier te bezoeken: www.bridgeclimb.com

Kevin 21:38
afbeelding van Kevin

de brug van Denemarken naar Zweden is zeker de moeite waard, zelfs als jochie van een jaar of 15. De Atlantische weg staat ook zeker op mijn to-do-list. En de Milau-brug ook nog. :)

Nathan 17:13
afbeelding van Nathan

Bij mij enkel de Oresundsbron en het viaduct van Millau nog maar. Reeds tweemaal in Noorwegen geweest maar nog steeds niet de Atlanterhavsveien gedaan, schande eigenlijk.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws