Alfa Romeo: “Tonale krijgt misschien toch Quadrifoglio-versie”

Alfa Romeo Tonale 2022

De Tonale is nog maar net officieel onthuld of de Alfa Romeo-wandelgangen gonzen alweer van de geruchten. Zo is de krachtigste versie van de nieuwe SUV voorlopig 275 pk sterk maar overweegt de constructeur naar eigen zeggen een sterkere variant met — jawel — een klavertjevier op de flank.

Alfa Romeo gaat niet licht over zijn Quadrifoglio Verde-label. Zo sierde de exotische naam vroeger ook de vleugels van de Giulietta en zelfs de Mito, maar stripte de constructeur die modellen in 2015 genadeloos van hun klavertjevier wegens te weinig pit. Sindsdien slaagden enkel de Giulia- en Stelvio-derivaten met een dubbel geblazen V6-motor en ruim 500 pk aan vermogen voor het QV-toelatingsexamen. Ook voor de Tonale overwegen de Italianen nu naar eigen zeggen een waardige versie, en dat terwijl ze even geleden nog volhielden dat die er niet zou komen.

Toch Tonale QV?

In een interview met het Australische Drive heeft Daniel Tiago Guzzafame, productmanager bij Alfa Romeo, namelijk te kennen gegeven dat het idee van een Tonale Quardifoglio nog niet helemaal van de baan is. Sterker nog: Guzzafame gaf aan dat zo’n QV-versie voor elk toekomstig model op tafel ligt als een soort “merk binnen een merk”. De topman benadrukt echter wel dat die sterkere varianten steeds aan de nauwe vereisten van het label moet voldoen.

Alfa Romeo Tonale 2022

Desondanks hoeven we niet meteen op een versie met een enorme verbrandingsmotor te rekenen, want daarnaast moet het model volgens Guzzafame ook relevant blijven in de huidige markt. Als zo’n Tonale QV er al komt, dan is de kans dus groot dat die zijn extra vermogen uit elektrificatie haalt. Dat kan volgens de topman een hybride worden, maar de Tonale QV zou even goed de vorm van een zuiver elektrische SUV kunnen aannemen.

Dan maar Tonale EV?

Alfa Romeo kan ook niet anders dan de waarden van zijn Quadrifoglio Verde-label aan te passen, want binnen een aantal jaar is het bij de constructeur al helemaal basta met verbrandingsmotoren. Vanaf 2027 zou elke nieuwe Alfa Romeo namelijk zuiver elektrisch moeten zijn. Als ze het QV-label daarbinnen een plaats willen geven, kan de focus dus niet uitsluitend op grote, thermische motoren blijven liggen.

Alfa Romeo Tonale 2022

Het platform van de Tonale biedt volgens Guzzafame hoe dan ook de mogelijkheid op een zuiver elektrische versie, al is het nog niet zeker of die er wel komt. Het zou alleszins een logische stap zijn aangezien het model anders een levensduur van maximaal 5 jaar beschoren is. Alfa Romeo plant sowieso zijn eerste EV te lanceren in 2024, en dat wordt vermoedelijk een kleinere SUV op een gedeeld Stellantis-platform.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws