Deze 10 nieuw verkrijgbare auto’s zijn stiekem minstens 10 jaar oud (2024)

Tesla Model S tien jaar 2024

Een facelift kan af en toe eens wonderen doen, en niet alleen bij mensen. Ook in de autosector weten ze als de beste hoe ze modellen op leeftijd er weer piepjong moeten doen uitzien. Daardoor zou je wel eens durven vergeten hoe oud sommige auto’s wel niet zijn, zoals dit tiental tieners.

Een autoleven is kort, of toch in vergelijking met een mensenleven. Zo gaat het gemiddelde model doorgaans 7 jaar mee voor we erop beu gekeken zijn en alweer nood hebben aan iets nieuws. Er zijn echter altijd die uitzonderingen die de regel bevestigen want als een auto bij zijn lancering al een beetje voor was op zijn tijd, kan een facelift of twee zijn leven vaak nog net iets langer rekken… Al zijn er niet veel auto’s die over de 10 jaar geraken, maar sommigen doen het toch.

Tesla Model S (2012)

Tesla Model S tien jaar 2024

De Tesla Model S is een mooi voorbeeld van zo’n auto die voor was op zijn tijd, want die gaat alweer mee sinds 2012. Terwijl zowat de complete autosector toen nog sukkelde met elektrische stadswagens, pakte de Model S uit met baanbrekende technologie, flink wat luxe en een rijbereik van meteen zo’n 500 kilometer. Dat niet alleen, want naast de lauwwarme koekendozen van de concurrentie maakte de Model S de EV ook eindelijk cool dankzij zijn strak design en zijn bloedstollende acceleratie… En dat doet hij 12 jaar na datum eigenlijk nog steeds.


Fiat 500 (2007)

Fiat 500 tien jaar 2024

Je hoeft echter geen technologiewonder te zijn om lang mee te gaan, kijk maar naar de absolute koning der langlevende auto’s. Dat is de Fiat 500 en de reden voor zijn succes is niet ver te zoeken. Zelfs de volle 17 jaar na zijn lancering ziet de kleine stadswagen er namelijk nog steeds even knuffelbaar uit waardoor het autootje blijft verkopen, zelfs terwijl Fiat al een elektrische opvolger klaar heeft. De 500 is trouwens niet de enige Fiat die dit kunstje klaart: ook de Panda én de 500X zijn allebei meer dan 10 jaar oud.


Jeep Renegade (2014)

Jeep Renegade tien jaar 2024

Als de Fiat 500X oud is, mag het dus niet verwonderen dat zijn platformgenoten dat ook zijn. En inderdaad: begin dit jaar liet Jeep weten dat de Renegade in 2024 zijn tiende verjaardag viert. Toch zijn de Italiaanse Amerikanen nog niet klaar om er afscheid van te nemen want voor de gelegenheid trakteren ze de SUV op gloednieuw infotainment en een digitaal bestuurdersdisplay… Genoeg dus om nog een paar jaartjes mee te kunnen.


Porsche Macan (2014)

Porsche Macan tien jaar 2024

Een auto waarvoor het wel bijna einde verhaal is, is de Porsche Macan met verbrandingsmotor. Dat geldt althans in Europa, want vanaf midden 2024 beantwoordt Porsches compactere SUV niet meer aan de nieuwe veiligheidsnormen van de EU. Daarbuiten blijft de Macan wel nog even in de showrooms staan, en dat na nu al 10 jaar op de markt. Die showrooms zal hij dan wel moeten delen met zijn zuiver elektrische opvolger, de Macan EV.


Mazda 2 (2014)

Mazda 2 tien jaar 2024

Ook de Mazda 6 gaat binnen een paar maanden uit productie na 12 jaar op de markt, maar dat is niet de enige tiener binnen het Japanse merk. Hun kleinste hatchback, de Mazda 2, werd namelijk gelanceerd in 2014 wat hem eveneens een gezegende leeftijd oplevert. Dat zou je er echter niet aan zeggen want eigenlijk staat hij nog steeds mooi tussen recentere modellen van het merk… Al zijn die ook niet allemaal zoveel recenter, want zowel de CX-3 als de MX-5 gaan inmiddels ook al 9 jaar mee.


Jaguar F-Type (2013)

Jaguar F-Type tien jaar 2024

Hetzelfde liedje horen we in het gamma van Jaguar want daar wordt de F-Pace dit jaar 8 en gaan de XE en de XF zelfs al 9 jaar mee. De oudste der hedendaagse Jag’s is echter de F-Type, want die kennen we alweer sinds 2013. Dat zou je er echter niet aan zeggen want hij werd een paar jaar geleden nog opgefrist, waarbij vrijwel de complete neus gemoderniseerd werd. Het mocht echter niet baten want motor per motor moeten we afscheid nemen van de F-Type, te beginnen met de heerlijke V8 afgelopen jaar.


Mini Cooper (2014)

Mini Cooper tien jaar 2024

Vind je de facelift van de Jaguar F-Type al ingrijpend, wacht dan maar tot je die van de Mini Cooper ziet. Dat is namelijk hoe we elk exemplaar van de ‘nieuwe’ Mini hatchback tegenwoordig moeten noemen maar laat je niet misleiden, want écht nieuw is die niet. Zo gaat het in het geval van de versies met verbrandingsmotoren om een extreme facelift die vooral de achterpartij en het interieur grondig herschikte — in tegenstelling tot de elektrische Cooper die wél helemaal nieuw is. Zelfs de motoren werden herzien waardoor hij wel écht de grenzen aftast tussen facelift en nieuw model… Maar nee, hij is nog steeds gewoon gebaseerd op de Mini die in productie ging in 2014.


Maserati Quattroporte (2013)

Maserati Quattroporte tien jaar 2024

Maserati heeft daarentegen minder moeite gedaan om zijn tieners jong te houden. In zijn inmiddels elfjarige carrière kreeg de Quattroporte namelijk maar weinig visuele wijzigingen en hetzelfde geldt voor de Ghibli, die maar iets later in 2013 op de markt kwam. Daardoor zien ze er intussen helemaal anders uit dan de nieuwe lichting aan Maserati’s — zoals de GranTurismo en de Grecale — en aflossing is zelfs nog niet meteen in zicht. Zo krijgt de Quattroporte pas een elektrische opvolger in 2028 en de Ghibli wordt zelfs niet meer vervangen.


Lamborghini Huracan (2014)

Lamborghini Huracan tien jaar 2024

Nog zo’n klinkende Italiaan op leeftijd is de Lamborghini Huracan, al zou je dat er misschien niet aan zeggen. Toch gaat de supercar al mee sinds begin 2014 wanneer hij de fakkel overnam van de Gallardo — juist, dàn merk je plots hoelang dat geleden is. Al die tijd werd de Huracan fris gehouden met nieuwe versies waaronder de STO in 2021, de Tecnica in 2022 en de Sterrato vorig jaar, maar aan alle liedjes komt een einde. Zo krijgen we naar verluidt nog dit jaar een opvolger te zien, die in 2025 in productie moet gaan met een plug-inhybride aandrijflijn.


Renault Twingo (2014)

Renault Twingo tien jaar 2024

Wat hadden we hier graag gemeld dat de Renault Zoë nog steeds volhoudt na 12 jaar op de markt, maar dat kunnen we eigenlijk niet. Binnen amper een maandje trekken de Fransen namelijk letterlijk en figuurlijk de stekker uit hun iconische EV, maar dat is niet de enige elektrische Renault op leeftijd. Ook de Twingo staat namelijk al 10 jaar in de showrooms, al deed die dat aanvankelijk wel met een gamma aan benzinemotoren. Inmiddels is de enige die nog overleeft de elektrische Twingo E-Tech, die er pas in 2020 bij kwam… Reden genoeg voor Renault om hem nog een paar jaartjes in productie te houden, want hij wordt pas in 2026 vervangen door een nieuwe Twingo.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws