Genekt door cybersecurity: Porsche Macan verdwijnt dan toch uit Europees aanbod

Porsche Macan afscheid 2023

Porsche heeft een elektrische Macan in de pijplijn zitten, maar dat zou niet de enige Macan worden. Zo mocht het oude model met benzinemotoren nog even naast de EV blijven bestaan, maar daar steekt Europa nu een stokje voor. De reden: hij voldoet niet aan de nieuwste regels rond cybersecurity.

Volgend jaar gaat het echt gebeuren: dan brengt Porsche zijn zuiver elektrische Macan op de markt. Dat doen ze dan wel een paar jaartjes later dan gepland, want oorspronkelijk moest die in 2022 de showrooms bereiken om er nog even naast de Macan met verbrandingsmotoren verkocht te worden. Ondanks de vertraging leek dat echter nog steeds het plan want geef nu toe: zelfs na tien jaar op de markt ziet de benzine-Macan er nog steeds up-to-date uit… Maar niet up-to-date genoeg voor Europa.

Gedaan met populairste Porsche

Een woordvoerder van Porsche heeft namelijk tegenover Automotive News Europe laten vallen dat de huidige Macan volgend jaar toch uit het aanbod zal verdwijnen. Dat doet Porsche niet zozeer omdat het geen toekomst meer in het model ziet, maar wel omdat het moet van niemand minder dan de Europese Unie. Die voert namelijk een nieuwe set vereisten in waar auto’s aan moeten voldoen om beschermd te zijn tegen hackers, en de Macan kreeg zijn laatste facelift al voordat de precieze inhoud van die vereisten gekend was. Daardoor voldoet het platform van de Macan niet aan die regels, en hem conform maken zou Porsche volgens de woordvoerder te veel geld kosten.

Porsche Macan afscheid 2023

De nieuwe cybersecuritywetgeving gaat in juli 2024 van kracht, dus ten laatste dan zal de verbrandings-Macan uit ons aanbod verdwijnen. Dat is in zekere zin een bittere pil voor Porsche want ondanks zijn gezegende leeftijd schopte de Macan het jaar na jaar nog steeds tot de toplijst van bestverkochte modellen. Enkel vorig jaar werd hij nipt ingehaald door die andere SUV, de Cayenne, maar in de jaren voordien was de Macan wereldwijd telkens de populairste Porsche. Aan de zuiver elektrische opvolger dus om die trend staande te houden. Die wordt naar alle verwachtingen gelanceerd in het eerste kwartaal van 2024.

Laatst gepubliceerd

Reacties (4)

Plaats een reactie
Mathieu 12:49
afbeelding van Mathieu

Ik ga niet zeggen dat Europa verlaten de oplossing is, maar ze zijn toch té machtig geworden in mijn ogen.

John 13:23
afbeelding van John

En wat zijn die cybersecurity regels dan meer concreet? Want als Porsche hiervoor een model moet laten vallen, dan vrees ik dat er wel meer automerken hetzelfde gaan moeten doen?

Joram 14:58
afbeelding van Joram

Inderdaad, het kan niet anders of hier moeten nog modellen last van gaan krijgen... Wat de precieze regels echter zijn, kunnen we ook niet meteen terugvinden. Op het platform van de Europese Commissie staat er ook gewoon dat er midden 2024 aangescherpte veiligheidsvereisten komen omtrent cybersecurity voor alles wat geconnecteerd is, waaronder tegenwoordig dus auto's. We vermoeden dat het gaat om technisch nogal diepgaande minimumvereisten over de bescherming van de software tegen hackers... Dus zelfs als we de precieze info terug konden vinden, was de kans groot dat we er zelf niet veel zinnigs uit hadden kunnen opmaken ;-)

John 17:36
afbeelding van John

Op deze site heb ik wat info gevonden, auto's moeten vanaf juli 2024 een cyber security certificaat hebben: "To obtain the cybersecurity certification, manufacturers must show that their models are cyber protected against 70 vulnerabilities."

https://eurocybcar.com/en/according-to-the-recent-un-unece-regulation-ne...

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws