Opinie - Neen, de elektrische auto is niet ten dode opgeschreven (ook niet na de Vlaamse EV premie)

EV

Er zijn de laatste maanden meer en meer onheilspellende berichten te vinden over de toekomst van EV’s, maar dat betekent absoluut niet dat de ondergang van elektrisch rijden is ingezet. Zelfs niet na 1 januari 2025 als de Vlaamse EV-premie ophoudt te bestaan.

Sectorfederatie Febiac heeft deze week een verkoopbalans opgemaakt over de eerste helft van dit jaar en daaruit blijkt dat de automarkt redelijk stabiel blijft. Wel opmerkelijk is het feit dat er minder bedrijfswagens werden ingeschreven, maar dat is volledig toe te schrijven aan de veranderende fiscaliteit voor bedrijfswagens in 2023 en de rush op plug-in hybrides. Die terugval van verkopen aan bedrijven doet de merken vandaag flink pijn, maar zal zich wellicht vanaf volgend jaar terug normaliseren. Tenzij een volgende regering de salariswagen neersabelt, dat zou een gamechanger zijn zonder weerga.

1 op 4 nieuwe auto’s is nu 100% elektrisch

Ja, je leest het goed. Nagenoeg 25% van elke nieuwe ingeschreven auto is een volledig elektrisch exemplaar. Daarmee behoort België tot de koplopers in Europa. Kom met 64.404 inschrijvingen over de eerste jaarhelft dus niet zeggen dat elektrische mobiliteit een marginaal verschijnsel is. OK, de Vlaamse EV premie helpt weliswaar, maar we moeten dat ook niet overroepen.

EV

Want feit: slechts 8,7% van de particulieren kiest voor een auto op stroom en er worden 4 keer meer elektrische wagens ingeschreven door bedrijven (die niet in aanmerking komen voor de premie). Als dus straks, op 31 december van dit jaar de laatste EV-premie wordt uitgedeeld (haast u particulier), dan zal er bij die particulieren wel een vertraging zijn, maar dat zal de EV-markt zeker niet de doodsteek geven. Tenminste, op voorwaarde dat bedrijven de positieve EV-trend trouw blijven dankzij een gunstiger EV-fiscaliteit.

Vanwaar dan al die EV-doemberichten?

De weinig enthousiasmerende berichten zijn helemaal terecht want in de feiten merk je dat de algemene verkoop van EV’s in Europa vertraagt. En dat zagen de merken niet aankomen. Volumemarkt Duitsland speelt hierin trouwens een belangrijke rol, want daar werden belangrijke EV-incentives stopgezet. Ook andere landen volgen (helaas) dat voorbeeld. Voeg daar nog aan toe dat de laadinfrastructuur nog niet helemaal op punt staat, en je begrijpt meteen waarom velen nog liever een brandstofslang in de auto steken.

EV

Tot slot nog dit: dat merken nu “massaal opnieuw investeren in verbrandingsmotoren”, dat mag je met een flinke korrel zou nemen. ’t Is niet omdat een merkengroep nog een nieuwe benzinemotor ontwikkelt omdat de uitfasering van verbrandingsmotoren wellicht opschuift, dat de focus op elektrische modellen verschrompelt. Wel integendeel; de madame soleil in ons zegt dat we de komende jaren nog altijd een pak meer nieuwe elektrische auto’s zullen voorstellen op Autofans, dan auto’s op benzine of, stel je voor, diesel. Over diesel gesproken; in België, ooit hét dieselland in Europa, worden nog slechts 5,4% dieselwagens ingeschreven. Het kan verkeren.


Meer EV’s in de gratis EV Gids

Wil je het complete marktoverzicht van alle EV’s ontdekken? Klik dan door naar de Autofans EV Gids 2024 of blader meteen in het digitale magazine hieronder.

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
Luc VH 10:08
afbeelding van Luc VH

Gelukkig zal er in de toekomst eveneens uitgebreid onderzoek gedaan worden naar synthetische brandstoffen...

this 14:38
afbeelding van this

We leven al in die toekomst hoor, ze zijn daar nu volop mee bezig. De verwachting is dat die dingen 4-5 euro per liter gaat kosten. Dan mag je al serieus veel geld hebben als je daar nog mee wilt rondrijden. Geef mij dan maar elektriciteit die gratis opgewekt kan worden door het zonnetje.

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws