Test: Volkswagen ID.5 facelift 2024 [+VIDEO]

Volkswagen ID.5 update 2024 test review

Je ziet het er niet meteen aan, maar de Volkswagen ID.5 zit in het nieuw. Daardoor krijgt de elektrische SUV met coupé-allures de broodnodige updates onder de kap waardoor je 'm voor het eerst écht mag overwegen. Autofans doet de test.

Wat is dit?

Volkswagens vergiffenistournee. Want we moeten er niet flauw over doen, bij de lancering van de ID.3, ID.4 en ID.5 was de kritiek (ook langs onzer zijde) niet mals. Het arrogante VW van weleer had ons waarschijnlijk op de zwarte lijst gezet, het herboren VW leert van zijn fouten en wil beter doen. Daar is deze ID.5 "2.0" een mooi bewijs van. Op alle vlakken beter!... maar visueel zie je het er helemaal niet aan.


CHECK HIER ONZE VIDEO:


Euhm, hoezo nieuw?

Oké, visueel verschilt deze Volkswagen ID.5 "2.0" helemaal niet van het model dat voor het eerst verscheen in 2020. Echter, net zoals bij mijn geadopteerde straathond met gebroken kaak, zit de schoonheid vanbinnen. De ID.5 is dus nog steeds zonder twijfel een aangedikte ID.4. Met een meer uitgesproken sportieve voorbumper, een met een zilveren accentlijn geaccentueerd aflopend dakje en een bips met een nogal ongelukkig geplaatste spoiler bovenop.

Volkswagen ID.5 update 2024 test review

Net zoals voordien zijn er een set 19- tot wel 21-duims velgen, verzonken deugrepen en - voor de durver - twee tinten blauw en felrood. Geen paniek echter leasingrijder, je kan 'm ook krijgen in het zwart, wit of grijs. Oef.

Valt er ook wat nieuws binnenin te rapen?

Tot dusver schrapen we het onderste uit de kan om duidelijk te maken dat dit daadwerkelijk geen 4 jaar oude ID.5 is. Gelukkig biedt het interieur ons ondersteuning. De lege koelkast van weleer is namelijk aangevuld. Zo is er na de update een groter infotainmentscherm van 12.9-duim dat - belangrijker nog - draait op aangepaste software dat we voor het eerst zagen in de ID.7. Waardoor meteen één van de grootste problemen van de ID.-familie in één ruk weggevaagd is. Er zijn voortaan logische snelkoppelingen, Android Auto en Apple Carplay verbinden moeiteloos en je krijgt eindelijk geen migraine meer van de traagheid waarmee het voordien werkte.

Volkswagen ID.5 update 2024 test review

Los van het scherm zijn de updates in het interieur vrij summier. De versnellingspook hangt niet meer als een gezwel aan de instrumentencluster maar zit gewoon achter het stuur. De instrumentencluster laat een hoop meer informatie toe - en biedt in samenwerking met de head-updisplay een aangename informatie-ervaring - en de sliders voor klimaatcontrole en audiovolume zijn nog steeds streelstrookjes, maar wel verlicht. Wil je trouwens indruk maken op de parking van je bedrijf, dan kan je voortaan opteren voor een Harman Kardon-audiosysteem van 480 watt en 10 luidsprekers.

Is er nog wat nieuws?

Jazeker! En het belangrijkste hebben we zelfs voor het laatste gehouden. De ID5 krijgt namelijk een compleet nieuwe elektromotor op de achteras. Die APP550 (voor de geeks) doet het vermogen gezond toenemen van 204 stuks naar 286 pk. Al is vooral het verbeterde koppel hallucinant. Met 310 Nm naar 545 Nm stijgt dat met een forse 75%. Kortom, de ID.5 vanaf de update krijgt een stuk meer punch. Dat merk je ook aan de sprint. Had je voordien nog 8,4 tellen nodig om de honderd aan te tikken, dan spreek je nu over 6,7 seconden. En dan is er nog sportieve versie GTX die vierwielaandrijving krijgt en mag pronken met 340 pk (voordien 299 pk).

Volkswagen ID.5 update 2024 test review

Waar Volkswagen wel een kans laat liggen is op het laaddepartement. Dat blijft kabbelen rond de 125 kW DC voor de versie met grote accu, terwijl de versies met vierwielaandrijving plots over 175 kW DC mogen beschikken. De basisversie - die je bij ons trouwens niet kan kopen - moet zelfs genoegen nemen met 115 kW DC snelladen. De meest elektrische fietsen doen tegenwoordig beter. Toegegeven, veel budget-concurrenten doen het niet beter, maar dit is geen budget-auto, toch?

Hij rijdt dus een stuk beter?

Want inderdaad, eenmaal je gaat rijden, voel je dat Volkswagen al langer dan vandaag auto's in elkaar schroeft. De ophanging was dan ook nooit het zwakke punt van de ID.5. Zelfs op 20-duimers valt hij niet door de mand qua rijcomfort op onze wegen. Sportief durven we 'm niet noemen, eerder een strak afgestelde familiewagen. De extra punch van de nieuwe elektromotor achterop is duidelijk merkbaar en maskeert voortaan beter dat deze ID.5 meer dan 2,1 ton in de weegschaal legt.

Volkswagen ID.5 update 2024 test review

Kan de energierecuperatie beter? Ja. Is het volstrekt belachelijk dat een dure elektrische SUV achteraan trommelremmen heeft? Uiteraard. Al countert VW door te zeggen dat trommelremmen tijdens het rijden geen wrijving veroorzaken, in tegenstelling tot schijfremmen. Iets zegt ons echter dat, als het verschil écht zo dermate groot is, Tesla ook al lang trommelremmen op alle hoeken had geplaatst. Nu goed, we moeten Volkswagen toch een pluim geven. Want het verbruik is er met rasse schreden op vooruit gegaan. Bij momenten reden we een verbruik van 12 kWh/100 km bij elkaar! Gemiddeld mik je eerder op een verbruik van 15 kWh/100 km. Da's meer dan behoorlijk én vlot 2 tot 3 kWh beter dan voor de update. Resultaat!

Dat zal wat extra kosten zeker?

Onderhuids evolueert de ID.5 dus duchtig. En hier komt het goede nieuws: die tech-update maakt 'm geen eurocent duurder! Het slechte nieuws? Met een basisprijs van 51.490 euro is hij nog steeds niet moeders goedkoopste. Al zeker niet omdat je na wat opties de prijs richting de 60.000 euro ziet gaan... én dan moet je nog bijleggen voor een warmtepomp.

Volkswagen ID.5 update 2024 test review

Toegegeven, daarmee is deze ID.5 opvallend genoeg goedkoper dan een Skoda Enyaq Coupe. Al staat een Tesla Model Y, Peugeot e-3008 en Renault Scénic E-Tech natuurlijk op de loer om klanten weg te kapen. Al komt dé grootste concurrentie misschien wel uit eigen stal. Nee, niet de ID.4, wel de ID.7 Tourer, een heerlijke elektrische stationwagen met knal dezelfde tech aan boord. Als wij de keuze krijgen...

Conclusie

De Volkswagen ID.5 gaat er na zijn update met rasse schreden op vooruit, waardoor het op alle vlakken een betere EV geworden is. Het is dan ook knap van VW dat ze die updates doorvoeren zonder de prijs te verhogen. Al is de concurrentie in het segment van de elektrische SUV's niet mals natuurlijk.


Meer EV’s in de gratis EV Gids

Wil je het complete marktoverzicht van alle EV’s ontdekken? Klik dan door naar de Autofans EV Gids 2024 of blader meteen in het digitale magazine hieronder.

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
this 12:59
afbeelding van this

Veroorzaakt een remschijf wrijving tijdens het rijden?

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws