Deze oude Volkswagen Passat is bijna een Bentley voor nog geen 6.000 euro

Volkswagen Passat W8 AutoScout24 2024

Zin in een beetje van ’t goede leven zonder je broek eraan te scheuren? Zoek dan niet verder, want wij hebben de occasie voor jou gevonden. Deze Volkswagen Passat verbergt namelijk een nobel geheim: zijn motor is verwant aan die van de duurste automobielen die het VW-concern ooit bouwde.

Eerder deze week kwam Bentley met treurig nieuws naar buiten: het merk had de laatste W12-motor gebouwd. Dat blok is al ruim 20 jaar onlosmakelijk verbonden met het merk, waar het in alles van de Continental GT tot de Bentayga lag. Die W12 was trouwens niet de enige W-motor die het concern bouwde want daarnaast kregen de Bugatti’s Veyron en Chiron natuurlijk ook W16-blokken… Al hoef je zoveel geld niet uit te geven om een beetje van die geschiedenis in huis te halen.

Halve W16, iemand?

Voor welgeteld 5.990 euro kan je namelijk deze Passat uit 2002 gaan oppikken, maar dat is niet zomaar een Passat uit 2002. Je kijk hier namelijk naar een exemplaar met de topmotor van die tijd: een 4.0-liter W8. Daarmee behoort dat blok tot dezelfde familie als de W12 van menig Bentley en zelfs de W16 van Bugatti. Net als die laatsten bestaat ook de W-motor van deze Passat in essentie uit het versmelten van twee van Volkswagens compacte VR-blokken waardoor de W8 mooi paste in een motorruimte waar je nooit een lange V8 in had gekregen. Het resultaat was stiekem geen hoogvlieger met z’n 275 pk maar goed: veel cooler dan dit wordt het niet voor amper 6.000 euro.

Volkswagen Passat W8 AutoScout24 2024

Je moet er echter wel een rit van een paar uurtjes voor over hebben om deze exoot op te pikken, want hij staat niet naast de deur. De Passat in kwestie staat namelijk te koop bij een dealer in het Duitse Siegen want in België is de W8 niet te vinden op de tweedehandsmarkt. De reden daarvoor is niet ver te zoeken: met een motorinhoud van 4.0 liter betaal je je hier blauw aan taksen voor je VW en alsof dat nog niet erg genoeg is, maakte de W8-motor deze Passat peperduur in onderhoud. Kortom: hoewel je er bij aankoop je broek niet aan scheurt, gebeurt dat iets later misschien wel…

UPDATE: De schappelijke prijs van deze Passat W8 ging duidelijk niet onopgemerkt voorbij, sinds de publicatie van dit artikel is hij al verkocht!

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws